Egzersizden Önce Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

Herkes egzersiz öncesi ritüellerine sahip olsa da, yaptığınız egzersizden fayda sağlamak istiyorsanız, egzersiz yapmadan önce yapmamanız gereken bazı şeyler vardır. Bu yazıda onlar hakkında bilgi edinebilirsiniz!
Egzersizden Önce Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Egzersizden önce ne yapmanız gerektiğini gerçekten biliyor musunuz? Vücudunuz için mükemmel sonuçlar almak için ne yapmalısınız? Bazı insanlar bazı şeylerin doğru olduğunu düşünür, mümkündür. Ancak bunları egzersizden önce yaparsanız, antrenmanınızı mahvedip hedeflerinize ulaşamazsınız.

Spor salonuna gitmeden ya da evde egzersize başlamadan önce bu tavsiyelere bir göz atın. Bu şekilde, durumunuz kötüleşmez ve en yüksek potansiyelinize erişebilirsiniz. Bunlar, egzersizden önce yapılmaması gereken 5 şeydir. Bunlar yerine yapmanız gereken şeyleri de söyleyeceğiz.

1. Egzersizden önce uyumak

Egzersize başlamadan önce dinlenmek istediğiniz açıktır. Bununla birlikte, bu ilerleme yolunuzda bir engel teşkil edebilir. 30 dakikadan fazla uyuduğumuzda vücut derin bir uykuya girer. Bu da tıpkı geceleri uyurken olduğu gibidir.

30 dakikadan uzun süre devam eden şekerleme, kendinizi uyumadan öncekine nazaran daha yavaş ve daha yorgun hissetmenizi sağlayacaktır. Egzersize başlamadan önce uykuya ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz.

Eğer öyleyse, alarmınızı 15-20 dakika arasında ayarladığınızdan emin olun. Bu zaman dilimi gözlerinizi ve vücudunuzu dinlendirmek için yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra, alarmınızı kurarak beyninizi dinlenmek için daha uzun bir zamanınız varmış gibi kandıramazsınız.

2. Egzersizden önce esneme hareketleri

Muhtemelen yoğun aktivitelerden önce kaslarınızı esnetmenizi söyleyen spor öğretmenleriniz vardı. Ancak uzmanlar artık egzersize başlamadan önce esnemenin yarardan fazla zarar verebileceğini söylüyor.

egzersizden önce ısınmak

Egzersize başlamadan önce statik esnemeler yapmak kas kuvvetini düşürür. Aynı zamanda kaslarınızı gereksiz yere zorlama riskini artırır. Egzersize başlamadan önce statik esnemeleri kullanmak yerine, kaslarınızı bir şekilde hareket ettirerek kendinizi ısıtın.

Yerinizde koşmak, makas atlamaları ya da sabit bir bisiklet kullanarak kaslarınızı yavaş yavaş ısıtmayı deneyin. Statik esnemeler için antrenman sonrasına kadar bekleyin. Bu hareketler kaslarınızı rahatlattıktan sonra daha faydalı olacaktır.

3. Yüksek yoğunluklu aralık egzersizleri

Yüksek yoğunluklu aralık egzersizleri, bir egzersiz süresince egzersiz varyasyonlarını kullanır. Bu tür bir egzersiz vücudun doğal solunum ritmini kesintiye uğratır. Bu, aralıkların yoğunluğundaki değişiklikler ve aralarındaki dinlenmeden kaynaklıdır.

Aynı zamanda direnişinizi ve gücünüzü de çabucak azaltır. (Amacınız kesinlikle bu değildir!) Yapmanız gereken ise, egzersiz seanslarınıza başlamak için çeşitli kardiyo hareketleri yapmaktır.

Hızlı koşmanıza gerek yoktur; zaten bu aynı zamanda pek sağlıklı değildir. Bunun yerine yoğun egzersizler yapın. bu egzersizleri, enerji miktarının çok fazla değişmediği sabit kardiyo ile biraz değiştirin.

4. Çok fazla yemek yemek ya da içmek

mutlu yemek yiyen kişi

Yemek yedikten sonra vücudunuz sindirim sürecini başlatır. Sıklıkla fark edemeyeceğiniz bir şey ise, vücudunuzun bu süreç için ihtiyaç duyduğu enerji miktarıdır. Bu açıdan bakarsak, yüzmeye gitmeden önce yemek yediğimizde, annemiz “Biraz bekle” derken haklıydı.

Sindirim işlemi sırasında egzersiz yapmak istediğinizde vücudunuza aşırı basınç uygulayabilirsiniz. Bu, mide kramplarına ve mide bulantısına neden olabilir. Ayrıca, şeker seviyesinin yüksek olduğu içecekler içerseniz, egzersiz seansınızı başarıyla tamamlamayı imkansız hale getirebilirsiniz.

Egzersiz yapmadan önce kesinlikle sağlıklı beslenmelisiniz. Vücudunuza egzersizden önce ihtiyacı olan enerjiyi bu şekilde alabilirsiniz. Meyveler, tahıllar ve yoğurt gibi yiyecekleri tüketin. Tatlı şeylerden kaçının.

Birçok enerji içeceğinin yüksek miktarda şeker içerebileceğini unutmayın. Ürünlerin etiketlerini iyi okumalısınız. Böylece, en sevdiğiniz enerji içeceğinin içerdiği katkı maddelerinin size yardımcı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Öte yandan, size zararlı olup olmadıklarını da görebilirsiniz.

5. Çok fazla takviye almak

ilaç şişesinin ağzından dökülen ilaçlar

Egzersiz yapmadan önce dengeli bir diyet ile beslenmelisiniz. Bunu yaparsanız, takviyelere ihtiyaç duymadan vücudunuz için gereken tüm vitamin ve mineralleri alırsınız.

Ancak takviye almaya karar verirseniz, çok fazla kullanmanın zararlı oluğunu unutmayın. Çok fazla “takviye ürün” almak bazı hastalıkların yanı sıra, düzensiz kalp atışlarına, mide bulantısına ve anksiyeteye neden olabilir.

Egzersiz sırasında vücudunuza ekstra bir güç sağlamak için takviye alabilirsiniz. Ancak uzun vadede, bu takviyeleri kullanmanın artılarından daha çok eksileri vardır. Takviye tozları ya da hapları kullanacaksanız, yapılacak en iyi şey ürün ambalajlarında yazılanları okumaktır.

Vücudunuza ne aldığınızı tam olarak bilmelisiniz. Böylece bu ürünlerin vücudunuzu nasıl etkilediğini ve olası ikincil etkilerini anlayabilirsiniz. Takviyeleri az miktarda kullanın. Bunlar vücudunuz direnç kazanırken ve sağlığınızı geliştirirken size avantaj sağlar. Ancak onları kötüye kullanmaktan da kaçının.

Ana resim © wikiHow.com izniyle yayınlanmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002.citation-tools
  • Christian Colls Garrido, José Luis Gómez-Urquiza, Guillermo Arturo Cañadas-De la Fuente, Rafael Fernández-Castillo. 2015. Uso, efectos y conocimientos de los suplementos nutricionales para el deporte en estudiantes universitarios. Nutrición Hospitalaria. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8057.pdf
  • Steingoetter, A., Buetikofer, S., Curcic, J., Menne, D., Rehfeld, J. F., Fried, M., Schwizer, W., & Wooster, T. J. (2017). The Dynamics of Gastric Emptying and Self-Reported Feelings of Satiation Are Better Predictors Than Gastrointestinal Hormones of the Effects of Lipid Emulsion Structure on Fat Digestion in Healthy Adults-A Bayesian Inference Approach. The Journal of nutrition, 147(4), 706–714. https://doi.org/10.3945/jn.116.237800
  • Simic, L., Sarabon, N., & Markovic, G. (2013). Does pre-exercise static stretching inhibit maximal muscular performance? A meta-analytical review. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 23(2), 131–148. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2012.01444.x
  • What Happens When You Sleep? WebMD. https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.