Elektromanyetik Radyasyon Nedir Ve Sizi Nasıl Etkiler?
Radyasyon üzerine yapılan çoğu araştırma, iyonlaştırıcı radyasyona odaklanmıştır. Bununla birlikte, elektromanyetik radyasyon gibi süreçlerde iyonlaştırıcı olmayan radyasyon türleri gözden kaçırılmaktadır.
Elektromanyetik radyasyon, enerji verme sürecidir. Bu, boşlukta dalga ya da parçacık göndermek anlamına gelir.
Bu iki radyasyon türü arasında bir ayrım yapabilmek için frekanslarını aklınızda tutmanız gerekir. Frekansları ne kadar büyük olursa, radyasyonların enerjileri de o kadar büyük olur. Dalgalar, hava boşluklarında ışık hızında hareket eden titreşimler anlamına gelir. Temel olarak insanın görsel aralığının dışındalar.
Canlılara hiçbir zararı olmayan radyasyon türleri de vardır. Bunlara iyonlaştırıcı olmayan radyasyon denir. Bu tip radyasyon tehlikeli değildir çünkü atom bağlarını ve bir arada olan molekülleri kırmazlar, sadece elektromanyetik dalgalar oluştururlar.
Genel olarak, biz, AM ve FM radyo dalgalarına, mikrodalgalara, kızılötesi radyasyona ve ultraviyole ışınlara maruz kalırız.
Spektrumun karşıt uç noktasında, iyonlaştırıcı radyasyon karşımıza çıkar. Bunlar, atomları parçalara ayırır ve hücrelerimizdeki atomları iyonize eder; insanlar üzerinde geri dönüşü olmayan hasara ve hatta ölüme neden olur.
Bu radyasyonlar, radyoaktif maddelerde bulunan dengesiz atomlardan gelmektedir; örnek olarak uranyum verilebilir.
Radyasyonun Türü
Temelde üç tip radyasyon vardır: alfa, beta ve gama.
- Alfa (α): Bu radyasyon, zar zor nüfuz eder ve bir kağıdın içinden geçebilir. Bu tür özellikle zararlıdır; çünkü bir kez bir yere girdi mi, bu durum, bölgedeki yiyecek ve içecekleri kirleteceği anlamına gelir. Bu yiyeceklere dokunur ya da onları tüketirseniz, radyasyon, vücudunuzda bulunan molekülleri parçalara ayırabilir.
- Beta (β): Bu tür, alfa radyasyonundan daha fazla nüfuz eder ve bir alüminyum tabakasından geçebilir. Bununla birlikte, çok daha az zararlıdır.
- Gama (γ): Bu tür radyasyon çok derinlere nüfuz edebilir ve nükleer bir kaynaktan gelir. Bu nedenle, geçişlerini önlemek için beton gibi kalın kalkanlara ihtiyaç duyulur.
Radyasyonun Zararlı Etkileri
Elektromanyetik radyasyon, insanlar üzerinde biyolojik değişikliklere neden olur.Bununla birlikte, bu değişiklikler her zaman zararlı olmak zorunda değildir.
Örneğin, müzik dinlerken, dans ederken ya da kitap okurken, vücudunuzu etkilemeyen bir biyolojik değişim söz konusudur. Bu değişim, radyasyonun etkisini telafi etme yeteneğine sahiptir.
Bununla birlikte, vücudunuz, elektromanyetik dalgalara maruz kaldığında ve bu durumun biyolojik etkisi normal aralığı aşıyorsa, sağlığınız da etkilenir.
Aslında birçok bilimsel raporlar arasından biri, elektromanyetik dalgaların, insan endokrin sistemi ve ilgili hastalıklar üzerindeki etkisine odaklanmaktadır.
Örnek hastalıklar arasında:
- Meme kanseri, lösemi ve tümörler
- Doku sertleşmesi
- Hafıza kaybı
- Beyin kanseri
- Kardiyopulmoner hastalıklar: taşikardi ve yüksek tansiyon
- Kırmızı kan hücrelerinin azalması.
Aynı zamanda, daha az ciddi başka hastalıklar da yaşayabilirsiniz. Bunlar arasında:
- Görme bozuklukları: katarakt ve görme kaybı
- Çocuklarda büyüme ve gelişim sorunları
- Hipertansiyon
- Yorgunluk
- Sinirsel hastalıklar: zihinsel karışıklık, sinirlilik
- Eklem ağrısı
- Üreme sorunları: adet döneminizdeki değişiklikler, düşükler, kısırlık
- Deri iltihabı
Elektromanyetik radyasyonu nasıl azaltırsınız?
Büyük şirketler, ev elektronik eşyaları, telefonlar ve bilgisayarların sağlığınızı etkilediğini kabul etmemektedir. Bununla birlikte, çalışmalar, olumsuz sonuçların ortaya çıkmasının 10 veya 20 yıl sürdüğünü göstermiştir.
Elektromanyetik dalgalara maruz kalmaktan kaçınmak neredeyse imkansızdır. Ancak, bazı önerilere uyarak bu oranı azaltabilirsiniz:
- Kullanmadığınız cihazları kapatın ve fişini çekin.
- Telefonunuzu şarj ettikten sonra fişini çekmelisiniz. Eğer tekrar takmanız gerekirse, fişi vücudunuzdan uzak bir yerde tutun.
- Bir ısıtıcı ya da vantilatör kullanıyorsanız, bu eşyayı yatağınızdan en az üç metre uzağa yerleştirin.
- Elektrikli battaniyeler kullanmayın.
- Masa lambalarınız için akkor ampuller kullanmanız çok önemlidir.
- Fırında veya mikrodalgada bir şeyleri ısıtırken, yemeğiniz pişene kadar cihazdan uzak durun.
- Televizyonunuzu ona uzak bir noktadan izleyin. Bu cihaz elektromanyetik dalgalar üretir.
- Kullanmanız gerekmiyorsa Bluetooth cihazlarınızı kapatın.
- Kliması olan kapalı yerlerden uzak durmaya çalışın.
- Çamaşır yıkama ve kurutma makinenizi oturma odanıza yakın bir yere koymayın. Radyasyon duvardan geçebilir.
Radyasyonun etkilerinden en çok muzdarip olan bireyler, çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlı yetişkinlerdir.
- Özellikle 14 yaşından küçük çocuklar için, cep telefonu kullanım oranınızı azaltın.
Özetle, insanlar milyonlarca çeşitte iyi ve kötü radyasyona maruz kalmaktadır. Bununla birlikte, yapabileceğiniz tek şey, bu makaledeki önerileri izleyerek bu oranı azaltmaya çalışmaktır.
Sorunu görmüyor olsanız bile, sonuçlarının hayatınızı gelecek birkaç yıl içerisinde etkilemesi olasıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Acuña-Castroviejo D. Informe científico sobre el efecto de los campos electromagnéticos en el sistema endocrino humano y patologías asociadas. Granada, 2006.
- Bellieni, C. V., Tei, M., Iacoponi, F., Tataranno, M. L., Negro, S., Proietti, F., … Buonocore, G. (2012). Is newborn melatonin production influenced by magnetic fields produced by incubators? Early Human Development. https://doi.org/10.1016/j.earlhumdev.2012.02.015
- Consales, C., Merla, C., Marino, C., & Benassi, B. (2012). Electromagnetic fields, oxidative stress, and neurodegeneration. International Journal of Cell Biology. https://doi.org/10.1155/2012/683897
- Baliatsas, C., Van Kamp, I., Lebret, E., & Rubin, G. J. (2012). Idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields (IEI-EMF): A systematic review of identifying criteria. BMC Public Health. https://doi.org/10.1186/1471-2458-12-643
- Yakymenko, I., & Sidorik, E. (2010). Risks of carcinogenesis from electromagnetic radiation of mobile telephony devices. Experimental Oncology. https://doi.org/45/835 [pii]
- Patricia, B., Ray, K., Kheifets, L., Christopher, P., Mike, R., Sahl, J., … Swerdlow, A. (2009). Exposure to high frequency electromagnetic fields, biological effects and health consequences (100 kHz-300 GHz). Health Physics. https://doi.org/10.1097/HP.0b013e3181f06c86