8 Farklı Kullanım İle Elma Sirkesi
Vücudumuz için sayısız faydaya sahip olan elma sirkesi, aynı zamanda faydalı bir temizlik ürünüdür ve dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak kullanılır.
Yüksek miktarda A ve B vitamini içermesinin yanı sıra temel yağ asitleri ve mineraller gibi 30’un üzerinde besleyici öğeye sahiptir. Bütün bunlar, vücudumuzun genel performansını arttırmaya ve hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur.
Elma sirkesi, çok eski zamanlardan beri rahatsızlıkları dindirmekte, hastalıklarla savaşmakta ve vücudu toksinlerden arındırmakta kullanılmaktadır.
Yıllar içinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki bu aynı zamanda metabolizmamızı dengelemek, cilt bakımına yardımcı olmak, alerjilerle savaşmak ve solunum yolu hastalıklarını rahatlatmak gibi pek çok başka yararlı etkiye de sahiptir.
Elma sirkesini mutlaka biliyorsunuzdur ama bahse varız ki bütün bu sağlığınıza faydalı etkilerini daha önce duymamıştınız. Eğer basit ve faydalı ürünün farklı kullanım yollarını öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.
Sindirim Sorunları
Elma sirkesi, vücudun enzim üretimini arttırma özelliğine sahiptir ve bu sayede zararlı bakterilerin yok edilmesini kolaylaştırır ve mide asitlerini düzenler. Gaz, kramplar ve kabızlık gibi sindirim sorunları için birebirdir ve genel olarak da sindirim sisteminin düzgün işlemesine yardımcı olur. Yemeklerden yarım saat önce bir tatlı kaşığı içmenizi öneririz.
Kilo Vermek
Yıllar içinde, elma sirkesinin kilo vermekte çok faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. İçerdiği asetik asitler; özellikle karın, bel ve bacak bölgelerindeki yağları yakmaya yardımcı olur.
Bu özelliğinden yararlanmak için iki çorba kaşığı sirkeyi suya katın ve tercihen aç karnına için.
Şeker Hastalığı
Yapılan araştırmalara göre, elma sirkesini düzenli olarak tüketmek kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmaya yardım eder. Şeker hastalığına karşı, iki çorba kaşığı elma sirkesini bir bardak suyla sulandırın ve gece yatmadan önce için.
Ayrıca, dengeli beslenmeyi ve doymuş yağlardan ve rafine şekerden kaçınmayı da ihmal etmeyin.
Cilt Mantarı
Elma sirkesi, candida albicans olarak bilinen ve ciltte enfeksiyonlara yol açabilen bir mantar türüne karşı oldukça etkilidir. İçerdiği asetik asitler bu mantarı tamamıyla yok edecektir.
İki üç bardak kadar elma sirkesini ılık su dolu bir küvete katın ve 15 dakika içerisinde kalın. Ayrıca, bir tatlı kaşığı elma sirkesini bir tatlı kaşığı suyla karıştırarak mantarlı bölgeye doğrudan da uygulayabilirsiniz.
Eklem Sorunları
Elma sirkesi artrit (eklem iltihabı) ve osteoartirite karşı da etkilidir. Bu rahatsızlıkların yol açtığı baskı, ağrı ve sıkıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, yaraları iyileştirmekte ve bacak kramplarını geçirmekte de faydalıdır.
Elma sirkesi, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya ve eklemlerde birikerek ağrıya neden olan ürik asit tortularını çözmeye yardım eden malik asit içerir.
Önerilen, iki çorba kaşığı elma sirkesini bir bardak ılık suyla karıştırıp içmektir. İçmeden hemen önce bir çorba kaşığı da bal ekleyebilirsiniz.
Saçlar
Nemli saça üç çorba kaşığı uygulamak, saçlara doğal bir parlaklık kazandırmanın ve kepeğin önüne geçmenin çok iyi bir yoludur. Kafa derisinin pH dengesini kontrol etmeye ve kaşıntıyı gidermeye yarar.
Yağlı saçlar için uygundur. Ancak, kaşıntı ve yanmaya neden olabileceği için çok sık uygulamamaya dikkat edin.
Sivilce ve Lekeler
Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle elma sirkesi, cilt bakımında kullanılmak için çok uygundur. Cildinizde sivilce ve lekeler oluştuğunda, cildin asit dengesini geri kazanmasına yardım ederek yağlanmanın ve cilt kuruluğunun önüne geçer.
Bir miktar elma sirkesini aynı miktarda suyla karıştırarak bir losyon hazırlayın ve bunu doğrudan cildinize uygulayın.
Evde Elma Sirkesi Kullanımı
Sağlığınız ve cilt bakımınız dışında elma sirkesinin ev içerisinde de pek çok kullanımı vardır. İşte bunlardan bazıları:
- Elma sirkesini bir sprey şişesine doldurarak pencereler ve kapılar gibi karıncaların girebileceği yerlere sıkmak karıncaları durduracaktır.
- Harika bir ev yapımı böcek kovucudur ve böcek sokmalarını önler, elma sirkesini sulandırın ve cildinize uygulayın.
- Evcil hayvanlarınızın pirelenmesini önleyin. Evcil hayvanınızın banyo suyuna biraz elma sirkesi eklerseniz pireleri uzak tutmuş olursunuz. Ayrıca, pirelerin olduğu yerlere küçük bir kap içerisinde elma sirkesi koymak da onları kaçıracaktır.
- Elma sirkesi temizlik ve parlatma için birebirdir. Tek yapmanız gereken suya biraz elma sirkesi eklemek ve yüzeyleri temizlemek için bu karışımı kullanmaktır.
- Harika bir yağ çıkarıcı ve mikrop öldürücü olan elma sirkesi, mutfak aletlerini temizlemek için de idealdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Johnston CS, Kim CM, Buller AJ. (2004). Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care. Jan; 27(1):281-2.
- Escobar Arellano, E.E. Elaboración de una bebida adelgazante con sabor a manzana a base
de apio (apium graveolens) y vinagre de manzana en diferentes concentraciones y endulzando con stevia (stevia rebaudiana bertoni) y miel de abeja. Universidad Técnica de Cotopaxi. http://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/897/1/T-UTC-1213.pdf - Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed : Medscape general medicine, 8(2), 61.
- Vallejo Rojas, L. 2016. Diseño de procedimientos operacionales estandarizados de sanitización (POES) para la producción de vinagre de manzana “Vinatu” en la ciudad de Quito en la empresa base de estudio V.R. Industria Naturista S.C.C. (Pág. 33) http://repositorio.puce.edu.ec/bitstream/handle/22000/11592/Tr%C3%A1bajo%20de%20titulaci%C3%B3n%20-%20Liliana%20Vallejo.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Helena Lind, Hans Jonsson, Johan Schnürer. 2005. Antifungal effect of dairy propionibacteria—contribution of organic acids. International Journal of Food Microbiology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160504003319