En Çok Şişmanlatıcı Dört Gıda

Sağlıklı olduğuna inandığınız bazı şişmanlatıcı gıdalar kilo verme çabalarınıza ters düşebilir. Bunların hangileri olduğunu öğrenin ve kilo vermek istiyorsanız, günlük beslenme planınızda mevcut olanları tüketmeye bir son verin.
En Çok Şişmanlatıcı Dört Gıda
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Diyetiniz ne kadar sağlıklı? Kilo verme yolunda size ne kadar yardımcı oluyor? Bu yazıda, şişmanlatıcı olduklarını asla tahmin edemeyeceğiniz dört çeşit gıdaya odaklandık.

Kilo verebilmek için uyguladığınız diyet kapsamında, muhtemelen aşağıdaki gıdalardan birkaçını tüketmeye devam ediyorsunuz. İşte tam da bu yüzden, kilo almanıza neden olan gıdaların hangileri olduğu konusunda bilgi sahibi olmalısınız.

Yaygın olarak inanılanın aksine, sadece miktar değil, içerik de önemlidir. Bu yazıda, kilo vermeye çalışıyorsanız uzak durmanız gereken şişmanlatıcı gıdalar hakkında daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

1. Fazla miktarda meyve suyu

meyve suyu

Daha sağlıklı olduğunu düşündüğünüz için meşrubat yerine sık sık meyve suyu mu içiyorsunuz?

Ne yazık ki, taze sıkılmış meyve suları bile kilo almanıza neden olabilir. Taze meyvelerin çok sağlıklı gıdalar olduğu su götürmez bir gerçek; ancak, bir bardağı doldurabilmek için çok fazla meyvenin suyuna ihtiyaç vardır ve bu, beslenme uzmanları tarafından önerilen günlük şeker alım miktarından daha fazlasını içerir.

Ayrıca, işlenmiş, paketlenmiş meyve suları, meşrubatlardan pek de farklı değildir (Bunların çoğu, meyveyi sadece güzel görünümlü paketlerine koyar).

Katılımcıları postmenopozal 49,106 kadından oluşan bir çalışmada, düzeni olarak %100 doğal meyve suyu tüketmenin kilo alımını artırdığı gözlemlendi. Çalışma gerçekleştirilirken vücut kitle indeksi, yaş, yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile ilgili veriler dikkate alındı. Bu kilo alımının arkasında yatan neden ise meyve sularının liften çok daha fazla şeker içeriyor olması, özellikle de çoğu insan posasız olanları tercih ettiği için.

Bunu tersine çevirmek için, tükettiğiniz doğal meyve suyu miktarını azaltın. Buna ek olarak, her zaman posasıyla birlikte tüketin. Bununla birlikte, çoğunlukla, eğer canınız meyve istiyorsa bir bütün olarak tüketin (mümkünse çekirdek ve kabuklarıyla birlikte).

Canınız şekerli bir şeyler içmek istiyorsa eğer, içme suyunuza %100 doğal meyve suyu katın (veya asitli bir şeyler istiyorsanız maden suyunuza). Bardağın 2/3’ü içme suyu, kalanı meyve suyu şeklinde karışımı hazırlayın. Ekstra tatlandırıcı kullanmayın.

Bu şekilde, meyvelerden alacağınız şeker miktarını azaltmanız mümkün olacak.

2. Kırmızı etler ve sosisler

şişmanlatıcı ürünler olarak işlenmiş etler

Kırmızı etler ve sosisler şişmanlatıcı gıdalardır. Demir ve proteinin zengin birer kaynağı oldukları doğru olsa da, aynı zamanda bileşiklerinde doymuş yağlar vardır. Bu yağlar, fazla miktarlarda tüketildiğinde çeşitli sorunlara neden olabilir.

Doymuş yağlar, çoğunlukla, kötü kolesterol seviyelerini arttırır ve böylece kardiyovasküler hastalıkların gelişmesine neden olur. Buna ek olarak, bu yağlar vücudun belirli bölgelerinde, karın ve bacaklar gibi, çok çabuk birikir .

Onlarsız yaşayamam diyorsanız, en azından kızartarak yememeye çalışın: fırın veya ızgarada pişirilmiş halini tüketebilirsiniz. Ve pişirme yönteminiz ne olursa olsun, daha fazla yağ eklemeyin.

3. İşlenmiş kahvaltılık gevrekler

İşlenmiş kahvaltılık gevrekler de şişmanlatıcı gıdalardır. Televizyonda her gün karşımıza çıkan reklamlar, bu gevreklerin çok sağlıklı olduğunu ve onları her sabah kahvaltıda tüketmemiz gerektiğini bize söyler. Bununla birlikte, sağlığa olan etkileri gerçek manada yıkıcıdır; bunun yanı sıra, kilo artışına neden olur.

İşlenmiş kahvaltılık gevrekler bol miktarlarda rafine şeker veya toksik yapay tatlandırıcı ve yağları içerir. İçeriklerinde bulunan diğer malzemelerin detayına girmeyeceğiz bile.

Kahvaltı da tahıl tüketmek istiyorsanız, iyisi mi, yulaf, kinoa ve buğday kepeği gibi doğal olanları tercih edin. İçlerine taze meyve, kuru yemiş ve %100 doğal bal ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, her ne kadar kullandığınız malzemeler çok sağlıklı olsa da, tükettiğiniz miktara her zaman dikkat edin. İşin anahtarı ölçülü olmakta yatar; unutmayın, suyun bile fazlası zararlıdır.

Bu arada, karabuğday, çölyak hastalığı veya glüten hassasiyeti olan insanlar için mükemmel bir lif kaynağıdır.

4. Diyet ürünler

şişmanlatıcı bir ürün olarak coca cola

İşin garip yanı, sizi inandırmaya çalışılanın aksine, “light” veya diyet ürünler şişmanlatıcı gıdalar arasında başı çeker. Günümüzde, her bir ürününün normal ve light seçeneğini piyasaya sunan markalar mevcut.

Genel olarak, bizler ikincisini tercih ediyoruz, çünkü onlar “light” olanlar, değil mi? Zira paketlerinde öyle yazıyor. Bununla birlikte, çoğu “light” ürün, genellikle bir bileşeni azalttıkları zaman yaşanan lezzet kaybını telafi edebilmek için sodyum, yağ ve diğer toksik ve yapay tatlandırıcılarla doldurulur.

İdeal olarak, ister paketlenmiş ister paketlenmemiş olsun, bütün yiyecekleri doğru miktarlarda tüketmelisiniz. Herhangi bir şüpheniz varsa, hangi yiyecek türlerini hangi miktarlarda tüketmeniz gerektiği konusunda bilgi almak için bir uzmana danışın. “Light” ürünleri satın almayarak aynı zamanda tasarruf da etmiş olursunuz; çünkü maruz kaldıkları sofistike işlemlerden ötürü bu ürünler genellikle daha pahalıdır.

Şişmanlatıcı yiyecekleri tüketiminizi sınırlandırın

Artık ne tür gıdaların şişmanlatıcı olduklarını biliyorsunuz. Gördüğünüz gibi, bu konuda daha dikkatli olabilmek adına faydalanabileceğiniz bazı alternatifler mevcut. Sağlığınız için bu konuda daha özenli davranın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Loureiro BA., Sakomura NK., Vasconcellos RS., Sembenelli G., et al., Insoluble fibres, satiety and food intake in cats fed kibble diets. J Anim Physiol Anim Nutr, 2017. 101 (5): 824-834.
  • Auerbach BJ., Littman AJ., Krieger J., Young BA., et al., Association of 100 % fruit juice consumption and 3 year weight change among postmenopausal women in the in the women’s health initiative. Preventive Medicine, 2018.
  • Yokum S., Stice E., Weight gain is associated with changes in nerual response to palatable food tastes varying in sugar and fat and palatable food images: a repeated measures fMRI study. Am J Clin Nutr, 2019. 110 (6): 1275-1286.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.