En İyi 5 Hafıza Alıştırması
Sıklıkla bedenlerimizi egzersizlerle güçlendirmeyi düşünmemize rağmen, çoğu zaman hafızamızı da eğitmemiz gerektiğini unutuyoruz. Konsantrasyon seviyenizi geliştirmek ve yeni kavramları daha iyi birleştirmek istiyorsanız hafızanızı kullanmanın bazı yollarını bulmanız gerekir. Hafıza egzersizleri beynin daha aktif olmasına yardımcı olur. Belki de zaman geçtikçe, öğrenmeyi, okumayı, yeni bilgiyi edinmeyi; yani kısacası belleğinize yeni meydan okumalar sunmayı bırakırsınız…
Bu nedenle, daha uzun süre daha genç ve çevik bir zihne sahip olmanıza yardımcı olmak için en iyi 5 hafıza alıştırmasını paylaşacağız. Hadi başlayalım!
1. Hafıza alıştırması: Her gün tekrar yapın
Ertesi gün bir sınavınız olduğunda bütün çalışmayı bir gece önceye yığdığınız zamanları hatırlıyor musunuz? Eh, bu aslında mükemmel bir hafıza alıştırmasıdır. Ancak, zamanla, çalışmayı bitirdiğimizde gözden geçirmeyi bırakırız.
Bu alıştırmayı yapmak için yeni bir şey öğrenmek zorunda değilsiniz. Akşam sadece gün içinde yaptığınız her şeyi gözden geçirin, size ne oldu, ne yediniz, bunlar yeterli olacak.
Günlük tutmak, bunu her gün yaptığınızdan emin olmanın iyi bir yoludur. Her ne kadar herhangi bir amaca hizmet etmiyor gibi görünse de, gününüzün gözden geçirilmesi hafızanız için mükemmel bir alıştırmadır.
2. Hafıza alıştırması: Zihin haritaları oluşturun
Uzamsal belleğiniz ne kadar iyi? Birçok insan çeşitli yerlerin konumlarını veya oraya nasıl gidileceğini hatırlamakta zorlanır. Bu sorunu yaşıyorsanız, zihin haritaları oluşturmak, uzamsal belleğinizi geliştirmek için mükemmel bir egzersiz olabilir.
Bunu yapmanın yolu şu şekildedir: Her yeni bir yeri ziyaret ettiğinizde, eve dönünce bir harita çizin. Bu sadece hafızanızı değil, görsel belleğinizi de artıracak. Bu harika değil mi?
3. Hafıza alıştırması: Baskın Olmayan Elinizi Kullanın
Sağlak mı yoksa solak mısınız? Daha eğlenceli hafıza egzersizlerinden biri, normalde yaptığınız her şeyi baskın olmayan elinizle yapmaktır. Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elinizle yazmaya çalışın veya dişlerinizi bu elinizle fırçalayın.
Elbette, başlangıçta bunu gerçekten çok zor bulacaksınız. Ama bu tamamen normal. Normalde kullanmadığınız eli kullanmak çaba gerektirecektir. Ancak, bu gerçekten yararlıdır. Zihniniz sıkı çalışıyor ve egzersiz yapıyor olacak.
4. Hafıza alıştırması: Rutininizi değiştirin
Aptalca görünse de, alışkanlık rutininizi değiştirmek hafızanızın çalışmasını sağlar. Asansörü kullanmak yerine merdivenleri deneyin. İşe giderken normal yolunuzu kullanmak yerine farklı bir rota deneyin.
Bu, dikkat seviyenizi artıracak ve sizi daha fazla uyanık tutacaktır. Bu yeni şeyler ile karşılaşacağınızdan sizin için çok yararlı olacaktır. Rutin bir şey yaptığınızda, etrafınızdaki şeyleri fark etmemeye başlarsınız.
Örneğin, işe gitmek için yeni bir yol seçtiyseniz, doğru yönde olup olmadığınızı düşünmek için çaba harcamanız ve kaybolursanız kendinizi yeniden yönlendirmeniz gerekir. Sonra, eve geldiğinizde, bu egzersizi aklınıza da yardımcı olacak bir zihin haritası oluşturarak tamamlayabilirsiniz.
5. Hafıza alıştırması: Her gün yeni bir şey öğrenin
Bu hafıza alıştırmalarının sonuncusu, bir şeyler öğrenmek için bir kursa başlamak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Günlük yaşamınızda her gün yeni bir şeyler öğrenmek için kullanılabilecek birçok şey olacaktır.
Örneğin, yeni bir telefon numarası ya da bir arkadaşınızın her zaman sorduğunuz ve hiç hatırlamadığınız adresini bir şekilde öğrenmeye çalışabilirsiniz. Bunların hepsi öğrenilecek yeni şeylerdir ve bu alıştırma gerçekten işe yarar.
Bu hafıza egzersizlerini hiç denediniz mi? En kullanışlı olanı hangisiydi? Bunların yanı sıra Sudoku yapmak veya hafızanızı aktif tutmak için belirli uygulamaları kullanmak gibi yapabileceğiniz pek çok şey var.
Unutmayın, hafızanızı kullanmanız, bir şeyi kolayca unutmakla unutmamak arasındaki farkı yaratabilir. Egzersiz, ister fiziksel ister zihinsel olsun, her zaman sizin için iyidir. Neden onları bir denemiyorsunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguado-Aguilar, L. (2001). Aprendizaje y memoria. In Revista de Neurologia (Vol. 32, pp. 373–381).
- Morgado, I. (2005, March). Psicobiología del aprendizaje y la memoria: Fundamentos y avances recientes. Revista de Neurologia.
- Wycoff, J. (1994). Trucos de la mente creativa: para resolver problemas, tomar decisiones, perfeccionar la memoria, mejorar la concentración y agilizar el pensamiento. Martínez Roca.