Bu 6 Öz-Denetim Tekniği ile Duygularınızı Kontrol Edin

Pek çok durumda duygularınızı kontrol altında tutmanız gerekebilir. Bu yazımızda sizlere, en iyi öz-denetim teknikleri arasında bulunan "dikkatini yönlendirme" tekniğinden bahsedeceğiz.
Bu 6 Öz-Denetim Tekniği ile Duygularınızı Kontrol Edin

Son Güncelleme: 12 Mayıs, 2021

Belki sigarayı bırakmaya çalışıyorsunuz, belki yiyeceklerle ilgili anksiyetenizi azaltmanız gerekiyor, belki de alışveriş bağımlılığınız var. Duygularınızı kontrol edebilmek, sonuçların felaket olabileceği durumlarla karşı karşıya kaldığınız anlarda önemlidir. Bu nedenle, bu yazımız size öz-denetim tekniklerinden bahsedeceğiz

Büyük Yunan filozof Sokrates’in meşhur bir sözü konumuza harika bir destek olacak. Bu kontrole erişebilmek için yapmanız gereken ilk ve en önemli şey kendinizi tanımaktır. Yani kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamalısınız. Her şeyden önce, zayıf yönlerinizi öğrenip onlar üzerinde çalışmalısınız.

Duyguların, cazip şeylerin ve temel içgüdülerin kontrolü, tam ve sağlıklı bir yaşam sürerken son derece önemlidir.

Öz disiplin, hayatın her alanına yardımcı olabilir. Bir diyeti takip etmek, sigarayı bırakmak veya trafikte sıkıştığınızda sinirlenmemek hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınız için harika olacaktır. Fakat bunları yapmak için, kendinizi anlamak üzerine çalışmanız önemlidir.

Öz-denetim tekniğinin esasları

Öz-denetim, öğrenilebilen bir yetenektir. Ayrıca, öfke, oburluk ve kıskançlık gibi olumsuz duyguları önlemek için her gün bu konuda çalışabilirsiniz.

Öz-denetim, hayatın her alanına yardımcı olabilir. Uyuşturucuya hayır demekten, kredi kartı borcu gibi ödeyemeyeceğiniz borçlardan kaçınmaya kadar her konuda faydalıdır.

O zaman, bu hedefe ulaşmak için en iyi 6 öz-denetim tekniğinin leler olduğuna bakalım.

alisveris yapan kadin

1. Davranışlarınıza dikkat edin

Durumu analiz etmek için birazcık vakit ayırarak, davranışlarınızda tekrarlayan belirli işaretleri fark edebilirsiniz.

Örneğin, bir vitrinde şık bir çanta gördüğünüzde içinizden gelen ilk şey içeri girip onu almaksa, bu tarz bir durumda daha tetikte ve bilinçli olmanız sizin yararınıza olacaktır.

Günlük hayatınızdaki alışkanlıkları ve rutinleri belirlemeyi denemeye başladığınızda, değiştirmek istediğiniz davranışlarınızı da kontrol etmek için bir adım atmış olursunuz.

2. Sizi endişelendiren şeyler hakkında düşünmeyin

endişeli kadın

Hareketlerinizde rasyonel olmanız gerekse de, bu konuda obsesif olmak iyi değildir.

Zihniniz genellikle “huysuzdur”. Bu durumlarda, belirli bir düşünceden kaçınmaya ne kadar çok çalışırsanız o düşünce hayal gücünüzde o kadar yer bulur.

Bu nedenle, bu öz-denetim tekniklerini sadece gerektiğinde uygulamalısınız. Geri kalan zamanınızı diğer aktivitelere ayırın.

3. Sağlıklı alışkanlıklara sahip olun

Bütün tutum ve alışkanlık değişiklikleriniz öz-denetim ve uzlaşma gerektirir. Spor salonuna gitmekten diyetimizi değiştirmeye, sigarayı bırakmaya çalışmaktan yok yere para harcamaya kadar hepsinde bu geçerlidir.

Bunun için harcadığınız çaba uzun bir süreye yayıldığında, yeni alışkanlıklar otomatikleşmeye başlar.

Edinmeye veya değiştirmeye çalıştığınız alışkanlıklarınızın oturması için, bu eforu sürdürmeli ve pes etmemelisiniz. İStikrarınız alışkanlıklarınızı kontrol etmenizi sağlar.

4. Öz-denetim tekniği: rahatlamak

müzik dinleyen kadın

Derin nefeslerle 10’a kadar ya da yapabildiğiniz kadar saymak ve gözlerinizi kapamak, kendinizi sakinleştirmek ve öz-denetimi artırmak için en iyi yöntemlerden birisidir. Ayrıca, meditasyon gibi farklı tekniklerden de faydalanabilirsiniz. 

Çeşitli davranışları belirlemek kadar, hissettiğiniz farklı duyguların size sunduğu verilere dikkat etmeniz de önemlidir.

Endişeli, öfkeli veya hata yapmak üzere hissettiğinizde rahatlamaya çalışın. Ana fikir şudur: baskı altında veya mantıksız kararlar vermemek.

5. Çevrenize dikkat edin

Çevrenizdeki ortam sizi belirli bir şekilde hareket etmeye yöneltebilir. Öz-denetiminizi ihtiyacınız olan şekilde kullanmanıza izin vermeyen durumları değiştirin.

Arkadaşlarınız her gün işten sonra bara gidiyorsa, siz ise içki içmeyi bırakmaya çalışıyorsanız, belki onlardan bir miktar uzaklaşabilirsiniz.

Veya bara gitmek yerine başka bir şey yapmayı önerebilirsiniz..

Benzer şekilde, alışveriş bağımlılığına sahip olduğunuzu biliyorsanız, üzgünken veya canınız sıkıldığında alışveriş merkezine gitmeyin.

6. Gerginliğinizi bırakın

doğada meditasyon yapmak

Sizi etkileyen duygularınızı yönlendirmenize yardımcı olacak pek çok aktivite ve öz-denetim tekniği vardır.

Egzersiz yapmak, spor, yürüyüş veya bir köpük banyosu almak gerginliğinizi almak ve negatif davranışlardan kaçınmak için harika yollardır.

Öz-denetim tekniklerini uygulamak size kalmış

Bu yazımızda kendinizi bunalmış hissettiğiniz karmaşık durumlarda uygulayabileceğiniz en iyi öz-denetim tekniklerinden bazılarını gözden geçirdik.

Hem belirli yönlere dikkat etmek hem de alışkanlıkları değiştirmek, rahatlamak veya rahatsızlıkları gidermek için çaba sarf etmek, dikkate alınması gereken noktalardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Allemand, M., Job, V., & Mroczek, D. K. (2019). Self-control development in adolescence predicts love and work in adulthood. Journal of Personality and Social Psychology, 117(3), 621–634. https://doi.org/10.1037/pspp0000229
  • Duckworth, A. L., Gendler, T. S., & Gross, J. J. (2016). Situational Strategies for Self-Control. Perspectives on Psychological Science, 11(1), 35–55. https://doi.org/10.1177/1745691615623247
  • Grass, J., Krieger, F., Paulus, P., Greiff, S., Strobel, A., & Strobel, A. (2019). Thinking in action: Need for Cognition predicts Self-Control together with Action Orientation. PLoS One, 14(8), e0220282. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0220282
  • Galla, B. M., & Duckworth, A. L. (2015). More than resisting temptation: Beneficial habits mediate the relationship between self-control and positive life outcomes. Journal of Personality and Social Psychology, 109(3), 508–525. https://doi.org/10.1037/pspp0000026

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.