En Sağlıklı Çikolata Türü Hangisidir?
Çikolata, günümüzde en çok tüketilen besin maddeleri arasında yer almaktadır. Bu besin maddesi iyi derecede organoleptik özellikler taşır. Ancak besleyicilik açısından bakıldığında her çikolata çeşidinin aynı kalitede olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu nedenle, en sağlıklı çikolatanın hangisi olduğunu bilmek önemlidir.
Piyasada çok sayıda çikolata reklamı olduğunu fark ettiniz mi? Peki bunların arasında en iyi seçenekler hangileri olabilir? Bu konuda herhangi bir şüphenizin kalmaması için çikolata alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıda açıklıyoruz.
Okuyun: Kolay Çikolatalı Trüf Tarifleri
Şekersiz Çikolata
Çikolatayı seçerken şekerin vücut üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmak gerekir. Bu besin maddesinin obezite riskini artırdığı bilinen bir gerçektir. Ayrıca Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences adlı dergide yayımlanan bir makalede de işaret edildiği gibi şeker, metabolizma sağlığı ile ilgili pek çok etkiye sahiptir.
Ancak bu karbonhidrat kaynağının yerine yapay tatlandırıcılar kullanılan çikolataları tercih etmek pek de iyi bir fikir değildir. Bu madde grubu bağırsak mikrobiyotası için oldukça zararlıdır. Ayrıca yapay tatlandırıcıların insülin direncini artırma riski taşıdıklarının da altını çizmek gerekir.
Bu nedenden dolayı, en iyi seçenek yüksek oranda kakao içeren çikolataları tercih etmek olacaktır. Bu bağlamda, içeriğinde en az %75 kakao bulunan çikolatalar sağlık açısından olumlu bir besin maddesidir.
Kakao ve Antioksidan Özelliği
Kakao, lipid (yağ ve yağ benzeri maddeler içeren) ve fito besin özelliği taşıyan bir bitkidir. British Journal of Clinical Pharmacology adlı dergide yayımlanan bir makaleye göre fito besinler yüksek antioksidan kapasitesine sahip besin maddeleridir.
Bu besin maddelerinin düzenli şekilde alınması, hücre yaşlanmasının önlenmesi açısından gereklidir. Bunun da ötesinde bu gıdalar erken ölüm riskini azaltır ve aynı zamanda orta ve uzun vadede çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığını da düşürür.
Doğada bulunan bitter çikolata, antioksidan kapasitesi açısından en zengin gıda maddelerinden biridir. Kahve ve kırmızı meyvelerle birlikte geniş ve dengeli bir beslenme planı içinde mutlaka bulunmalıdır.
Ancak bu noktada kakaoyu çikolata ile karıştırmamak gerekir. Çünkü genellikle çikolatanın içeriğinde farklı oranlarda şeker bulunur. Bu nedenle karbonhidrat miktarı en az olan çikolata seçeneklerini tercih etmek önemlidir.
Beyaz Çikolata Sağlıklı Değildir
Çikolatalar arasında yukarı tavsiye ettiğimiz grubu girmeyen ve kakao açısından zengin olmayanlar da bulunmaktadır. Bunların içinde büyük oranda yağ ve şekerden yapılmış olan beyaz çikolatalar yer alır.
Beyaz çikolatanın besleyici özelliği son derece düşüktür. Sürekli olarak tüketilmesi halinde sağlığa zararlı olabileceğinden dolayı mümkün olduğunca uzak durulması gereken bir çikolata çeşididir.
Diğer bir örnek ise çikolatayla birlikte sunulan kabuklu kuruyemiş kremalarıdır. Bu tür ürünler endüstriyel yağlar ve rafine edilmiş şeker içerir. Organoleptik (duyusal) bakımdan çekici olan bu gıdaların aslında besin değeri çok düşüktür. Ancak sıkça rastlanan bu tür yiyecek maddelerine çocukların da genellikle kolay bir biçimde ulaşabildikleri görülmektedir.
Sağlıklı Çikolata Beslenme Programınızda Yer Alabilir
Çikolata, geniş ve sağlıklı beslenme programlarının bir parçasıdır. Ancak her çikolata türü bu gruba girmediği gibi aynı seviyelerde besleyici özelliğe de sahip değildir. Bu nedenle içeriğinde yüksek oranlarda kakao ve düşük miktarlarda şeker bulunduran çikolataları tercih etmek gerekir.
Unutmayın ki, yapay tatlandırıcılar yüksek glisemik karbonhidratların sağlıklı bir alternatifi değildirler. Bu maddeler genellikle mikrobiyotada çeşitli sorunlara yol açarlar. Bunun sonucunda da metabolizma sağlığı olumsuz yönde etkilenir.
Bunlara ek olarak çikolata olarak sınıflandırılan her ürünün içeriğinde kakao bulunmadığını da akıldan çıkarmamak gerekir. Sonuçta tüm antioksidan içeriğini sağlayan kakaodur ve bundan dolayı sağlık açısından faydalı olan madde de budur.
Uygun bir çikolata seçtiğimizde bunu düzenli bir biçimde beslenme programımıza dahil edebiliriz. Bu besin maddesi atıştırmalık olarak uygun ve faydalıdır. Çünkü günlük tüketimde meyve ve süt ürünleri ile birlikte rahatlıkla ve keyifle tüketilebilir.
Benzer şekilde tatlı yaparken de çikolata kullanılabilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, tatlının içeriğinin besin değeri anlamında zengin olması ve aşırı miktarlarda şeker ve un kullanılmamasıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Stanhope KL., Sugar consumptioni, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53: 52-67.
- Loffredo L., Perri L., Nocella C., Violi F., Antioxidant and antiplatelet activity by polyphenol rich nutrients: focus on extra virgin olive oil and cocoa. Br J Clin Pharmacol, 2017. 83 (1): 96-102.