Kuruyemişler Beslenmenize Ne Katar?

Beslenmenize kuruyemişler eklemenizin size sağlayacağı faydaları bu makalede paylaşıyoruz. Ne olduklarını keşfedin!
Kuruyemişler Beslenmenize Ne Katar?
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Dünya birçok yemek trendiyle doludur.

Kuruyemişler günümüzün diyet trendlerinde gittikçe popülerleşmeye başlamıştır. Yemeklerinize eklemek için mükemmel alternatiflerdir ve atıştırmalık için ideal bir seçimdir. Peki ya kendinize kuruyemişlerin beslenmenize ne kattığını sordunuz mu hiç?

Hepimiz sağlığımıza önem veriyoruz. Bu makalede beslenmenizde kuruyemişlerin önemini göstereceğiz.

Fıstık, antep fıstığı, badem, çam fıstığı ve fındık… Tüm kuruyemişler vücudunuzun düzgün çalışabilmesi için gerekli olan besin maddelerinden yüksek miktarlarda içerir.

Bazılarını inceleyelim.

Kuruyemişlerin özellikleri ve faydaları

kuruyemişler

Kuruyemişler aslında sert kabukla sarılı tohumlardır. İnsan müdahalesi olmaksızın %50’den fazla sudan oluşmaktadırlar.

Kuruyemişler besleyicilik açısından öyle kapsamlıdır ki size gerekli olan günlük enerjinizi sağlarlar.

Ayrıca toksinlerin atılımına yardımcı olan ve yaşlılıkla ilişkilendirilen kardiyovasküler hastalıklar ile diğer sorunları engellemeye yardımcı olan antioksidanlar da içerirler. İçeriklerindeki sağlıklı yağ, potasyum ile birlikte damarlarınızı korur.

Kuruyemişler olağanüstü besin maddeleri içermektedir. Bunlardan bazıları:

  • Omega-3 yağ asitleri
  • A, B ve E Vitaminleri
  • Magnezyum
  • Kalsiyum
  • Çinko
  • Demir
  • Bakır
  • Proteinler

Bu özelliklerinden ötürü işlenmiş olan halleriyle değil, doğal halleriyle onları tüketmenizi öneririz. İşlenmiş halleriyle tüm bileşenlerini kaybedecekler ve sağlıksız olacaklardır. Bu da kimyasel bileşimlerden gelen kolesterol, kalori ve yağ miktarıyla ilgilidir.

Kuruyemişler beslenmenizde genel bir iyileşme sağlar

Sağlıklı kalmak ve kilo vermek isteyenler için kuruyemişler iyi birer müttefik olabilir. Kuruyemişler vücuda öyle yararlıdır ki herkes onları yemelidir.

Kuruyemişler sindirim sürecinde ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynarlar. Ayrıca iyi yağlara sahiplerdir ve insan vücudundaki farklı organların fonksiyonlarını kontrol ederler.

kaju, badem ve fındık

Kuruyemişleri aşırıya kaçmadan yemek ve her öğün arasında ufak porsiyonlar halinde yemek faydalarından yararlanmanızı sağlayacak ve vücudunuz size teşekkür edercek.

Az ama öz her zaman iyidir

Her şeyin fazlası zarardır, kuruyemişler de buna bir istisna değildir. Sadece tüm bu faydalara sahip olması demek kendinizi kontrol etmeden onları yiyebileceğiniz anlamına gelmez.

Gün ortasında veya akşam üstlerinde atıştırmalık olarak yemenizi öneririz.

Doğru porsiyonlar ise şöyledir:

  • 30 badem
  • 8 ila 10 ceviz
  • 30 fıstık
  • 30 antep fıstığı

Beslenmeniz için en iyi 5 kuruyemiş

1. Fıstık

Öncelikle, fıstık folik asit ve protein içermektedir. Omega-6 yağları ve lif içeriği sayesinde kalbiniz için harikadır.

Çiğ bir şekilde veya ekmek ve krakerlerin üstüne sürebilmeniz için fıstık ezmesi şeklinde tüketebilirsiniz.

fıstık

30 gram fıstık ezmesinde 10 gram protein bulunabilir, sağlıklı kalori, demir ve kalsiyum sağlamasıyla kahvaltınıza eklemek için mükemmel bir seçim haline getirir.

2. Ceviz

Ceviz kalbiniz için en iyi kuruyemişlerden biridir çünkü oldukça fazla Omega-3 içerir. Çoklu doymamış yağları kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirir ve ayrıca vitamin, protein ve lif içerir.

ceviz

Genel olarak kilo vermeye yardımcıdır çünkü antioksidan özellikleri açlık hissini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca çözünebilir lifleri ve besin maddeleri sayesinde kabızlığa da yardımcı olur.

3. Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği sağlığınıza oldukça yararlıdır. Kardiyovasküler özellikler açısından özellikle zengindir. Ayrıca antioksidanlar içerir ve antienflamatuardır.

Kan şekeri değerlerini ve pankreas gibi organların fonksiyonlarını bile düzenler, dolayısıyla diyabet hastalarına şiddetle tavsiye edilmektedir.

kabak çekirdeği

Dr. Navarro Kliniğine göre kabak çekirdeği L-triptofan içeriği nedeniyle depresyon yaşayan insanlar için de idealdir.

Yine de ölçülü yemeniz gerekir.

4. Fındık

Bu kuruyemişler yüksek E Vitamini içeriği nedeniyle diğerlerinden ayrılmaktadır. Ayrıca lif, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko da içermektedirler. Fındık ayrıca arginin gibi bitki proteinlerine de sahiptir, ki bu bağışıklık ve enzim fonksiyonları için yararlıdır.

Bu kuruyemişler kemik sorunları, sakatlanmalar ve kırılma riskini engellemek için gerek duyulan enerji, lif ve mineralleri sağlar.

fındık

5. Çam fıstığı

Çam fıstığı nöromüsküler fonksiyonu düzenlemeye yarayan B Vitamini açısından zengindir. Ayrıca E vitamini ve antioksidanlar da içermektedir. Stresten kurtulmak ve doğal yaşlanmadan ortaya çıkan hastalıklarla savaşmada idealdir.

çam fıstığı

Bu beş kuruyemiş mükemmel birer enerji kaynağıdır. Ayrıca kilo vermek için de harikadır. İyi bir beslenme söz konusu olduğunda yeteneklerini küçümsemeyin.

Kilo vermenin sadece diyetten fazlasına bağlı olduğunu unutmayın. Egzersiz yapmak, günde ortalama sekiz bardak su içmek ve yediklerinize dikkat etmek ideal kilonuza ulaşmak için oldukça önemlidir. Sağlıklı kuruyemişler ise değerli birer katkıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hall KD., Ayuketah A., Brychta R., Cai H., et al., Ultra processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell Metab, 2019. 30 (1): 67-77.
  • Jurado NI., Bulló M., Ferré MG., Ros E., et al., Cross sectional assessment of nut consumption and obesity, metabolic syndrome and other cardiometabolic risk factors: the PREDIMED study. PLoS One, 2013. ç
  • Dehghan M., Mente A., Zhang X., Swaminathan S., et al., Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.