Endometriozisi İyileştirmek İçin Besinsel İpuçları
Yiyecekler ve belli bazı besinler, vücuttaki birçok fonksiyona yardımcı olabilir ve çeşitli durumların belirtilerini iyileştirebilir. Bunu göz önünde bulundurarak, bu yazıda, endometriozisi iyileştirmek için beslenme programınız nasıl yardımcı olabilir, bunu tartışacağız.
Günümüzde uzmanlar endometriozisi, yiyecekler ile doğrudan ilişkisi olmayan ve kökeni bilinmeyen bir hastalık olarak kabul ediyorlar. Ancak öyle ya da böyle bir şekilde hastalığı etkileyen bir dizi faktör olduğunu biliyoruz. Hormonal dengesizlikler, iltihap, ağrı, sindirim sorunları, vb. bu faktörlerden bazılarıdır.
Sağlıklı beslenme sayesinde, bu faktörleri ve yaşam kalitemizi geliştirmemiz mümkün olabilir.
Endometriozis nedir?
Endometriozis, hayatlarının üretken dönemi boyunca kadınları etkileyen ve rahim dışında endometriyal doku bulunmasını içeren bir hastalıktır. Genel olarak, bu endometriyozis odakları, pelvik bölgede (periton, yumurtalıklar, bağırsak veya mesane) konumlanır. Ancak daha az sıklıkta olsa da başka bölgelerde de ortaya çıkabilirler.
Doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygın olan ve nüfusun yüzde 5 -10’unu etkileyen bir hastalıktır. Aynı şekilde, vakaların yüzde 40’ında rastlandığı üzere kısırlık ile yakından ilişkilidir.
Beslenme, endometriozisi nasıl iyileştirebilir?
Çoğu hastalıkta olduğu gibi, bunda da beslenme ve yaşam tarzı önemli bir rol oynar. Bu durumda, doğru beslenme programı, hormonal dengesizlikleri, karın şişliğini ve ağrıyı en aza indirmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda, endometriozis nedeniyle ortaya çıkan sindirim sorunlarını da azaltabilir.
Endometriozisi iyileştirmek için pestisit içermeyen, taze, organik gıdalardan oluşan bir beslenme programıyla beslenmelisiniz. ‘Critical Reviews in Food Science and Nutrition’da (Gıda Bilimi Ve Beslenme İle İlgili Eleştirel İncelemeler) belirtildiği gibi bu malzemeler enflamasyonda azalma olmasını destekler.
Bu ürünlerden bazıları şöyledir:
- Av etinden, balık ve yumurtadan gelen yüksek kaliteli proteinler
- Çiğ sert kabuklu yemiş, tohum ve baklagiller
- Yeşil yapraklı çiğ sebzeler veya kırmızı portakallar
- Böğürtlen ve antioksidan açısından zengin diğer meyveler
Endometriozisi iyileştirmek için diğer tavsiyeler:
Taze gıdaların yanı sıra hangi besinlerin bu durumun belirtilerini azaltmada olumlu yönde yardımcı olabileceğini belirteceğiz:
1. B vitamini
Söz konusu endometriozisi iyileştirmek olduğunda, aşırı östrojenin, rahmin dışındaki endometriyal dokunun büyümesini teşvik ettiğini unutmayın. Östrojenler, yumurtalıkların ve böbreküstü bezlerinin ürettiği başlıca dişi steroit cinsiyet hormonlarıdır.
B vitaminlerinin miktarında artış olması, özellikle sağlıklı bir karaciğerde, estradiolü estriole dönüştürebilir. Bu, östrojenin, life bağlanabildiği formdur. Böylece vücut onu ortadan kaldırabilir. B vitaminleri karalahana, su teresi, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi turpgillere özgü sebzelerde bulunur.
2. Demir açısından zengin yiyecekler
Endometriozis hastalığı olan kadınlar demir açısından zengin bir beslenme programı ile beslenmelidirler. Çünkü ağır kanama vücudun demir kaynağını tüketebilir.
Bunu göz önünde bulundurarak, yiyeceklerden elde edebileceğimiz iki demir türünü dikkate almamız önemlidir. Bir yanda, etten ve yumurtadan, otlayan hayvanlardan ve yüksek kaliteli balıklardan gelen ‘hem demir’ vardır.
Diğer yanda ise yeşil yapraklı sebzelerden, pancardan ve çikolatadan gelen ‘demir olmayan demir’ vardır. Bu ikinci grubun, birinci gruptan daha az emilebilir olma gibi bir sorunu var.
Demir eksikliğinin, aneminin ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu unutmayın. Bu hastalık yorgunluk ve sürekli bitkinlik ile karakterizedir. Üstelik çalışmalar, anemi hastalığının, insanların yaşam kalitesini etkilediğini göstermiştir.
3. Omega-3 yağ asitleri
ABD’de 70.709 hemşirenin katıldığı bir araştırmaya göre, en yüksek miktarda omega-3 yağ asidi tüketen kadınların endometriozise yakalanma olasılığı diğer kadınlara kıyasla yüzde 22 daha düşüktü.
12 yılda yapılan bu çalışma, ‘Health Reproduction’ dergisinde yayınlandı.
4. Lif
Lif, bağırsak yolunun sağlığını koruduğu ve aşırı östrojenin ortadan kaldırılmasını desteklediği için endometriozis hastaları için zorunludur. Yeşil fasulye, karnabahar, meyve, brokoli ve brüksel lahanası gibi kaynaklardan lif aldığınıza emin olun.
5. Düşük gluten diyeti
Şu anda çölyak hastalığı ile endometriozis arasında doğrudan ilişki olduğunu göstermek mümkün değildir. Bununla birlikte, bazı çalışmalar 12 ay boyunca glutensiz beslenildikten sonra, endometriozis belirtilerinde azalma olduğunu ortaya koymaktadır.
Ne olursa olsun, konu gluteni tamamen beslenme programınızdan çıkarmanızla ilgili değildir. Yalnızca çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olanların glutensiz bir beslenme programını takip etmeleri gerektiğinden bu, önemli bir noktadır.
Bunu da okuyun: Çölyak Hastalığının Türleri ve Özellikleri
Endometriozisi iyileştirmek için dengeli beslenme
Son olarak, sağlıklı bir beslenme programını, keyif aldığınız bir egzersiz ile bir arada uygulamayı unutmayın. Endometriozis semptomlarınız istediğiniz kadar azalmasa bile, sağlıklı beslenmek, sağlık açısından önemli başka faydalar sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Joseph SV., Edirisinghe I., Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
- DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
- Trans fats linked to increased endometriosis risk and omega 3 rich food linked to lower risk. European Society of Human Reproduction and Embriology, 2015.
- Marziali M., Venza M., Lazzaro S., Lazzaro A., et al., Gluten free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? Minerva Chir, 2012. 67 (6): 499-504.