Demir Eksikliği Anemisi: Diyet Kılavuzları

Anemiyi önlemek ve tedavi etmek için demir açısından zengin yiyecek tüketiminizi arttırmaya ek olarak, bu mineralin emilimini engelleyebilecek yiyeceklerden kaçınmak önemlidir.
Demir Eksikliği Anemisi: Diyet Kılavuzları

Tarafından yazılmıştır Óscar Dorado

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Demir eksikliği anemisi, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir molekül olan hemoglobinin niteliği ve miktarındaki eksiklikten kaynaklanır. Hemoglobin vücudumuz için önemlidir, çünkü oksijeni akciğerlerden vücudun geri kalan kısmına taşır.

Hemoglobin oksijeni dokulara taşıyamadığında, vücut demir eksikliği anemisi geliştirir. Bu nedenle bu hastalık aslında normal kan hücre sayısında oluşan bir anomalidir. Kan içerisinde oksijeni uygun bir şekilde taşıyamayan kırmızı kan hücrelerinin azalmasını veya eksikliğini ifade eder.

Demir eksikliği anemik bir kişinin yaşayabileceği belirtiler arasında şunlar bulunabilir:

  • Kronik yorgunluk ve uyuşukluk
  • Genel rahatsızlık
  • Uykusuzluk
  • Baş dönmesi
  • Solunum sıkıntısı ve nefes darlığı
  • Adet döngülerinde bir düzensizlik
  • Olağan dışı kalp ritmi ve/veya çarpıntı.

Anemi hızlı bir şekilde teşhis edilip tedavi edilirse, sorun teşkil etmez. Ancak, erken ortaya çıkmazsa, kalp sorunları veya solunum yetmezliğinden muzdarip olan bir kişinin durumunu kötüleştirebilir.

Demir takviyesi almadan önce daima doktorunuza danışmalısınız. Çünkü aşırı miktarda demir tüketimi de vücudunuz için zararlı olabilir.

Demir Eksikliği Anemisinin Nasıl Üstesinden Gelinir?

İşte demir eksikliği anemisinin üstesinden gelmenize yardımcı olacak bazı ipuçları.

1. Diyetinize Daha Fazla Demir Ekleyin

demir eksikliği

Demir takviyeleri kullanmak kansızlığı azaltmaya yardımcı olur.

Demir eksikliği anemisini önlemede ve düzeltmede ilk ipucumuz bu minerali diyetinize dahil ettiğinizden emin olmaktır. Hemoglobin üretimi için demirin gerekli olduğunu unutmayın. Çoğu durumda demir eksikliği, bu mineral bakımından zengin gıdaların yetersiz tüketilmesinden kaynaklanır.

Bu durum çocuklar ve genç kadınlar arasında daha yaygındır. Bu durum yalnızca adet akışının aşırı kan kaybına neden olabileceği ve demir rezervini azalttığı için değil, aynı zamanda aşırı uygulanan diyetler ve hatta vejetaryen ve vegan diyetlerinin demir eksikliğini destekleme eğiliminde olması nedeniyledir.

Vücut tarafından en kolay emilen demir içeriğinin et, kümes hayvanları ve balık olduğunu unutmayın. Sebzeler, meyveler, tahıllar, yumurtalar ve kuru yemişler gibi diğer yiyecekler de demir içerir, ancak bu daha az miktarlarda emilir.

Ayrıca, doktorunuzun ihtiyacınız olmadığını düşündüğü takdirde, demir takviyesi almanız önerilmez. Demir takviyeleri, yüksek dozlarda alındığında, kabızlığa ve siyah dışkıya neden olur. Buna karşılık, gereksiz demir takviyeleri, sindirim sisteminde kanama gibi ciddi bir sorunu gizleyebilir.

2. Alkol Tüketiminizi Sınırlandırın

Alkolizm ve aneminin bazı insanlarda birbiri ile bağlantılı olduğunu bilmelisiniz. Çoğu zaman olduğu gibi, her ikisi de yetersiz beslenmenin sonucudur. Alkol tükettiğinizde, karaciğeriniz bu tüketimi bertaraf etmek için ekstra çalışmak zorunda kalır. Ek olarak, bu organ insan vücudunun geri kalanına demir tedarik etmekten sorumludur.

Bu nedenle, alkol alımı demir eksikliği anemisi semptomlarını şiddetlendirebilir. Tüm bunlar dikkate alındığında çok fazla alkol tüketmek de demir eksikliğine yol açabileceğinden ılımlı bir alkol tüketimi önerilir.

Bu sizin için yeterli değilse, aşırı miktarda alkol tüketenlerin kusurlu kırmızı kan hücrelerine sahip olma eğiliminde olduklarını unutmayın. Bu kişilerde bulunan kırmızı kan hücreleri doğal yaşam döngüsünün sona ermesinden önce tahrip edilir.

3. Folik Asit Kaynakları Tüketin

Folik asit olarak da bilinen folat, kırmızı kan hücrelerinin bölünmesini hızlandıran B tipi bir vitamindir ve bu nedenle oksijenin vücudun geri kalan kısmına uygun şekilde taşınmasını teşvik eder. Bu bakımdan, demir eksikliği anemisinden muzdarip olan kişilerin diyetlerinde folat ihtiva eden yiyecekler bulunmalıdır.

Folat içeren yiyecekler arasında turunçgiller, yeşil yapraklı meyveler, fındık, tohumlar ve baklagiller bulunur. Ancak, bunların içerdiği folatın ısıya karşı oldukça duyarlı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, bu yiyecekleri çok fazla pişirmekten kaçının ve buhar veya fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih edin.

4. Daha Fazla C Vitamini Tüketin

c vitamini

C vitamini, bitkisel bir kaynaktan edinildiği takdirde demir emilimini arttırır.

Bitkisel demir kaynakları tüketildiğinde demir alımını iyileştirmek için, C vitamini tüketimini artırmak esastır. Bu vitamin, demirin bitkisel kaynaklardan emilimini artırır.

Düzenli diyetinize C vitamini eklemeyi unutmayın. Örneğin, günde bir kez bir portakal veya taze limon suyunu tüketin. Ayrıca, büyük miktarda C vitamini içeren diğer meyveler greyfurt, kızılcık, muz, kivi vb. tüketmeyi de şakının unutmayın

5. Demir Eksikliği Anemisi: Çay ve Kahve Alımınızı Sınırlandırın

Çay ve kahve tanen bakımından zengindir. Bunlar vücudumuzdaki demirin emilimini sınırlayan bitkisel maddelerdir. Bu nedenle, özellikle yemek sırasında düzenli çay veya kahve tüketiminizi sınırlamanız gerekir.

Demir takviyesi alıyorsanız, bu takviyeleri almadan önce ve sonra birkaç saat çay veya kahve tüketmemek de önemlidir. Ayrıca, bunlar yemeğin sonunda alınmamalı, öğleden sonra veya sabahın erken saatlerinde alınmamalıdır.

Son olarak, demir eksikliği anemisinin bu durumun en yaygın şekli olduğunu unutmayın. Bu durum sadece, demir içeren yiyecek alımınızın yetersiz olduğu veya akut ya da kronik kanama ile ilgili kayıpların telafi edilmediği anlamına gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.