Enerjinizi Yenilemek İçin Yapabileceğiniz 4 Yoga Duruşu
Vücudunuzun ve zihninizin bağlantıya geçeceği entegre bir antrenman arıyorsanız, yoga sizin için harika bir seçenek olabilir. Vücut kontrolü, güç ve enerji bu dört yoga duruşu sayesinde elde edeceğiniz avantajlardan bazılarıdır.
Peki, enerjinizi yenilemek yapabileceğiniz en iyi yoga duruşları hangileridir?
Yoga, Hindistan kökenlidir. Fiziksel ve zihinsel disiplini sağlamak için bir yöntem olmak üzere geliştirilmiştir. Temel amaç zihin-vücut dengesini sağlamaktır.
Tüm fiziksel egzersizler gibi vücudunuzu kullanmanız gerekir ama en önemli yönü ruhsal açıdan iyiliğe ulaşmak için zihne hükmetmektir.
Yoganın pek çok faydasını sıralayabiliriz. En başta gelenler duygusal dinginlik, sakinleşme ve enerjidir. Günümüzde yoganın pek çok çeşidi vardır. Bugün fiziksel yoga ve meditasyonun bir araya geldiği ‘hatha yogaya’ odaklanacağız.
Yoga duruşları nelerdir?
Asana da denilen yoga duruşları zihni ve vücudu birleştiren duruşlardır. Bazıları kolay gözükebilir ancak her birinin zorluk seviyesi farklıdır. Yoga duruşu yaparken dikkatli olmalı, vücudunuzu ve zihninizi aynı anda kontrol etmelisiniz.
Pek çok farklı yoga duruşu vardır ve her biri vücudun farklı bir bölgesi için faydalıdır. Bazıları skolyoz gibi sorunları düzeltmeye yardımcı olur, bazıları esnekliği artırır, bazıları da ağrıları yatıştırır.
Bu duruşlar bol bol pratik yaparak ve sabırlı olarak günden güne daha iyi bir şekilde yapılabilir. Yoga konusunda en iyi olan isimlerin bile tekniklerinde ustalaşmaları yıllar alır.
Bunu da okuyun: Yoga Yapmanın Çocuklara Sağladığı İnanılmaz Faydalar
Enerjinizi yenilemek için yapabileceğiniz 4 yoga duruşu
Yoga genellikle her zaman zihinsel ve fiziksel enerjiyle dolmanıza yardımcı olur. Özellikle aşağıda bahsedeceğimiz 4 yoga duruşu enerjinizi yenilemenizi sağlayacaktır. Bu yoga duruşlarını sık sık yapmanızı tavsiye ederiz:
1. Aşağı bakan köpek duruşu
Bu yoga duruşu, yaygın olarak yapılan duruşlardan biridir ve başlangıç seviyesindekiler için idealdir. Bu duruşu yapabilmek için vücudunuzu ters V şekline getirmeniz gerekir.
Fiziksel açıdan çok fazla efor harcamanız gerekmez ancak dengenizi sağlayabilmek için iyi bir duruşa ihtiyacınız var.
Nasıl yapılır?
- Bir yoga matının üzerinde durun, ellerinizi omzunuzun altından mata koyun, dizleriniz kalça genişliğinde açık olsun. Sırtınızın düz durduğundan emin olun.
- Bu duruşu yaparken ellerinizden ve ayaklarınızdan destek alın.
- Derin bir nefes alın, dizlerinizi düzleştirin ve kalçalarınızı olabildiğince yükseğe kaldırın. Topuklarınızı mata basılı halde tutmaya çalışın ve 10 saniye bu şekilde kalın.
- Kalçalarınızı indirin ve nefes verirken başlangıç pozisyonunuza geri dönün.
Faydaları
- Gerginliği ve stresi alır.
- Kemikleri ve kasları güçlendirir.
- Omuzların, kalçaların, kolların ve bacakların esnekliğini artırır.
- Sindirimi iyileştirir.
2. Yukarı bakan köpek duruşu
Bahsettiğimiz ilk duruşun bir başka çeşididir. Genellikle kobra duruşu ile karıştırılsa da, bu duruşun kobra duruşundan temel farkı ellerinizin ve ayaklarınızın üzerinde durarak vücudunuzu destekliyor olmanızdır.
Nasıl yapılır?
- Matın üzerinde yüzünüz aşağı doğru olacak şekilde başlayın. Derin bir nefes alın ve nefesinizi tutun.
- Dizlerinizi matın üzerinden kaldırın ve vücudunuzun üst kısmını yukarı doğru kaldırın.
- Kollarınız ellerinizle birlikte omuzlarınızın altında tamamen açılmış olmalıdır. Sırtınızı kavis haline getirin ve yukarı doğru bakın.
- 10 saniye boyunca bu şekilde kalın ve sonrasında dinlenin.
Faydaları
- Kollardaki, omuzlardaki, bileklerdeki, karındaki, beldeki ve göğüsteki kasları güçlendirir.
- Kalça kaslarını belirgin hale getirir.
- Omurganızın esnekliğini artırır.
- Göğsünüzü açar. Böylece akciğerlerin kapasitesini artırır.
3. Savaşçı duruşu
Köpek duruşu gibi savaşçı duruşunun da varyasyonları vardır. Bu yoga duruşu, Hindistan’lı eski bir savaşçı olan Virabhadra’dan esinlenilerek oluşturulmuştur. Virabhadra, Shiva tanrısının karısının ölümünden sonra yaşadığı acı nedeniyle ortaya çıkmıştır.
Nasıl yapılır?
- Yoga matının üzerinde durun ve sırtınızı esnetin. 5 saniyeliğine havayı içinize çekin. Sonra 10 saniyeliğine nefesinizi tutun ve 10 saniyeliğine nefesinizi verin.
- Ayaklarınızı açın ve kollarınızı havaya doğru kaldırın.
- Sağ bacağınızla ileri doğru büyük bir adım atın.
- 90 derecelik açı oluşturana kadar sağ bacağınızın üstüne eğilin. Sırtınızın düz durduğundan emin olun ve 10 saniye boyunca bu pozisyonda durun. Sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün.
Faydaları
- Bacakları ve kalça kaslarını güçlendirir.
- Güç kazandırır.
- Dengeyi ve sağlamlığı artırır.
- Vücudun belli bölgelerindeki ağrıları rahatlatır.
4. Savasana veya ölü pozu
Fiziksel açıdan bakıldığında bu duruşun en kolay yoga duruşu olduğu söylenebilir. Ancak bu duruşu zorlaştıran onu yapmak için harcamanız gereken zihinsel çabadır. Bu duruşun amacı tamamen sakinleşmek ve derin düşünceli bir hale ulaşabilmektir.
Bu duruşu gerçekleştirebilmek için zihinsel aktivitenizi en aza indirgemelisiniz. Hiçbir şeyin dikkatinizi dağıtmasına izin vermemelisiniz ve nefesinizi derinleştirmelisiniz.
Nasıl yapılır?
- Kaslarınızdaki gerginliği ve sertliği yok etmek için nefesinize odaklanın.
- Yoga matına bacaklarınız kalça genişliğinde açık olacak şekilde sırtüstü uzanın.
- Kollarınızı hafifçe vücudunuzdan ayırın. Başınızı ortada olmalı ve omurganız da onunla aynı hizada olmalı. Parmaklarınız gevşek bir şekilde olmalı. Avuçlarınız yukarıya bakmalı.
Faydaları
- Baş ağrısını yatıştırır.
- Bitkinlik ve uykusuzlukla savaşır.
- Kan basıncını düşürür.
- Hafif şiddetteki depresyonu yapıştırır.
Bunları ve diğer yoga duruşlarını her gün yaparsanız size iyi dozda enerji vereceklerdir. Zihninizi ve vücudunuzu entegre ederek işe başlayın. Hayatınızdaki pozitif değişimlerin farkına varacaksınız.
Endişelerinize odaklanmayın – sakinleşin ve hayatınızın kalitesini artırmak için harekete geçin. Buna değdiğini anlayacaksınız!