Enflamasyon Oluşumunda Kaçınılması Gereken 8 Besin

Bazı besinlerin vücudunuzda enflamasyon oluşumunu arttırdığı veya kötü etkilediği göz önünde bulundurulduğunda bu besinleri daha az tüketmek veya bunlara alternatifler yaratmak daha sağlıklı olmanızı sağlar.
Enflamasyon Oluşumunda Kaçınılması Gereken 8 Besin

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Enflamasyon oluşumunda, bağışıklık sisteminiz toksinler veya hastalığa sebep olabilecek organizmalarla karşılaşmış ve bu yüzden reaksiyon veriyor demektir.

Bu durum vücuttaki organların durumunu tehlikeye atabildiği gibi, devamlı ağrılara ve bitkinliğe sebep olan önemli faktörlerden biri olarak görülür. Tesadüfen ortaya çıkabildiği gibi bazı insanlarda kronikleşerek daha ciddi sorunlara da yol açabilir.

Ayrıca, genellikle eklem ağrıları, mide problemleri ve nefes almakta zorlanmak gibi sorunlara neden olabildiği için yaşam kalitenizi ciddi derecede etkileyebilir.

Fakat ne yazık ki çoğumuz bu duruma gereken özeni göstermiyoruz ve bazı besin maddelerinin bu durumu daha kötü bir hale soktuğunun farkında değiliz.

Bu yüzden bu yazımızda enflamasyon problemi yaşayan kişilerin uzak durması gereken 8 besin çeşidini derledik.

1. İşlenmiş Etler

enflamasyon oluşumunda etken işlenmiş et

Son zamanlarda işlenmiş et tüketimi artmaktadır. Yemek pişirmek açısından zahmetsiz bir seçenek olsa da yaygın enflamasyon problemleri ile bağlantısı bulunur.

İşlenmiş etlerdeki asıl sorun yüksek dozda sodyum, nitrat, nitrit ve vücutta iltihaba sebep olabilecek birçok çeşit kimyasal barındırmasıdır. Ayrıca yüksek miktarda yağ içerdiği için artrit (kireçlenme), gut ve osteoartrit (eklem kireçlenmesi) gibi hastalıkları olumsuz etkiler.

2. Arıtılmış Bitkisel Yağlar

Bitkisel yağlar dünyada neredeyse her mutfakta bulunur ve hepimizin gündelik olarak tükettiği gıdalardan biridir. Zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar daha sağlıklı olmasına rağmen birçok çeşidi arıtılmış ve zararlı yağlar ile karıştırılmış şekilde bulunur.

Bu yüzden de sık olarak tüketmek vücudunuzda enflamasyon oluşmasına sebep olabilir ve buna bağlı hastalıkları tetikleyebilir.

3. Süt Ürünleri

süt ürünleri

Enflamasyon oluşumunda kişiye genellikle süt, peynir ve diğer süt ürünlerini tüketmemeleri önerilir. Elbette bütün insanlar laktoza duyarlı değildir fakat laktoz içerikli gıdalar sindirim problemlerine sebep olarak daha çok ödeme yol açar.

Bu besinleri tüketmek aşağıdaki sağlık sorunlarına sebep olabilir:

  • Sindirim problemleri
  • Kabızlık ve ishal
  • Kurdeşen ve deri alerjileri
  • Nefes almakta güçlük
  • Eklem ağrıları

4. Kızarmış Gıdalar

Kızarmış gıdalar içerisinde trans yağ, fazla miktarda sodyum ve birçok kimyasal katkılı madde bulundurur. Bu maddeler enflamasyona sebep olmanın yanı sıra metabolizma sisteminde de dengesizliğe yol açar.

Bu besinleri tüketmek, ödeme sebep olan hastalıkları daha da kötüleştirmekle kalmayıp kilo almaya, sindirim problemlerine ve yüksek kolesterole sebep olur.

5. Arıtılmış Un

un

Bu un çeşidi arıtılma sürecinde besin değerini kaybeder ve fazla tüketildiğinde vücudunuzda enflamasyon oluşumuna sebep olabilir. Az miktarlarda tüketildiğinde bir soruna yol açmaz fakat sık tüketildiğinde karın bölgesinde ve eklemlerde ödem yapar.

Bu besin aşağıdaki ürünlerde bulunur:

  • Pizza
  • Tatlılar
  • Ekmek
  • Bisküvi
  • Genel fırın ürünleri

6. Margarin

Sağlıklı olsanız bile margarin tüketiminizi hep düşük bir seviyede tutmalısınız. Margarin, yüksek miktarda trans ve hidrojenize edilmiş yağ içerdiğinden ötürü vücudunuzda enflamasyon oluşumuna ve metabolizmada dengesizliğe yol açar.

Aynı zamanda kalori değeri epey yüksek olduğu için kilo alımına sebep olur ve bu da kemik hastalığı, kireçlenme ve kronik ağrısı olan hastaların işini daha da zorlaştırır.

7. Deniz Ürünleri

deniz ürünü

Eğer enflamasyona vücudunuzda biriken yüksek ürik asit sebep olduysa, tükettiğiniz deniz ürünlerini azaltmak yardımcı olabilir.

  • Bunun sebebi deniz ürünlerinde yüksek miktarda pürin bulunmasıdır ve bu madde vücuda girdiğinde ürik aside dönüşür.
  • Daha sonra eklemler ve böbreklerde kristalleşerek böbrek taşına veya gut hastalığına sebep olur.

8. Tuz

Tuz, insan sağlığı açısından en tehlikeli besinlerden biri olma potansiyelini taşır. Vücut fonksiyonları için belirli bir miktar tuz gerekir fakat bunun fazlası ciddi derecede ters etki yapar.

Bu ters etkilerden önemli bir tanesi vücutta su tutulmasıdır. Bu durum enflamasyon oluşumunda başlıca faktörlerden biridir. Bununla birlikte hipertansiyon ve dolaşım bozukluğu gibi sorunlar da bu etkilerin arasında sayılabilir.

Vücudunuzda enflamasyon oluşmasından dolayı sağlık sorunları mı yaşıyorsunuz? Öyleyse bahsettiğimiz gıdalardan daha az tüketin veya daha sağlıklı alternatiflerle değiştirin.

Unutmayın ki bu gıdalar zararlı olsa da, sağlık sorunlarınızı çözebilecek ve kontrol altında tutabilecek birçok çeşit besin de vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.