Enginar Suyunun Faydalarını Keşfedin

Enginar suyu kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra, karaciğer sorunları olan bireylerin karaciğer fonksiyonlarının düzenli hale gelmesine de katkıda bulunur.
Enginar Suyunun Faydalarını Keşfedin

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Enginar, vitamin, mineral ve antioksidan maddeler yönünden çok zengin bir sebzedir ve enginar suyu genel olarak sağlık için çok faydalıdır.

Bu sebze, her zaman tıbbi bir bitki olarak kabul edilmiştir ve besleyicilik açısından eksiksiz olan tek yiyecek olduğu bile söylenebilir.

Alışılmadık bir görünüme sahip olan bu sebzenin kayda değer miktarda lif, karbonhidrat, protein ve daha az miktarda temel yağ asitleri içerdiği bilinmektedir.

Bu özellikleri nedeniyle son yıllarda, dünya çapında birçok kişi, özellikle kilo vermek ve beslenme ihtiyacını sağlıklı bir şekilde  karşılamak için enginar tüketmeyi tercih ediyor.

Enginarın bir diğer faydası da doğal bir detoks malzemesi olmasıdır. Bu yüzden, enginar tüketimi, organların normal fonksiyonlarını değiştiren zararlı toksinlerin vücuttan atılımını kolaylaştırır.

Bugünkü yazımızda, enginarın ve özellikle de enginar suyunun bazı sağlıklı faydalarından bahsedip, bu suyun nasıl yapılacağını anlatacağız. Bu yararlı içeceğin keyfini doya doya çıkarabilirsiniz.

Kan şekerini düşürür

kan şekeri ölçüm cihazı

Enginarın ana bileşenlerinden biri de inülindir. Bu madde vücutta çok yavaş sindirilen bir karbonhidrattır ve şekerin enerjiye dönüşümünü kolaylaştırır.

İnülin ayrıca insülin seviyesini düzenlemeye yardımcı olarak tip II diyabeti olan hastaların sağlıklarının iyileşmesine katkıda bulunur.

Kolesterol seviyesini kontrol eder

Yüksek lif, C vitamini ve fitosterol içeriği sayesinde, kandaki kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur, iyi kolesterolü destekler.

Buna ek olarak safra salgısını uyararak yağların sindirimine yardımcı olup vücutta birikmesini engelleyen cinarina isimli bir madde içerir. 

Enginarda iltihaplarla mücadele eden ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan flavonoidler de mevcuttur.

Ürik asidin azalmasına katkıda bulunur

ayağını tutan üzgün adam

Kafeik ve linoleik asitler, kan dolaşımındaki pürin seviyelerini azaltmaya yardımcı olarak dolaşımı artırır ve ürik asitlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Ayrıca dokularda birikmiş fazla sıvıyı atıp gut ve artrit gibi inflamatuvar hastalıkların belirtileri ile mücadele ederek güçlü bir idrar söktürücü etki sağlar.

Karaciğer sağlığını geliştirir

Yağları sindirme özelliği sayesinde, enginar; karaciğerin genel işlevini geliştirir ve korunmasına yardımcı olur. Aslında bu faydalı sebze, siroz veya bunun gibi karaciğer problemi olan bireyler için özellikle tavsiye edilir. 

Enginar suyunu içtiğinizde, bir bakıma karaciğerinizi kurtarmaya katkıda bulunmuş olursunuz ve bu organın tekrar çalışabilmek için optimal düzeyde ihtiyaç duyduğu tüm besin değerlerini karşılamış olursunuz.

Sindirime yardım eder

karın bölgesini tutan kadın

Yüksek lif ve su içeriği sayesinde enginar, sindirimi geliştirici bir özelliğe sahiptir. Enginar tüketimi, vücudunuzdaki besinlerin emilimini destekler ve burkulma veya pH dengesinin bozulması gibi sık karşılaşılan durumları tedavi edici özellik taşır.

Normal bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak kabızlık ile mücadele eder. Bu çelişkili bir durum olarak görülse de enginar, ishal için de etkili bir çözümdür.

Enginar suyu nasıl hazırlanır?

tencerede enginar limon enginar suyu

Enginar pişirmek ve yemeğini yapmak için sayısız tarif bulsanız da, bu besinin faydalarından en iyi şekilde yararlanmanın bir yolu da onunla bir çeşit çay hazırlayıp içmektir. Böylece faydalı özelliklerinin çoğu içinde kalır. Çay halinde tüketmenin en iyi tarafı da çayın çok az kalori içermesidir.

Buradaki en önemli nokta, enginarı seçerken organik olmasına dikkat etmektir. Boyutunu, yapraklarını ve tomurcuklarını inceleyin. Düzgün şekilli ve yemyeşil olmalılar.

Malzemeler

  • Orta büyüklükte üç adet enginar
  • Bir litre su

Hazırlanışı

  • Enginarları iyice yıkayın, saplarını ayırın ve uçlarını kesin.
  • Hazırladığınız enginarları suya koyun ve 15 dakika kaynatın.
  • Ardından ateşten alın ve üstünü örtüp demlenmeye bırakın.

Nasıl tüketilmeli

  • Hazırladığınız enginar suyundan, kahvaltı ve öğle yemeğinden önce birer fincan tüketin.
  • Bu uygulamayı üç hafta boyunca sürdürün, arzu ederseniz süreyi uzatabilirsiniz.
  • Enginar suyu sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir.
  • Eğer önceden büyük miktarda hazırlamayı tercih ederseniz, bu karışımı buzdolabında yaklaşık bir hafta boyunca saklayabilirsiniz.

Sakın unutmayın!

  • Enginara karşı çok aşırı duyarlı olan insanlar, enginar suyu içerken çok dikkat etmelidirler.
  • Enginar suyu, tıkanma ya da safra kesesi problemi olan bireyler için tavsiye edilmez.
  • Çok aşırı miktarda tüketmeyin, gaza neden olabilir.
  • Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız; içeceğin yan etkilere neden olmaması için öncelikle doktorunuzla konuşmanız çok daha iyi olacaktır.

Diyetinize enginar suyunu ilave eder ve yukarıda bahsedilen tavsiyelere uyarsanız, kilo vermenin yanı sıra, sağlığınızı da iyileştirmiş olursunuz.

Bu içeceğin tüketiminin anında sonuç vermeyeceğini aklınızda bulundurun ve sonuç verene kadar içeceği tüketmeye devam ederek farkı hissedin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Lattanzio, V., Kroon, P. A., Linsalata, V., & Cardinali, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2009.01.002
    • Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
    • Ceccarelli, N., Curadi, M., Picciarelli, P., Martelloni, L., Sbrana, C., & Giovannetti, M. (2010). Globe artichoke as a functional food. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-010-0021-z

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.