Tip 2 Diyabetin Nedenleri Nelerdir?

Tip 2 Diyabetin Nedenleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Tip 2 diyabetin bütün dünyada binlerce insanı etkileyen ve aynı zamanda en hızlı yayılan hastalıklardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Bulaşıcı değildir ancak 21. yüzyılın epidemisi olarak kabul edilir çünkü kontrol altına alınmadığı takdirde en kötü vakalarda ölüme varan çok vahim sonuçları olabilir.

Pek çok insanın bu hastalıktan muzdarip olduğunu bildiğinize eminiz, bu nedenle de iki çeşit diyabet olduğunu belirtmek istiyoruz:

  • Tip 1 diyabet: Juvenil (gençlik) diyabet olarak da adlandırılır. Bu, doğumdan itibaren başlayan bir hastalıktır.
  • Tip 2 diyabet: Bu çeşit diyabet çoğunlukla kötü yaşam tarzından dolayı ortaya çıkar, çünkü son zamanlarda insanlar ya zaman yetersizliğinden dolayı ya da daha ucuz ve daha hızlı olduğundan kötü beslenme rejimlerine maruz kalmaktadır.

Tip 2 diyabet nedir?

Birkaç yıl önce, sadece erişkinler bu hastalığa yakalanırdı ve erişkin diyabeti olarak bilinirdi. Bu tip diyabete insüline dirençli metabolize kan şekeri ile pankreasta insülin yapımının azalması yol açar.

Bu iki faktör kan şekeri seviyesinin önemli derecede yükselmesine neden olur ve bu durum hiperglisemi olarak adlandırılır. Kalp ve böbrekler gibi çeşitli organlarda belirgin ve uzun süreli hasarlara yol açar.

Körlüğe ve yara iyileşmesi problemlerine de neden olur. Maalesef günümüz dünyasında bu hastalığa yakalanan çocuklara ve  gençlere sıkça rastlanmaktadır.

Henüz kesin tedavisi bulunmamış olmakla beraber, doktorunuzun talimatlarını uygulayarak ve yaşam tarzında, özellikle de beslenme rejiminde yapacağınız köklü değişikliklerle, tip 2 diyabetin hayatınızı olumsuz etkilemesine engel olabilirsiniz.

Tip 2 Diyabetin Nedenleri Nelerdir?

Vakaların çoğunda tip 2 diyabet kötü beslenme ve fiziksel eksersiz eksikliğinden dolayı oluşur.

Tip 2 diyabet hastalarının yüzde doksanından fazlası aşırı kiloludur. Obez kişilerin midelerine konsantre oldukları çok açıktır. Bu hastalığa yatkın olan kişiler de bunlardır.

Eğer fazla kiloluysanız ve de fazla kalorileri yakmak için hiçbir fiziksel aktivite yapmıyorsanız, bu hastalığa yakalanma riskiniz belirgin derecede artar.

Ek olarak, diyabete yakalanmada genetik risk de etkilidir. Eğer ailenizde bu hastalığa sahip birisi varsa, onlarla alakalı olarak sizin de yakalanma riskiniz nedeniyle en iyisi önlem almaktır.

Yoğun olarak karbonhidrat ve şekerle beslenen, meyve ve sebze tüketimi düşük olan kişiler bu hastalık için mükemmel bir zemin hazırlarlar.

Bugün insanlar için kötü beslenmek çok kolaydır. Abur cubur yiyecekleri almak çok basit ve ekonomiktir. Her zaman ve her yerde bulunan bu tür yiyecekler özellikle çok ucuz olmasıyla ilginizi çeker.

Sağlığınızı düşünmeden bunları seçersiniz. Ama biraz gayret gösterir ve daha sağlıklı beslenirseniz, bu hastalığı önlemeniz kesinlikle mümkündür.

Tip 2 diyabetin ne denli büyük bir tehlike olduğunun geniş halk kitlelerine anlatılması önemlidir. Özellikle, görme kaybı, böbrek yetmezliği, kan dolaşımı bozukluğuna bağlı ekstremite amputasyonu ve benzeri pek çok diğer ciddi sonucu beraberinde getirebilir.

Dolayısıyla, bu hastalığa yakalanan insan sayısının artmaması için bilinçlendirme kampanyaları önemlidir. Bu amaçla bireyler olarak bu konuda bilgi edinmeli ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeliyiz.

Bu bilgileri aile bireylerinizle ve risk altında olduğunu düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşmanız da son derece iyi bir fikir, değil mi?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.