Erken Menopoz Bunama Riskini Arttırıyor
Bunama genelde bulaşıcı veya dejeneratif hastalıklar ve kafa travmaları sonucu oluşur. Ancak bu hastalığın erken menopoz ile bir ilgisi olabileceği keşfedildi.
Menopoz, birçok kadının düşününce korkuya kapıldığı bir dönem. Çünkü menopoz hem kadınların çocuk sahibi olabildikleri çağın sonunu simgeliyor hem de kemik erimesi gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor.
Normalde, menopozun 45 yaş civarında başlaması gerekir ancak bazı vakalarda daha erken başladığı da görülüyor.
İlginizi çekebilir: Menopoz Döneminde Mutlu ve Sağlıklı Olmanın 5 Yolu
Erken Menopoz
40 yaşından önce yaşanan menopoz, erken menopoz olarak kabul edilir. Birkaç nedenden ötürü olabilir:
- Aile geçmişi: Ailenizden biri erken menopoz yaşadıysa sizin de yaşama olasılığınız daha yüksektir.
- Kanser tedavisi: Özellikle pelvis bölgesinde yapılan kemoterapi tedavileri erken menopozu tetikleyebilir.
- Otoimmün hastalıkları: Tiroit sorunlarının da erken menopoza yol açtığı görülmüştür.
Menopoz dönemine girildiğinde, vücuttaki östrojen seviyesi düşer. Menopozla ilişkilendirilen kemik erimesi gibi problemler bu nedenle oluşur. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre tipik problemlerin yanında, bazı kadınlar yüksek tansiyon da yaşamaya başlayabilir.
Erken Menopoz ve Bunama
Peki, menopoza erken girme ve bunama arasındaki bağlantı ne?
Birçok araştırma iki sorunu birbirine bağlayan ortak noktanın düşük östrojen seviyesi olduğunu gösteriyor. Beyindeki östrojen reseptörleri yok olduğunda bunama riski de artıyor.
Östrojen seviyelerinin düşmesi, menopozun bildiğimiz belirtilerini tetikler. Bu nedenle uzmanlar sorunun önüne geçebilecek yöntemler bulmaya çalışıyor.
Östrojen Takviyesi Almak
Erken menopoz konusunda araştırmalar yürüten uzmanlar, dışarıdan östrojen kullanımının işe yarayabileceğini düşünüyor. Bu yönteme hormon replasman tedavisi deniyor.
Hormon replasman tedavisi; ani sıcak basmaları, gece terlemeleri ve vajinal kuruluk gibi menopozun en yaygın belirtilerini önlemenin yanı sıra bunama riskini de azaltmak için kullanılıyor. Tedavi kapsamında östrojen, genelde doğum kontrol hapı olarak alınıyor.
Ancak size uygun tedaviye ve tedavinin nasıl uygulanacağına sadece doktorunuz karar verebilir.
Bunama Riski
Bunama hastalığının durdurulmasına yetecek kadar erken teşhis edilmesi oldukça zordur. Bu nedenle, erken menopoz için hormon replasman tedavisinin kullanılması avantajlı olacaktır.
Bunama sürekli ilerlemeye devam eden bir hastalıktır. Ancak doğru tedaviyle ilerlemesi yavaşlatılıp hastanın hayat kalitesi arttırılabilir.
İlginizi çekebilir: Menopozda Sıcak Basması İçin 5 Doğal Tedavi
Hassas Beyin
Gördüğünüz gibi beyin oldukça hassas bir organ. Birçok kimsenin sadece sıcak basması ve duygusal değişikliklerden ibaret zannettiği menopoz ise çok daha karmaşık bir süreç.
Menopoza girdiğinizde tüm vücudunuz bir değişim geçirir. Kemikleriniz zayıflar ve menopoza erken girdiğiniz taktirde bunama riskiniz artabilir. Bu nedenle kendinizi güvendiğiniz bir doktora emanet edip hormon replasman terapisi üstüne konuşmanız iyi olacaktır.
Sonuç
Yazımızın erken menopoz ve bunama arasında ilişkiyi anlamanıza yardımcı olduğunu umuyoruz. Böylece doktorunuzla konuşup gerek duyulursa çeşitli önlemler alabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Parra, M., Lagos, N., Levancini, M., Villarroel, M., Pizarro, E., Vanhauwaert, P,, Velasco, S., Fernadez, M, Gambacciani, M., Biglia, N., Cagnacci, A., Caruso, S., Cicinelli, E., Leo, V. De, Carlo, C. Di, Farris, M., Gambera, A., Guaschino, S., Lanzone, A, Paoletti, AM, Russo, N., Vicariotto, F., Villa, P., Volpe, A., Lavin, P., Lopez, M., Campusano, C., Barriga, P., & Brantes, S.. (2018). Menopausia y Terapia Hormonal de la Menopausia Las recomendaciones 2018 de la Unidad de Endocrinología Ginecológica de Clínica Alemana de Santiago -Sociedad Italiana de la Menopausia y la Sociedad Chilena de Endocrinología Ginecológica. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 83(5), 527-550. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75262018000500527
- Pérez Martínez, Víctor T.. (2006). Demencias: su enfoque diagnóstico. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4) Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400010&lng=es&tlng=es.
- Vallejo Maldonado, Soledad. (2018). Terapia hormonal de la menopausia, ¿por qué prescribirla?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 64(1), 51-59. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322018000100008&lng=es&tlng=es.
-
Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557.
-
Delor, R. E. R., & Aquino, N. (2018, April). Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. In Anales de la Facultad de Ciencias Médicas (Vol. 51, No. 1, pp. 65-74).
-
Mosconi, L., Rahman, A., Diaz, I., Wu, X., Scheyer, O., Hristov, H. W., … & Brinton, R. D. (2018). Increased Alzheimer’s risk during the menopause transition: A 3-year longitudinal brain imaging study. PloS one, 13(12), e0207885.