Evde Arpacık Tedavisi İçin İpuçları
Arpacık tedavisi uygulamaya başlamadan önce bilmeniz gerek ilk şey, arpacığın kirpiklerinizin hemen altında bulunan bezelerin iltihaplanması sonucu ortaya çıktığıdır.
Arpacık ciddi bir sağlık sorunu değildir fakat olukça ağrı verici ve rahatsız edici olabilmektedir.
Genellikle, bu rahatsızlığın nedeni bazı bakterilerdir. Bu yazıda size evde arpacık tedavisini doğal yollarla nasıl gerçekleştireceğinizi anlatacağız.
Göz dışında oluşan arpacık şişkinliğe yol açar, kırmızı renktedir ve dokunulduğunda acı verir. Genel olarak göz kapağı kenarında ortaya çıkar. Bazen bir anda kendiliğinden kaybolabilir.
İlave olarak, göz kapağında ağrıyan noktada acı verici bir yumru bulunabilir.
Göz içinde oluşan iç arpacık ise genellikle göz kapağı kenarından uzakta meydana gelir ve dış arpacığa nispeten çok daha uzun bir tedavi süreci gerektirir.
Ayrıca bakınız: Arpacık Tedavisinde 8 Etkili Çare
Arpacık tedavisi için ne yapmanız gerek?
- Arpacık veya diğer iltihaplanmalara karşı baskı uygulamak, ovalamak veya bu iltihaplanmaları sıkarak patlatmaya çalışmak tavsiye edilmemektedir. Yapılacak en iyi şey, bunların kendi kendilerine yok olmalarını beklemektir.
- Arpacık tedavisi etkilenen bölgenin temiz tutulması ve enfeksiyon kapmasının engellenmesi gibi hijyen önlemlerini de kapsamaktadır.
- Ilık kompres uygulayarak bezelerin tıkanmasının önüne geçilebilir.
- Göz nezlesi veya doğrudan bulaşma sonucu arpacık oluşması halinde antibiyotik göz damlası kullanımı tavsiye edilmektedir.
- Arpacık tedavisi süresince durumu kötüleştireceği için göz makyajı yapmaktan uzak durmalısınız.
- Papatya çayı içerdiği rahatlatıcı bileşenlerle ağrı ve şişliğin azaltılmasında yardımcı olabilir ve arpacık içerisinde biriken sıvının atılımına destek verebilir. Bir adet hazır papatya çayı torbasını bir kaç saniye sıcak suda bekletin, sonrasında çay torbasını sudan çıkarın ve biraz bekletin, akabinde torbanın içindeki suyu sıkarak atın ve torbayı doğrudan etkilenen alanın üzerine yerleştirin. Çay torbası soğuduğu zaman gözünüzün üzerinden kaldırın ve bu işlemi ihtiyaç duyduğunuz kadar tekrar edin.
Ninelerimizin geleneksel yöntemleri…
- Yeşil soğan: Soğanı yaprağının başladığı noktadan boylu boyunca kesin ve suyunu etkilenen alana doğrudan uygulayın.
- Taze yumurtayı kuluçka sonrası tavuktan çıktıktan sonra daha sıcakken hemen arpacık üzerinde beş dakika boyunca tutun.
- Biraz nane yaprağı dövün ve arpacık üzerine doğrudan uygulayın. Ilık suyla durulamadan önce beş dakika boyunca gözünüzün üzerinde tutun.
- Kurutulmuş kadife çiçeği yapraklarından bir çay hazırlayın. Süzdükten sonra sargı bezine emdirip gözün etkilenen bölgesi üzerine soğuyana kadar uygulayın.
Ayrıca bakınız: Arpacık ile Bu Doğal Tedaviler Yardımıyla Savaşın
Arpacık oluşumunu önleyin
Kaşındığı zaman gözünüzü ovmak yaygın bir alışkanlıktır. Özellikle de gözlerimiz kızarmış ve iltihaplanmışsa bunu yapma dürtümüz artar.
Mesela, çoğumuz yorgun olduğumuzda zaman gözlerimizi ovarız. İşte bu alışkanlık, çoğu vakada arpacık oluşumunun başlıca sebebidir.
Herhangi bir bulaşma veya enfeksiyonu önlemek adına içimizdeki gözlerimizi ovmaya yönelik isteği bastırmamız gerekmektedir.
Önlem olarak, ellerimizi her zaman temiz tutmak ve doğru hijyen sağlamak çok önemlidir. Gün içerisinde biriken bakteri oluşumundan kurtulmak adına ellerimizi sabun ve suyla iyi bir şekilde yıkamanız gereklidir.
Arpacık oluşumundan korunmanın bir diğer yolu da bağışıklık sisteminin direncini arttıran A vitaminini yeterli miktarda tüketmektir.
Bu vitamin yumurta, kırmızı et, havuç, domates, bal kabağı, ıspanak, kıvırcık ve benzeri yiyeceklerde bulunur. Fakat pişirme sırasında A vitamini yok olduğundan bu besinleri aşırı pişirmemeye dikkat etmek önemlidir
Evde arpacık tedavisi hakkındaki yazımızda paylaştığımız tavsiyeleri bir kenara not edin. Elbette, bu tavsiyelere başvurmak zorunda kalmamanızı umuyoruz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Shima, C. R. (2016). Stye. Japanese Journal of Clinical Ophthalmology, 70(11), 98–102. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Thunstrom, V. (2011). Primary eye care. SA Pharmaceutical Journal, 78(3), 28–32. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-5194-4.00011-0
- V., T. (2011). Primary eye care. SA Pharmaceutical Journal (Vol. 78, pp. 28–32). Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L361751447%5Cnhttp://www.sapj.co.za/index.php/SAPJ/article/viewFile/1013/1093%5Cnhttp://sfx.library.uu.nl/utrecht?sid=EMBASE&issn=10151362&id=doi:&atitle=Primary+eye+care&stitle=SA+P