Göz Kapağındaki Arpacık ile Savaşmak İçin Doğal Tedaviler

Arpacığı kendiniz çıkarmaya çalışmamalısınız. Aksi hâlde enfeksiyonun gözün geri kalanına yayılmasına neden olabilirsiniz. Semptomları rahatlatmak ve dış görünüşünü düzgünleştirmek için ısı uygulayın.
Göz Kapağındaki Arpacık ile Savaşmak İçin Doğal Tedaviler

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Göz kapağındaki arpacık genellikle yağ bezlerinin iltihaplanması sebebiyle oluşan şişkinliklerdir. Bu küçük, kırmızı ve kirpiklerin dibinde olan şişkinlikler çok sinir bozucu ve rahatsız edicidir, çoğu durumda da yok etmesi güçtür.

Genellikle göz kapaklarındaki yağ bezlerinin bakteri sebebiyle kapanmasından dolayı oluşurlar. Fiziksel olarak yaygın akneye benzer fakat etkilenen bölge gerçekten çok rahatsız edicidir ve göz zevkini bozar.

Çoğu durumda, hijyen eksikliğinden dolayı oluşur, gözlerinize kirli ellerinizle dokunuyorsanız veya gözlüklerinizi temizlemiyor iseniz. Eğer tetikleyicisi buysa, stafilokok bakteri tarafından enfeksiyon kapmış olmanız çok muhtemeldir.

Fakat daha az sık olmakla beraber, minör enflamasyon şunların semptomu olarak görülebilir:

  • Anemi
  • Diyabet
  • Hormonal bozukluklar
  • Alerjiler
  • Tiroid problemleri
  • Kronik göz enflamasyonu

Bu durum genelde spontane olarak ortaya çıkar ve ondan kurtulmak genellikle birkaç gün alır. Şanslıyız ki, bazı doğal tedaviler bunu tedavi etmek için imdadımıza koşuyor, enflamasyonu azaltıyor ve rahatsızlığı yatıştırıyor.

Göz kapağındaki arpacık için sıcak kompres

Etkilenmiş bölgeye sıcak kompres uygulamak enflamasyonu azaltmak için iyi bir tedavidir.

Isı sıcak su kompresi kullanılarak uygulanmalıdır ve eğer en iyi sonuçları görmek istiyorsanız günde birkaç kez tekrar edilmelidir.

Bazı insanlar soğuk kompresin de benzer etkisi olacağını düşünebilir fakat sıcak kullanarak iyileştirme sürecini hızlandırırsınız.

Papatya

göz kapağındaki arpacık için papatya çayı

Bu bitki anti-enflamatuvar ve tazeleyici içerikler taşır, bunlar da şişkinliği indirmeye yardımcı olarak, sebep olduğu iritasyonu rahatlatır.

Bir bardak sıcak suya birkaç çay kaşığı papatya ekleyin, soğumasını bekleyin ve ardından etkilenmiş bölgeye temiz bir bez ile uygulayın.

Patates

Patatesi keserken çıkan suyu arpacığı tedavi etmek için çok faydalı olabilir.

Patatesi dilimler halinde doğrayın ve ardından buzdolabına koyun. Soğukken, enfeksiyon olan göz kapağına enflamasyonu azaltmak için uygulayın.

Aloe vera

göz kapağındaki arpacık için aloe vera

Bu bitkiden çıkarılan sıvıda antibakteriyel özellikler vardır ve bunlar stafilokok bakterisiyle savaşabilir, aynı zamanda iyileşme sürecini hızlandırır.

Faydalarını görmek için, 1 sap aloe veranın içindeki jeli çıkarın ve bir pamuğu bu jele batırın. Bu pamuğu direkt olarak şişliğin üzerine uygulayın.

At kuyruğu bitkisi

At kuyruğu bitkisi çayının astrenjan ve iyileştirici özellikleri vardır, bunlar arpacığa sebep olan bakteriyi yok edebilir.

Kurumuş yapraklardan bir çay yapın. Pamuğu bu çayın içine batırın ve etkilenmiş bölgeye uygulayın.

Göz kapağındaki arpacık için pazı otu kullanmak

pazı

Bu bitkiyi kullanmak iyileşme sürecini hızlandırırken, enflamasyonun verdiği rahatsızlığı yatıştırır.

Bir kap suda 1 pazı otu yaprağını kaynatın, süzün ve soğumaya bırakın. Soğuyunca gözlerinizi kapatın ve 10 dakikalığına bu bitkiyi gözünüzün üzerinde tutun. Günde 3 kez tekrar edin.

Havuç

Ilık havuç posası arpacıktan kurtulmak ve rahatsız edici semptomlarını yatıştırmak için çok faydalı olabilir.

1 litre suyu, dilimlenmiş havuçlar ile kaynatın. Havuçların 20 dakika yumuşayıncaya kadar pişmesine izin verin ve ardından gözünüzü kapatın ve 10 dakikalığına havucu gözünüze koyun.

Önemli!

Hiçbir durumda arpacığı sivilce sıkar gibi sıkmamalı, patlatmamalısınız. Eğer böyle yaparsanız enfeksiyonu bütün göze dağıtabilirsiniz. Şişkinliğin kendi kendine inmesini beklemek en iyisidir.

Arpacık bulaşıcı olduğu için havlu, makyaj malzemesi ve bakteri transfer edebilecek herhangi bir şeyi kimse ile paylaşmamalısınız.

Kağıt havlu kullanmak en güzelidir, rahatsızlığı arttırabilecek ürünleri kullanmaktan da uzak durun.

Eğer durum daha da kötüleşiyor ve kendiliğinden birkaç gün içinde geçmiyorsa, doktorunuza danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.