Evde Kaladyum Dikimi: Yeni Başlayanlar İçin Bir Kılavuz

Evde kaladyum dikmek çok kolay, bu rehberde sizin için hazırladığımız adımları uygulamanız yeterli!
Evde Kaladyum Dikimi: Yeni Başlayanlar İçin Bir Kılavuz

Son Güncelleme: 25 Kasım, 2023

Evinizdeki her alanı renkle doldurmak için yılın harika bir zamanı. Peyzajla mı uğraşıyorsunuz? O halde evinize kaladyum dikmeye ne dersiniz?

Büyük, gösterişli yaprakları olan bu tropikal bitki harika olabilir. Ayrıca bakımı kolaydır ve fazla yer gerektirmez.

Bu yazıda size kaladyumlardan bahsedeceğiz ve çeşitlerini öğrenmenin yanı sıra onları nasıl ekeceğinizi göstereceğiz!

Kaladyumların genel özellikleri

Kaladyum (Caladium), Araceae familyasına ait yumrulu otsu bitkilerdir. Güney Amerika’nın tropik bölgelerine özgüdürler ve 18. yüzyılın ortalarında Avrupa’ya tanıtıldılar.

O zamandan beri, bakımının kolay olması nedeniyle iç ve dış mekanlarda popüler bir tür haline geldiler. Boyları 1,5 metreye (yaklaşık 5 fit) kadar büyüyebilse de, ortalama olarak genellikle yaklaşık 30 santimetreye (1 fit) ulaşırlar.

Caladium’ların en çarpıcı yönlerinden biri, yapraklarının yoğunluğudur. Yaprakları yaklaşık 15 cm (6 inç) genişliğe ve 45 cm uzunluğa (18 inç) ulaşabilir.

Ayrıca çeşitli şekil ve renklere sahiptirler. Beyaz, yeşil, kırmızı, pembe ve turuncuya benekli veya damarlı olabilirler. Herhangi bir bahçeye canlılık katarlar.

Evinize ekebileceğiniz Caladium türleri

Çiçekçilik ve Süs Biyoteknolojisi’nin bir yayınına göre, kaladyum türlerinin kesin sayısı hala bir tartışma konusudur ve hangi sınıflandırmaya başvurulduğuna bağlı olarak 7 ila 17 arasında değişmektedir.

İşte bahçecilikte en popüler ve iyi bilinenlerden bazıları:

  • Caladium bicolor : Bu caladium çeşidi en yaygın olanıdır ve melezler oluşturmak için genetik iyileştirmelerden geçmiştir. Yaprakları çoğunlukla yeşil, kırmızı veya beyaz damarlarla süslenmiş, kanatları ise sarı veya beyaz olabilir.
  • Caladium hortulanum : Bu türün yaprakları, dokuları kağıdınkine benzediği için benzersizdir.
  • Caladium humboldtii : Bu türün, çeşitli boyut ve şekillerde benekler veya beyaz ebru desenleri sunan yeşil tonlu küçük yaprakları vardır.
  • Caladium picturatum : Bu türün beyaz damarlı uzun yaprakları vardır.
  • Caladium steudneri folium : Diğer çeşitlerden daha az popüler olmasına rağmen, mumsu ve kalp şeklini andıran parlak yeşil yaprakları, hafif beyaz mermerleri vardır.

Evde kaladyum dikimi

Caladium dikimi iki şekilde gerçekleşebilir:

  1. Yumrular ile çoğaltma
  2. Tohum ekmek

Evde caladium dikmekle ilgili adım adım kılavuz için okumaya devam edin! Ardından güzel, iri ve gösterişli yapraklarının tadını çıkarabilirsiniz.

1. Yumrularla çoğaltma

Evde caladium dikmek için yumrunun tamamını ekebilir veya birkaç parçaya bölerek birinin en az iki tomurcuğu olduğundan emin olabilirsiniz. Dikimden önce, kesilen alanların kükürt içeren geniş spektrumlu bir mantar ilacı ile tedavi edilmesi tavsiye edilir. Ardından bir veya iki gün kurumaya bırakın.

Onları 2 ila 3 cm (yaklaşık bir inç) derinliğinde bir saksıya veya bahçeye gömün. Bu aşamada, onları sık sık sulamamaya çalışın ve dördüncü yaprak filizlenene kadar 20 ila 27 °C (68 ila 80 F) sıcaklıkta tutun.

Daha sonra, onları daha büyük bir saksıya nakledebilir ve organik madde açısından zengin bir alt tabaka ve biraz kum kullanabilirsiniz. Bu sayede su tahliyesini kolaylaştırmış olursunuz. O andan itibaren sulama düzenli olmalıdır.

2. Tohum ekme

Kaladyumları tohumla çoğaltmaya karar verirseniz, ortam sıcaklığının 20 °C’yi (68 F) geçmediğinden emin olarak ılıman bir iklimin gelmesini beklemeniz önerilir. Bu işlem için sadece hafif, kumlu alt tabakalı bir hazne hazırlamanız yeterli olacaktır.

Orada, çimlenme döneminde nemi sağlamak için tohumları hafifçe örterek gömeceksiniz. Bunları düşük ışıkta ve alt tabaka daima nemli olacak şekilde 20 ila 23 °C (68 ila 73 F) arasında tutmak önemlidir.

Kuvvetli rüzgar olması durumunda en ideali haznenin üzerini cam veya plastikle kaplamaktır. Periyodik olarak, aşırı nemi önlemek için kapağı çıkarın.

Tohumlar filizlendikten sonra plastiği veya camı çıkarın ve onlara ulaşan ışık miktarını artırın. Doğrudan güneş ışığından uzak tutulduklarından ve iyi havalandırıldıklarından emin olun.

Zayıf fideler tespit ederseniz, sağlam olanlara gelişmesi için daha fazla alan sağlamak için onları çıkarın. Daha sonra, biraz yaprakları olduğunda, köklerine zarar vermemeye dikkat ederek küçük saksılara nakledin.

Çeşitliliğin rengi altıncı veya yedinci yapraktan itibaren görülmeye başladığından, ilk yapraklar tamamen yeşil olacaktır.

Sizin için özel olarak seçilmiş bu makaleyi kaçırmayın: Mahremiyet İçin Bahçede En İyi Ağaçlar ve Çalılar

Zararlılara dikkat!

Caladium yetiştirirken ve ekerken, zararlılardan ve hastalıklardan kaçınmak için bunlara dikkat etmek önemlidir. Yaprak bitleri ve örümcek akarları en yaygın olanlardan bazılarıdır. Yapraklarda ciddi hasara neden olabilirler.

Bunları önlemek için nemi ve aldıkları güneş miktarını kontrol etmenin yanı sıra bahçede temizliği de sağlamalısınız. Yumrularda mantar ve bakterilerin neden olduğu hastalıkları önlemek için hafif bir alt tabaka kullanın ve sulamayı yönetin.

Bu adımları izleyerek bahçenizde sağlıklı caladiumların tadını çıkarabilirsiniz.

Bahçenize hayat vermek için caladiumlarınıza iyi bakın!

Kaladyumlar sağlıklı büyümek için bazı ek bakım gerektirir. En önemli olanları not edin!

  1. Onları aydınlık bir alana yerleştirmeye çalışın, ancak doğrudan doğal veya yapay ışık kaynaklarından uzak olduklarından emin olun.
  2. Asit reaksiyonlu, kumla karıştırılmış ve iyi drenajlı turba bazlı bir toprak sunun.
  3. Toprak nemli olmalı, ancak asla su ile tıkanmamalıdır.
  4. Yılda bir kez ekin ve iki haftada bir solucan gübresi veya sulama suyuyla seyreltilmiş sıvı gübre ile gübreleyin.
  5. Onları budamayın. Kaladyumlar yavaş yavaş yapraklarını doğal olarak yok eder.

Bu kadar! Artık evde caladium dikmek için bilmeniz gereken her şeyi biliyorsunuz. Bahçenize getirecekleri güzelliğin ve neşenin tadını çıkarın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.