Orkide Yetiştiriciliği İçin Bilmeniz Gerekenler

Orkideler evin içini veya dışını süslemek için ideal bitkilerdir. Etkili bir şekilde orkide yetiştirmenin püf noktalarını burada keşfedin.
Orkide Yetiştiriciliği İçin Bilmeniz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Jonatan Menguez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Orkideler, iç mekanlarda bakımı kolay, zarif ve sofistike bitkilerdir. Ancak, diğer herhangi bir bitki ile aynı değildirler. Farklı türler belirli özel bakım gerektirir. Bu nedenle, bazı koşullara uyulursa orkide yetiştirmek kolay bir iştir.

Orkide, eve estetik, zarafet ve yeşil peyzajın bir payını getiren bir bitkidir. Bu nedenle birçok insan dekoratif bir unsur olarak orkideleri seçmektedir.

Bu amaç için ideal bir çeşit olmasına rağmen, orkide kuruyabileceği veya hastalık kapabileceği için bakımsız bırakılmamalıdır. Ek olarak, belirli tedavileri uygulamak için hangi tür orkideye sahip olduğunuzu bilmek iyi bir fikirdir.

Orkide yetiştiriciliği için ipuçları

Bu bakımı basit bir türdür, ancak aynı zamanda hassas bir türdür. Bu, orkide yetiştiriciliğinin sulamaya, dolaylı güneş ışığına ve sabit neme dikkat etmesi gerektiği anlamına gelir.

Orkide yetiştiriciliği için alan ve aydınlatma

Genel olarak, bu çiçekler evin güneş ışığının onlara dolaylı olarak ulaştığı alanlara ihtiyaç duyar. Ancak kuruyup çiçek açmayabileceklerinden güneşle doğrudan temas halinde bırakmamaya özen gösterilmelidir. Her durumda, sahip olduğunuz orkide türüne bağlıdır. Yeterli aydınlatmaya sahip ancak güneş ışığı almayan bir köşe veya köşe seçmek idealdir.

Evinizde bu özelliklere sahip bir alan yoksa yapay aydınlatmaya başvurabilirsiniz. Bunu yapmak için, floresan ampulleri yerleştirin ve günde ortalama 15 saat boyunca onlardan 20 santimetre uzakta tutun.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Bahçe Bitkilerinize Bakmak için Neem Yağı Nasıl Kullanılır?

Orkide yetiştiriciliği: Sulama

Su ile ilgili olarak, orkide yetiştiriciliği özel bakım gerektirir. Sıradan musluk suyu kökleri için çok ağır olabilir, bu nedenle mineralleri düşük sıvı almak tavsiye edilir. Topraktaki nemi sabit, ancak aşırıya kaçmadan tutmak da önemlidir.

Öte yandan, sulama işleminin bir atomizer ile yapılması tavsiye edilir. Bu bitkiler için bol ve aralıklı sulamalar, iyi bir drenaj oluşturma önlemi ile idealdir.

bahçe için otomatik sulama sistemi
Büyük gruplar halinde dikilen orkidelerde damla sulama kullanılabilir. Evde bir atomizer en iyisidir.

Çiçekleri kesin

Orkidenin artık çiçek açmadığı veya yeniden büyüme olmadığı durumlarda sapları kesilmelidir. 1 santimetresini koparmak yeterlidir; ancak, bunu her zaman çok dikkatli yapın. Orkide yetiştirmek için bu işlemi, gövde sararmadan önce yapmanız önerilir.

Orkide yetiştiriciliği: Sıcaklık

Orkide bakımında en önemli hususlardan biri sıcaklıktır. Çok fazla soğuğa tahammül etmediklerini unutmayın.

Sıcaklıkları 10 ila 30 santigrat derece arasında değişen ılıman bir iklime ihtiyaç duyan bitkilerdir. Ek olarak, nemi korumak önemlidir. Kuru bölgelerde yaşıyorsanız, taşları su veya nemlendirici ile yerleştirebilirsiniz.

Gübre

Orkidelerin doğru şekilde yetiştirilmesi için birkaç ayda bir karıştırıp gübre eklemek gerekir. Gerekli ürünü almak basittir: tek yapmanız gereken özel bir mağazaya gitmek ve onu istemek.

Bir torba veya poşet içinde paketlenmiş olabilir, ancak bitkinin sağlıklı büyümesi için gerekli vitamin ve besinleri içermelidir. En önemlileri azot, potasyum ve fosfordur.

Orkide yetiştiriciliği: Hava

Bu tür bitkilerin belirli hava akımlarını alması sağlıklıdır. Bu nedenle, bir pencerenin yanına veya evde rüzgarın dolaştığı bir alana yerleştirilebilirler. Ancak, çok güçlü bir akım olmamalıdır.

Uygun bir kap

Orkide ağaçların gövdelerinde ve kabuklarında büyür. Bu nedenle doğal ışık almadıkları için köklerinde de fotosentez yaparlar.

Bu, iç mekan bakımlarında, tabanlarının da ihtiyacı olduğu için ışığı engelleyen saksılara yerleştirilmemeleri gerektiği anlamına gelir. Işıkla temasa izin veren şeffaf kaplar kullanmak en iyisidir.

Orkide Yetiştiriciliği: Nakli

Orkideleri yeni yerlere dikmek, her şeyden önce, büyümeleri için yeterli özeni aldıklarını gösterir. Bu durumda 2 yılda bir saksılarının değiştirilmesi tavsiye edilir.

Bunu yapmak için en iyi zaman, çiçek açtıktan sonra büyümeye başladıkları zamandır. Bu şekilde, besin açısından zengin yeni çiçekler oluşturulur.

Orchidaceae özellikleri

Orkideler, ortak özelliği çeşitli renklerde çiçek üretmeleri olan, binlerce türden oluşan geniş bir bitki ailesidir. Genellikle birkaç hafta boyunca aynı anda çiçek açarlar ve sarı, kırmızı, yeşil, beyaz veya kahverengi olabilirler.

Orkideler, yağmur ormanları veya nehir vadileri gibi tropik ortamlara özgüdür, bu nedenle bu koşulları simüle eden bakım gerektirirler. Birkaç örneğiniz varsa, bunları bir arada tutmak daha yüksek nem yüzdesi oluşturur.

Genellikle yüksek sıcaklıklı ortamlarda ve hemen hemen her zaman ağaç gövdelerinde büyürler. Bu nedenle çok nemli alanlara aittirler ve dolaylı aydınlatmaya ihtiyaç duyarlar.

evinde çiçekleriyle ilgilenen mutlu kadın
Orkideler tropik ortamlarda doğal olarak yaşarlar, bu nedenle bu koşulların çoğaltılması bitki için iyidir.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Cam Şişelerle Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır

Orkide yetiştiriciliğinde problemler nasıl anlaşılır?

Son olarak, zamanında çözmek için bitkilerin bakımındaki hataları belirlemek önemlidir. Örneğin, orkide çiçek açmıyorsa veya yaprakları koyu ve sarımsıysa, bunun nedeni ışık eksikliğidir. Bu arada, aşırı aydınlatma varsa, kuruması ve yapraklarda lekeler veya yanıklar oluşması yaygındır.

Öte yandan orkideler iyi havalandırılan alanlarda muhafaza edilmelidir. Yeterli havaları yoksa, mantar veya başka hastalıklar geliştirmeleri muhtemeldir. Çiçekler 12 haftadan az sürerse, bitkinin ısı veya sulama eksikliği olduğu anlamına gelebilir.

Bakım etkiliyse, bu türün bitkilerinin yaklaşık 60, hatta 70 santimetre boyunda büyümesi mümkündür. Ayrıca, tipik çiçekleri, dayanıklılıkları sayesinde çoğu zaman kalacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.