Farklı Erik Türlerini ve Çeşitlerini Keşfedin

Erik, zaman zaman yediğimiz bir meyvedir. Çoğumuz kırmızı veya mor olanları tanırken, başka erik türleri ve çeşitleri de vardır. Burada daha fazlasını öğrenin!
Farklı Erik Türlerini ve Çeşitlerini Keşfedin
Florencia Villafañe

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Florencia Villafañe.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Tüm farklı erik türlerini ve çeşitlerini tanıyor musunuz?

Çoğu insan bu meyveyi bir ara yemiştir. Bununla birlikte, herkes bir tür ile diğeri arasındaki belirli farklılıkların ne olduğunu bilmemektedir. Bunu akılda tutarak, bu makale size bu konu hakkında daha fazla bilgi verecektir.

Erik, belirli bir tada sahip bir meyvedir. Tatlı olabilir veya önemli derecede asitliğe sahip olabilir. Bu nedenle erik seven çok fazla insan var. Bunun yanı sıra vücut için lif, A, C ve E vitaminleri ve magnezyum, çinko ve selenyum gibi mineraller gibi faydalı besinler sunar.

Erik ağacı

Bu meyve, Rosaceae ailesinin bir parçası olan ve tıpkı badem, kiraz ve şeftali gibi Prunus alt cinsine ait olan erik ağacından gelir.

Genel olarak, bu ağacın yüksekliği yaklaşık 5 ila 6 metre arasındadır, düzgün veya çatlak bir gövdeye sahiptir ve bazı türlerin dikenli dalları vardır. Ek olarak, yaprakları tırtıklı kenarları olan elips şeklindedir ve dokunuşu pürüzlü tomurcukları olan beyaz çiçekleri vardır. Vurgulanması gereken bir nokta, düşük sıcaklıklara ve dona dayanabilmesidir.

Bu ağacın ürettiği meyveler sarı, mor, kırmızı, beyaz veya yeşil olabilir. İçlerinde, sert kıvamlı sulu bir et kısmı ve yenmeyen bir tohum var. Dışarıda pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahipler. Genelde sarı erik asitliği ile öne çıkar, kırmızı veya menekşe tonu olanlar tatlı, yeşil olanlar acıdır.

Bir sepet dolusu erik
Hepsi erik ağacından gelen pek çok farklı erik türü ve çeşidi vardır.

Erik türleri

Arjantin Gözetleme ve Bitki Zararlılarını İzleme Sistemine göre, en çok bilinen türler Avrupa ve Japon eriklerdir. Bunlar da farklı erik çeşitleri sunar. Bununla birlikte, başka bir sınıflandırma şekli renge göre olabilir.

Aşağıda daha fazla ayrıntılı vereceğiz.

Avrupa erikleri (Prunus domestica)

Avrupa erik ağacı en yaygın olanıdır. Bu meyveler genellikle açık yeşil (Claudia çeşidi gibi) veya mordur. Önemli miktarda su içermezler, bu nedenle kurutma için elverişlidirler.

Elbette bunları bir meyve olarak da tüketebilir veya tatlılar, kompostolar, reçeller ve konserveler yapmak için kullanabilirsiniz. Fransa, İngiltere, Belçika ve İspanya’da yetiştirilirler. Spesifik olarak, bu gruba ait çeşitler Claudias, Stanley, President, Giant ve Ana Apath’tır.

Japon erikleri (Prunus salicina)

Genel olarak bu erikleri taze olarak tüketiyoruz. Açık sarı çeşitleri olmasına rağmen kırmızımsı veya siyah kabukları vardır. Sıcak iklimlerin karakteristiğidirler. Bu tip içerisinde şu çeşitleri buluyoruz: Red Beauty, Golden Japan, Menthey, Formosa, Santa Rosa.

Sarı erik

Amerika kıtasına ve Batı Hint Adaları’na özgü olan bu erik birçok farklı isimle anılmaktadır. Örneğin, jobo, sarı mombin, domuz eriği, gully eriği, coolie eriği veya mope gibi.

Diğerlerine göre boyutu küçüktür, etli kısmı serttir ve hem içi hem de dışı sarı renktedir. Tatlı kekler, reçeller, meyve suları, meyve konserveleri ve brendi yapımında kullanılır.

Farklı erik çeşitleri

Daha önce de belirtildiği gibi, bu türler içinde farklı erik çeşitleri bulunmaktadır. Aşağıda, bunlardan bazıları hakkında size daha fazla ayrıntı vereceğiz.

Sarı Sungold Erik

Bu, Güney Afrika’dan gelen ancak birkaç ülkede yetişen çeşitli Japon eriğidir. İri ve aromatiktir, kabuğu sarıdır ve olgunluğa ulaştığında yoğun bir kırmızıya ulaşabilir.

Meyve eti sarı veya turuncudur ve dikkat çekici bir tatlılığa sahiptir. Reçel yapmak için elverişli olsa da taze olarak da yiyebilirsiniz.

Red Beauty Erik

Bu, yuvarlak bir şekle sahip başka bir Japon erik çeşididir. Kabuğu kırmızı renktedir ve ne kadar olgun olduğuna bağlı olarak koyulaşabilir. İçi sarı ve sert bir dokuya sahiptir. Bu nedenle kullanım ve nakliye için idealdir.

Erik çeşitleri: Golden Japan Eriği

Bu, parlak ve dayanıklı bir kabuğa sahip açık sarı bir meyvedir. Sulu etlidir ve öncekiler gibi aynı zamanda bir Japon çeşididir. Genellikle Fransa, İtalya, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilmektedir.

Siyah Kehribar Erik

Bu meyvenin kabuğu siyah ve yuvarlak, hafif basık bir şekle sahiptir. Etli kısmı kehribar rengindedir ve serttir. Sertliği nedeniyle kullanıma dayanıklıdır. Dahası, sıcak bölgelere adapte olmuştur.

Erik çeşitleri: Santa Rosa eriği

Bu erik, yuvarlak ve kalp şeklindeki şekli ile dikkat çekiyor. Yoğun kırmızı bir kabuğa sahiptir ve içi kehribar veya açık kırmızılı sarıdır. Ayrıca eti suludur ve çileklerinkine benzer bir tada sahiptir.

Yeşil Kraliçe Claudia Eriği

Kraliçe Claudia Eriği, Avrupa tipi erik çeşididir. Orta büyüklükte ve yuvarlaktır. Dışı yeşildir ve ince ve sulu bir ete sahiptir. Taze olarak yemek veya komposto, konserve ve reçel hazırlamak için idealdir.

Farklı erik çeşitlerini tüketmenin faydaları

Birkaç araştırmaya göre erik tüketiminin sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Bunun nedeni özellikle antioksidanlar, fitokimyasallar (bitkilerde bulunan çeşitli bileşikler grubu), vitaminler ve mineraller sağlamasıdır.

Açıkça belirtmek gerekirse, tüm bu erik çeşitleri, farklı bir tada veya renge sahip olsalar da sağlığa katkıda bulunabilir. Bu anlamda bu meyvenin düzenli olarak tüketilmesi aşağıdakilere katkı sağlar:

  • A vitamini katkısı sayesinde cilt ve görme durumunu iyileştirir.
  • Kabızlığı önleme: Erik, içerdiği diyet lif ve doğal tatlandırıcısı olan sorbitolün katkısıyla sindirimi iyileştirir.
  • Sıvı tutulmasını hafifletir: Yüksek potasyum içeriği, sıvıların yumuşak dokularda birikmemesi için atılmasını sağlar. Bu, yüksek tansiyonu olan kişiler için faydalıdır.
  • Kolesterol ve kan şekeri seviyelerini korumak: Bu eyleme ayrıca yüksek yağ emilimini önleyen lif aracılık eder.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek: Bunun nedeni, vücudun beyaz kan hücrelerinin hücre metabolizması açısından düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlamasıdır.
kırmızı erik kurusu kırmızı erikler
Kurumaya diğerlerinden daha iyi direnç gösteren bazı erik çeşitleri vardır.

Her zevke uygun farklı erik türleri ve çeşitleri mevcut

Gördüğünüz gibi, bu meyvenin tipik menekşe veya kırmızı olanlarının yanı sıra birçok seçeneği var. Bununla birlikte tadı, su miktarı ve içerdikleri besinlerin katkısı değişebilir.

Buna rağmen sağlık uzmanları, her tür veya çeşitte erik tüketmenin sağlığınız için faydalı olduğunu düşünmektedir. Lif, bağırsaklarınızı düzenleyecek, mineraller bağışıklık sistemine yardımcı olacak ve potasyum, uygun kan basıncı seviyelerine katkıda bulunacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Parra-Coronado, A., Hernández-Hernández, J. E., & Camacho-Tamayo, J. H. (2007). Estudio de algunas propiedades fisicas y fisiológicas precosecha de la ciruela variedad horvin. Revista Brasileira de Fruticultura29(3), 431-437.
  • Vargas-Simón, G., Hernández-Cupil, R., & Moguel-Ordoñez, E. (2011). Caracterización morfológica de ciruela (Spondias purpurea L.) en tres municipios del estado de Tabasco, México. Bioagro23(2), 141-149.
  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
  • Prunus domestica y P. salicina. Sistema de Vigilancia Argentino y monitoreo de plagas. Disponible en: https://www.sinavimo.gov.ar/cultivo/prunus-domestica-y-p-salicina.
  • González-Flores, D., Velardo, B., Garrido, M., González-Gómez, D., Lozano, M., Ayuso, M. C., … & Rodríguez, A. B. (2011). Ingestion of Japanese plums (Prunus salicina Lindl. cv. Crimson Globe) increases the urinary 6-sulfatoxymelatonin and total antioxidant capacity levels in young, middle-aged and elderly humans: Nutritional and functional characterization of their content. Journal of Food & Nutrition Research50(4).
  • Vilcanqui-Pérez, Fulgencio, and Carlos Vílchez-Perales. “Fibra dietaria: nuevas definiciones, propiedades funcionales y beneficios para la salud. Revisión.” Archivos Latinoamericanos de Nutrición 67.2 (2017): 146-156.
  • Villanueva-Flores, Rafael Mauricio. “Fibra dietaria: una alternativa para la alimentación.” Ingeniería Industrial 037 (2019): 229-242.
  • Ortega Anta, Rosa M., et al. “Pautas nutricionales en prevención y control de la hipertensión arterial.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 53-58.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.