Fazla Çalışmak Kalbinizi Etkileyebilir
Günümüz dünyası çok zorlu ve telaşlı. Gerilim, anksiyete ve çok fazla çalışmak yüzünden herkes her an sinir patlamları yaşamaya hazır. Zaman uçup gidiyor ve yapmanız gereken iş sürekli artıyor gibi görünüyor. Birçok insan sahip olduğu işler yüzünden boğulmuş durumda. Ne yazık ki, tüm bunlar kalp hastalıkları gelişiminde önemli bir faktör.
Günümüzde fazla mesai yapan çok fazla insan var. Hayattan zevk alamamanın yanı sıra, bu durum sağlıkları için de ciddi tehlikelere yol açabilir ve kalp krizi geçirme olasılığını artırabilir. Çalışmak iyidir, ama gereğinden fazla çalışmak sadece size zarar verir. Her şeyin bir sınırı olmalı.
Fazla çalışmak ve sağlığa etkileri
Normalden daha fazla çalıştığınızda vücudunuz yorgunluk belirtileri göstermeye başlar. Ayrıca, bu belirtiler düşündüğünüzden daha erken görülür:
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi veya mide bulantısı
- Bulanık görüş
- Sırt ağrısı
Sorun şu ki, pek çok insan bu tür işaretlere dikkat etmez. Her gün fazladan bir saat çalışmak bile sağlığınıza etki edebilir. Normalde, insanların fazla çalışmaya cevap olarak yaptıkları şey daha da çok çalışmaktır. Ancak, bunu yapmak sağlıklarını ciddi bir riske sokar. Çok fazla çalışmak sağlığınızı tehlikeye atar.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Boyun Spazmlarını Nasıl Tedavi Edeceğinizi Öğrenin
Fiziksel veya zihinsel çalışma
Bu sağlık sonuçları sadece fiziksel sağlığınızla ilgili değildir. Zihinsel zorlama anlamına gelen çalışmalar da birçok soruna neden olabilir. Bu durumun sonucunda stres ve anksiyete görülebilir. Fazla çalışmanın yanı sıra, ek faktörler de zararlı olabilir:
- Obezite aşırı çalışmanın bir sonucu olabilir, kalp krizi geçirme olasılığını da arttırır.
- Kişi sigara içiyorsa durum daha da kötüleşir. Bu kötü alışkanlık, kardiyovasküler problemlere sahip olma riskini en çok arttıran etkendir.
Anksiyete, stres ve tükenmişlik sendromu, bunların hepsi fazla çalışmanın birer sonucudur. Bu koşullar, bu tür sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu yüzden vücudunuzun size verdiği işaretlere dikkat etmelisiniz.
İş gününüz için tavsiyeler
- İlk olarak, standart bir mesai planınız olmalı.
- Ekstra saatler, sadece çok gerekli olduğunda eklenmelidir. Vücudunuzda bir terslik olduğunu hissediyorsanız, fazladan çalışmamanız sizin için daha iyi olur.
- Eve iş götürmemeniz, kalp problemlerini önlemenize yardımcı olabilir. İş yerinden ayrılırken, işinizden de ayrılmanız iyi olacaktır. Eve gelip çalışmaya devam etmeniz sağlığınıza yardımcı olmayacak.
- Bir kişinin günü üç bölüme ayırması gerekir: iş, dinlenme ve boş zaman.
- Mümkünse, bu üç bölüm eşit miktarda sürmelidir. En sağlıklı yol, her bir bölüme 8 saat ayırmaktır.
Okumanızı öneriyoruz: Fiziksel ve Zihinsel Denge için 10 İpucu
İşle ilgili sorunlara olumlu yaklaşmaya çalışın
İşle ilgili bir saplantı, olumsuz sonuçları beraberinde getirir. Çalıştığınız ekstra saatler, sadece bozduğunuz sağlığın bakım masraflarını karşılar.
Ne yaşarsanız yaşayın, iş yerindeki sorunları eve getirmemeye özen gösterin. İşle ilgili zihinsel bağlantınızı kesmek için fiziksel aktiviteler ve eğlenceli hobiler size yardımcı olacaktır.
Yarım saat bir yürüyüş, spor ya da dans dersleri zihninizi temizlemek için oldukça faydalıdır. Ayrıca, müzik, meditasyon, sevdiğiniz hobiler ve benzer aktiviteler de aynı faydayı sağlayacaktır. Kendinize iyi bakın, göreceksiniz ki vücudunuz size teşekkür edecek.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bolino, M. C., & Turnley, W. H. (2005). The personal costs of citizenship behavior: The relationship between individual initiative and role overload, job stress, and work-family conflict. Journal of Applied Psychology. https://doi.org/10.1037/0021-9010.90.4.740
- Brown, M., & Benson, J. (2005). Managing to overload? Work overload and performance appraisal processes. Group and Organization Management. https://doi.org/10.1177/1059601104269117
- Hall, A., & Walton, G. (2004). Information overload within the health care system: a literature review. Health Information & Libraries Journal. https://doi.org/10.1111/j.1471-1842.2004.00506.x