Fesleğen Nasıl Dondurulur ve Tüm Yıl Boyunca Saklanır?
Fesleğen, yemeklere çok özel ve karakteristik bir tat vermek için yemek pişirirken kullanılan taze ve aromatik bir bitkidir. Sıcağı seven bir bitki olması nedeniyle, sıcaklıklar düştüğünde görünümü değişir. Genellikle kurur, solar ve taze yaprak elde etmek çok zorlaşır. Ancak fesleğeni dondurarak tüm yıl boyunca tadını çıkarabiliriz.
İster bahçemizde veya terasımızda bir bitki olsun, ister süpermarkette taze satın alın, onu uzun süre taze ve bozulmadan saklayabiliriz. Aşağıda sizlerle paylaşacağımız ipuçları ile yemeklerde yarattığı hissin tadını çıkarmanız mümkün olacaktır.
Fesleğen dondurma ve uzun süre saklamaya alternatifler
Fesleğeni dondurup uzun süre mükemmel durumda tutabilmek için farklı seçenekler vardır. Aklımızda tutmamız gereken şey, saplarını atıp yapraklarını saklamamız gerektiğidir.
Bir diğer önemli detay ise fesleğenin su içeriğinin yüksek bir bitki olmasıdır. Bu yüzden yapraklarını kesip hemen kullanmazsak kararırlar ve tatlarını kaybederler. Ayrıca çok hassas bir bitki olduğundan ve aromasını kaybedeceğinden parçalanması tavsiye edilmez.
Dondurucu soğukta 10 aya kadar dayanabilir, bu yüzden işte fesleğeni dondurmanın ve tüm özelliklerini zarar görmemesinin bazı yolları vardır.
Bunu da okuyun: Zencefilin Faydaları ve Kullanımı
Yapraklarını bütün olarak dondurmak
Bütün yaprakları dondurmak için aşağıdaki prosedürü uygulayacağız:
- Yaprakları gövdeden ayırın.
- Onları çok dikkatli yıkayın. Çok hassas oldukları ve suyun şiddetinin yapraklarının yapısına zarar verebileceği için soğuk fesleğenleri suyla dolu bir kaba koyun.
- Daha sonra fesleğenleri bir mutfak kağıdı ile kurulayın.
- Son olarak da hava geçirmeyen buzdolabı poşetine koyun.
Küba Farmakoloji Dergisinde sunulan bir araştırmaya göre bu şekilde en az 10 ay saklayabiliriz. Buzundan çözdüğümüzde taze haline benzemeyeceğinden bazı yaprakların yanması veya bozulması muhtemeldir. Ancak, fesleğenleri öğünlerimize ezerek koyacak olursak bir sorun olmayacaktır.
Buz kalıplarında dondurma
Bu yöntem, fesleğeni dondurmanın en pratik yoludur. Buz küpleri şeklinde buz saklama kabına fesleğen doldurmak için yapmamız gereken tek şey, boşluklara fesleğeni ve zeytinyağını eklemektir. Yaprakları iyice yıkadıktan sonra her boşluğa 5 veya 6 tane koyup yağı ilave ediyoruz. Böylelikle doğal fesleğen kokulu bir ürünümüz olacaktır.
Zeytinyağı ve tuz ile harmanlamak
Fesleğeni zeytinyağıyla muhafaza etmek, onu en çok kullanacağımız yollardan biridir. Yaprakları önceki seçenekte belirtildiği gibi yıkayıp kuruttuktan sonra şu adımları izlemeliyiz:
- Yaprakları bir karıştırıcıya koyun ve her bir avuç dolusu yaprak için yaklaşık iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.
- Pürüzsüz macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
- Karışımı buz kabının bölmelerine ayırın ve dondurun.
Tuza gelince, prosedür çok basittir. Fesleğen yaprağı, tuz, zeytinyağı ve bir cam kavanoza ihtiyacımız olacaktır. Kabın içine, dolana kadar bir tuz tabakası içeren bir yaprak yatağı yerleştireceğiz. Sonra her şeyi zeytinyağı ile kapatıp kabı kapatıyoruz. Bu tarifi 2 ay boyunca saklayabiliriz.
Ayrıca, bu yazıya da bakmanızı öneriyoruz: Mantar, Pırasa ve Zencefil İle Yapılan Sebze Çorbası
Pesto sosu hazırlama ve dondurma
Bu seçenek favorilerden biridir. Çünkü dondurulmuş pestoya sahip olduğunuzda iyi bir makarna hazırlarken çok zaman kazanacaksınız. Temel bir ağırlık elde etmek için fesleğen yaprağı, zeytinyağı ve tuza ihtiyacımız olacaktır. Yaprakları öğütmeli, yağı ve tuzu eklemeliyiz. Dondurmak için makarnayı bir tepsiye koyabiliriz.
Biraz daha hafif bir pesto tercih ederseniz, size bu tarifi öneriyoruz:
- 1 su bardağı fesleğen yaprağı.
- 60 ml zeytinyağı.
- ¼ fincan ceviz.
- 1 yemek kaşığı limon suyu.
- ½ yemek kaşığı Parmesan veya benzeri peynirler.
- 1 diş sarımsak ve isteğe göre tuz.
Tüm malzemeleri işleyin, dondurucuda güvenli kaplara koyun, biraz zeytinyağı dökün ve dondurun. Bu şekilde bir yıl kendisini muhafaza edecektir.
Fesleğen aromasını taze tutmak için ipuçları
Fesleğeni dondurmak istemiyor ancak doğal haliyle biraz daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız doğal ışıktan korunan bir yere koymanız gerekir. Bir vazoda ve karanlıkta, iyi koşullarda iki haftaya kadar dayanabilir.
Diğer bir alternatif ise yapraklarını sağlıklı bir şekilde muhafaza ederek onu dondurmaktır. Bunun için temiz ve kuru yaprakları dondurucuda bir tepsiye yerleştirmelisiniz. Katılaştıktan sonra, hava geçirmez kaplarda saklayabilirsiniz. Böylelikle yapraklar, yazının başında belirttiğimiz gibi dondurduğunuza göre daha iyi durumda tutulacaktır.
Son olarak, fesleğen gibi taze otları gövdesinden ayırma seçeneği her zaman vardır. Bunu yapmak için, yaprakları yıkayıp kuruttuktan sonra, böceklerin çoğalmasını ve lezzet kaybını önlemek için onları dışarıda bırakmanız gerekir, ancak güneşin altına koymamalısınız.
Kuru olduklarını, çıtırdadıklarında ve kolayca ufalandıklarında anlarsınız. Birçoğu bunu fesleğenle yapmamayı tavsiye eder çünkü fesleğen çok hassas bir bitkidir. Bu yüzden bunu sizin zevkinize bırakıyoruz.
Fesleğen dondurma: son öneriler
Fesleğeni organoleptik özelliklerinin çoğunu korurken aynı zamanda uzun süre saklamanın mümkün olduğunu da gördük. Geriye bize sadece yemeklerinize eklemeden önce fesleğeni öğütmeniz gerektiğini söylemek kalıyor. Vaktinden önce alırsanız, siyaha dönecek ve solacaktır.
Taze fesleğen içeceklerin, bitki çaylarının, sirke ve sıvı yağların lezzetini iyileştirmek için kullanılır. Tüm bu hazırlıklar buzdolabında saklanmalı ve hazırlandıktan sonraki dört gün içinde tüketilmelidir. Bazı bakterilerin çoğalmasını önlemek için bu gereklidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia, 34(3), 187-195.
- Longoni, T., Alonso Esteban, J., Ciappellano, S., Matallana González, M., & Torija Isasa, M. E. (2015). Interés de la albahaca (Ocimum basilicum) como alimento: valor nutritivo y propiedades funcionales. In Congreso Nacional de Ciencias Hortícolas, Sociedad Española de Ciencias Hortícolas(Vol. 71, pp. 429-432).
- Bunning, M., Woo, D., & Kendall, P. Hierbas: cómo conservarlas y usarlas (Doctoral dissertation, Colorado State University. Libraries).
- Galiano, C. (2013). Comprar, Conservar y Congelar nuestros alimentos desde la A hasta la Z. Bubok.
- Martija-Ochoa, M. (2020). Cultive en casa hierbas aromáticas. Parkstone International.
- Green, A. (2007). El Libro de las especias: hierbas aromáticas y especias. Ediciones Robinbook.