Fibromiyalji ve 5 Erken Belirtisi
Fibromiyalji tüm tıbbi organizasyonlar tarafından tanınmış bir hastalıktır. Ayrıca 1992’den beri Dünya Sağlık Örgütü de bu hastalığı tanımaktadır. Şüphesiz ki kadınlarda ortaya çıkışı çok daha yaygındır.
Günümüzde fibromiyalji bilim ve tıp için bir mücadele alanıdır, çünkü klinik profili ve belirtileri oldukça yaygındır. Örneğin kronik kemik-iskelet ağrısından, huzursuz bağırsak sendromuna, idrar yollarında sıkıntıdan uyku problemlerine kadar değişkenlik gösterebilir.
Acıya aşırı hassasiyet ve ruh halinde değişiklikler bu kronik kondisyonun en genel iki gerçekliğidir. Ayrıca gündelik hayatta yarattığı engellerden de bahsedebiliriz.
Acı hastayı paralize edebilir, bu yüzden hastaların hayat kalitelerini yeniden kazanmaları için tam ve işlevsel bir tedavi uygulamak zordur.
Her zamanki gibi kronik hastalıklarla uğraşırken önemli olan yeterince bilgi sahibi olmak ve sizlere en iyi sonuçları almanızda yardımcı olacak bir destek grubu ile iletişime geçmektir.
Bu makalemizde sizleri fibromiyaljinin 5 erken belirtisini keşfetmeye davet ediyoruz.
Fibromiyalji: erken belirtileri
Önemli bir noktaya değinerek başlayalım. Ortalama olarak, fibromiyalji olan insanın düzgün bir teşhis alması çok geç olabilir. Bunun sebebi belirtilerin çeşitliliğidir.
Genelde birçok doktora ve uzmana gidildiği ve sonrasında farklı bir teşhisin bulunduğu da yaygın bir durumdur. Mesela daha çok romatizma ve eklem yangısını duyarsınız.
Ancak, fibromiyalji bunlardan daha detaylı bir durumdur. Nörologlar fibromiyaljinin romatizmal bir hastalık olmadığını; merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu buldular.
Bu yüzden aşağıda belirteceğimiz belirtilere karşı uyanık olun ve eğer bu belirtiler ısrarcıysa veya diğer problemlerle beraber ortaya çıkıyorsa, bir uzmana görünmenin vakti gelmiş demektir.
Osifikasyon
Osifikasyon veya eklemlerde hareketliliği kaybetme hissi, çok acı vericidir.
- Bu felç hali genelde sabahları oluşur ve fibromiyaljinin en erken belirtilerinden biridir.
- Uzun süre otururken veya yatarken vücudunuz ve eklemleriniz eskiden olduğu gibi davranmaz.
- Ayrıca sıcaklık veya nemde değişiklikler bu belirtinin ortaya çıkışını tetikler.
Mesela bir örnek, klimalı odada bulunmaktır. Dışarı çıktığınızda ısıdaki farklılığı fark edersiniz, boyun ve omuz kaslarında katılık ve baş ağrısı hissedersiniz.
Uyku problemleri
Bolca uyudukları durumda bile, fibromiyalji hastaları uyandıklarında hala yorgun hissedebilirler, sanki sadece bir kaç saat uyumuş gibi kalkarlar.
Bazı çalışmalar en derin uyku döneminde (delta seviyesinde) sakinliği yayan beyin dalgalarında kesintiler yaşandığını ortaya koyuyor. Bu uyusanız da dinlenmediğiniz anlamına geliyor.
Ayrıca okuyunuz: Eklem İltihabı Belirtilerini Geçirin
Küçük bilişsel hatalar
Fibromiyalji hastaları odaklanma sorunu ve belli başlı görevleri gerçekleştirmede yavaşlık yaşar.
- Bu durum fibro fog olarak bilinir ve hafızada küçük hatalarla veya birkaç işi aynı anda yapabilmekte yaşanan zorlukla kendini gösterir.
- Bu belirtilerin stresle de bağlantılı olduğunu bilmek öndemlidir. Yani bunun fibromiyalji kaynaklı olduğunu anlamak için eklem ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri de göz önünde bulundurmanız gerekir.
Karın bölgesinde rahatsızlık
Fibromiyalji deneyimleyen bir çok insan erken dönemlerde sindirim sisteminde sorun yaşarlar.
- Karın bölgesinde ağrı, kabızlık veya ishal
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Sindirimde veya yiyecekleri yutmakta zorlanma. Uzmanlar fibromiyaljinin yemek borusu kaslarında problem yaratabileceğini belirtmektedir.
Miyofasial ağrı sendromu
Bu sinirsel-kassal durumda tetik noktaları oluşur ve kasların çevresine ve bağlayıcı noktalara yayılır. Bunlar çok acı vericidir.
- Beklenmeyen yerlerde kendini tekrar eden ve acı veren hareketler fark ediyorsanız, bu fibromiyalji belirtilerinden biri olabilir.
- Bazen omuzdan askılı çanta taşırken birden boyuna, omuzlara ve hatta dirseklere doğru bir acı yayılır. Bu akılda bulundurulması gereken önemli bir noktadır.
Ayrıca okuyunuz: Sağ Karın Bölgesi Neden Ağrır?
Unutmayın fibromiyalji herkesi farklı şekilde etkiler. Bir çok belirtisi vardır. Ancak bugün bahsettiğimiz belirtiler sürekli kendilerini belli ediyorsa hayat kalitenizi korumak ve sağlığınızla ilgilenmek için hemen bir uzmanla görüşmenizi öneriyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Clauw, D. J. (2014). Fibromyalgia: A clinical review. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2014.3266
- Borchers, A. T., & Gershwin, M. E. (2015). Fibromyalgia: A Critical and Comprehensive Review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-015-8509-4
- Mease, P. J., Arnold, L. M., Bennett, R., Boonen, A., Buskila, D., Carville, S., … Crofford, L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology. https://doi.org/10.1046/j.1563-258X.2003.03037.x
- Bradley, L. A. (2009). Pathophysiology of Fibromyalgia. American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2009.09.008