Gastriti Kötüleştiren Beş Alışkanlık

Sigara içmek, alkol tüketmek ve sağlıksız beslenme gibi rutin hayatınızdan uzaklaştırmanız gereken bazı bilinen alışkanlıklar gastriti kötüleştirebilir.
Gastriti Kötüleştiren Beş Alışkanlık

Tarafından yazılmıştır Óscar Dorado

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Gastrit mide zarının iltihaplanması ile oluşan ağrılı bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Bazı durumlarda, enfeksiyon, ilaçlar veya oto bağışıklık sisteminin bir tepkisi sonucu meydana gelir. Ama gastriti kötüleştiren alışkanlıkların hangileri olduğunu biliyor musunuz?

Gastrit genellikle hafif bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte, bu hastalık karın ağrısına ve mide ülserine sebep olabilir. Gastrit tedavisi, altındaki sebepleri tedavi etmeye ve sıkıntı veren şeyleri yok etmeye yoğunlaşır. Bu esnada, bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri ve asit giderici maddelerin kullanımı bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.

Birçok durumda, gastrit kendi kendine yok olur. Ancak, eğer gereği gibi dikkat etmezseniz uzun sürebilir. Bu yazıda, gastriti kötüleştiren bazı alışkanlıklara bir göz atacağız.

Gastriti kötüleştiren beş alışkanlık

1. Yeterince su içmemek

su içen kadın

Su, nötr pH’a sahiptir. Bu yüzden, çok su içmek mide öz sularının asit seviyelerini kontrol altına almaya yardım eder.

Ancak, yemeklerden hemen önce ve sonra çok fazla su içmekten kaçınmalısınız. Çünkü ters etki yapabilir.

2. Çok stres altında olmak

gastriti kötüleştiren stres

Günlük yaşanan stres ve anksiyete, mide sağlığını olumsuz etkileyebilir ve gastrit mukoza iltihaplanmasına neden olabilir. Bu da stresle başlayan gastrite yol açabilir. Diğer gastrit çeşitlerinden farklı olarak, bir bakterinin sebep olduğu değil, olumsuz duyguların hastalığı arttırdığı bir durumdur.

Çok fazla stres ve anksiyete, mide asitlerinin salınımına sebep olur, bu da mide zarına aşırı yüklenme demektir. Bu nedenle de yoga ya da meditasyon gibi rahatlama tekniklerini uygulamak tavsiye edilir. Çünkü bunlar stresi azaltmaya yardımcı olur.

Herkes mutlaka stresle karşılaşmak durumunda kalır. İnsanlar her gün stresi farklı şekillerde ve derecelerde yaşarlar. Küçük dozlarda olan stres faydalıdır. Ancak, çok aşırı stres fiziksel ve zihinsel sağlığınızı etkileyebilir.

Ayrıca stres gastriti daha da kötüleştirebilir, çünkü bir insan stres veya anksiyete altında olduğunda kandaki kortizol seviyesi yükselir, bu da bağışıklık sisteminin vereceği tepkileri değiştirir ve sindirim sistemini baskılar. Bu yüzden sindirim problemleri ve anksiyete birlikte, doğru orantılı artar.

3. Sigara içmek

gastriti kötüleştiren sigara

Bu da gastriti kötüleştiren ana alışkanlıklardan biridir. Sigara içmek, mideyle ilişkili çeşitli hastalık gelişimlerinin ana sebeplerinden biridir.

Sigara içmek gastrit mukozasının iyileşmesi ihtimalini azaltır ve mide ülserine sebep olabilir.

4. İçki içmek

içki içen insanlar

Aşırı alkol tüketmek en yaygın gastrit sebeplerinden biridir. Aslında, alkol midenizin çalışmasını bozan belli toksinler içerir ve çok fazla aldığınızda iltihaplanmaya sebep olabilir.

Eğer mideniz zaten iltihaplıysa, içki içmek kanamaya sebep olabilir. Bu da mide ülseri gibi daha ciddi durumlara yol açabilir.

5. Sağlıksız diyet

sağlıksız yiyecekler

Son olarak, gastrit semptomlarını önlemek için başka hangi yiyeceklerden ve maddelerden kaçınmanız gerektiğini bilmelisiniz. Diyet veya beslenme gastriti önlemede veya kontrol etmede önemli bir rol oynuyor gibi görünmese de beslenme alışkanlıklarında yapılan değişikler gastrit ve ona bağlı rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden acılı, yağlı, kızartılmış ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız.

Bunlara ek olarak, yoğun krema gibi yüksek oranda yağ içeren ürünler gastrite yol açan sıvıların artmasına ve dolayısıyla da gastritin kötüleşmesine sebep olur.

Ayrıca sarımsak tozu, toz biber, domates veya kahve gibi toksik etkisi yapan veya sıkıntı veren yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız. Bazı sebzelerin bile gastriti kötüleştiren etkisi vardır.

Son olarak, sağlıklı, dengeli bir diyet ve sağlıklı bir hayat tarzı gastrit gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır. Eğer gastrit sizde de varsa, size yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını burada verdiğimize eminiz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011
  • Soriano Izquierdo, A., Sans Cuffí, M., Elizalde Frez, J. I., & Bessa Caserras, X. (2000). Gastritis y gastropatías. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(00)70013-8
  • Sipponen, P., & Maaroos, H. I. (2015). Chronic gastritis. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365521.2015.1019918
  • Varbanova, M., Frauenschläger, K., & Malfertheiner, P. (2014). Chronic gastritis – An update. Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2014.10.005
  • Ma, L., Chow, J. Y. C., & Cho, C. H. (1998). Effects of cigarette smoking on gastric ulcer formation and healing: Possible mechanisms of action. Journal of Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/00004836-199800001-00013
  • Bienia, A., Sodolski, W., & Luchowska, E. (2002). The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio D: Medicina.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.