Gaz Oluşumunun Engellenmesi: Aksi Durumda Ne Olur?
Birçok kez, özellikle etrafınızda insanlar varsa, gaz çıkarmak çok utanç verici bir durum yaratabilir. Bu tür durumlarda, büyük bir utanç kaynağı olmamak adına, büyük ihtimalle kendinizi tutmaya çalışacaksınız. Bu makalede, vücutta gaz oluşumunun nasıl engelleneceğine ve bu gazdan kurtulmazsanız ne olacağına bakacağız.
Büyük ya da küçük abdest yapmak, kusmak ve genel olarak vücuttan herhangi bir madde çıkışı bizim hiçte hoş olmayan bir durum olmak ile beraber toplum içerisindeki saygınlığımıza da olumsuz etki yapabilir. Fakat, tüm bu süreçler tamamen doğaldır.
Pek az insan, vücutta gaz tutulmasının ne kadar tehlikeli bir durum yarattığının farkındadır. Vücutta gaz tutulması, ne kadar sıklıkla bunu yaptığınıza göre sağlığınız üzerinde farklı sonuçlara yol açacaktır. Ne kadar çok yaparsanız, o kadar zararlı bir hale gelir.
Gaz tutmak neden tehlikelidir?
Mide gazı, yediğiniz yemeklerden, soludunuz havadan ya da sindirim sırasında ortaya çıkan bakteriden bile kaynaklanabilir. Sağlık sorunları ile karşılaşmamak için, vücutta gaz tutulmaması önem arz eder. Aksi taktirde ortaya çıkabilecek sorunlar aşağıdaki gibidir:
- Karın ağrısı
- Hoş olmayan kokular
- Mide ağrısı
- Karın zarı yangısı (cidd vakalarda)
- Mide iltihabı
Gaz çıkarmak gayet normal bir durumdur, herkesin günde 14 ile 18 kez yapması gereken bir eylemdir. Yüksek oranda lifli ya da alkolsüz içkiler tüketirseniz, vücudunuzda daha çok gaz birikmesi daha olasıdır.
Sağlık sorunları
Doktorlar, mide gazına bakarak bir insanın sağlık durumu ile ilgili bilgiye ulaşabileceklerini söylüyorlar. Gazın kokusundan sindirim sisteminin, gazı oluşturan bileşenlerin ve her gün ne kadar gaz çıkardığınızın sonucuna varabilirler.
Eğer bununla ilgili sağlık sorunlarınız varsa, gazınızı tutmaya çalışmak durumu daha da kötü bir hale sokar.
Gazınızı tutmak, hastalık belirtilerinin rahat bir biçimde görülmesini engeller. Örneğin, karın ağrısı ya da karın şişkinliği binlerce farklı hastalıktan ötürü meydana gelebilir. Gazını tutmak gibi kötü bir huyunuz varsa, buna neyin neden olduğunu bulamazsınız. Gaz bazlı başka sorunlarınız da olabilir, örneğin,
- Sıcaklık değişimi
- Deri kızarıklığı
- Dışkıda kan
- Kilo kaybı
- İshal
- Yorgunluk
Acilen doktora girmeniz ve herhangi bir hastalık ile karşı karşıya olup olmadığınızı öğrenmek için gerekli tüm testleri yaptırmanız gerekir. Aksi taktirde, gaz tutmak yerine, en çok önerilen tavsiye, birkaç ufak kural değişikliği ile gaz oluşumunu engellemektir.
Gaz oluşumu nasıl engellenir?
1. Beslenmenize dikkat edin
Vücutta sindirime dahil olan tüm besinler gaz üretir. Yine de, bazı besinler gaz oluşumunu artırıp, kalın bağırsağın daha çok çalışmasına sebep olurlar.
Bu besinleri beslenme programınızdan çıkarmak yerine, sürekli olarak mide gazından mustaripseniz, porsiyonlarını küçültmeniz yararlı olabilir.
Öncelikle, süt, peynir, tere yağı, dondurma ve diğerleri de dahil olacak şekilde, süt ve süt ürünleri tüketimini azaltmalısınız. Belirli meyvelerden, sebzelerden ve baklagillerden de uzak durmanızda yarar var;
- Lahana
- Salatalık
- Mısır
- Brokoli
- Soğan
- Turp
- Karnı bahar
- Kuru üzüm
- Erik kurusu
- Fasulye, mercimek, bezelye
Beslenmenizin yanı sıra, sindirime yardımcı olacak ve aşırı mide gazına engel olacak başka yollar da vardır.
2. Çok fazla yemeyin
Fazla yemek, gaz üretimini arttırır. Özellikle, yağlı, yüksek oranda buğday, mercimek, bezelye ve süt içeren abur cubur gıdalarına dikkat etmek gerekir.
3. Meşrubatlardan uzak durun
Meşrubatlar, alkolsüz içecekler ve biralar çok fazla gaz içerir. Bu gaz doğrudan mideye gidip, şişkinliğe yol açar; akabinde mide gazı oluşur. Oranında içmeye bakın ve daha çok gaz alımına sebep olacağı için içerken pipet kullanmamaya özen gösterin.
4. İyice çiğneyin
Yemek yerken konuşmamak en iyisidir. Yemek yerken çok konuşmak ya da yemeğin yanında bir şeyler içmek daha çok hava alımına yol açar. Yediğiniz yemeği iyice çiğnediğinizden emin olun.
5. Gece soğuk içecekler içmeyin
Bu tür içecekler, mideyi soğutur. Oda sıcaklığında ya da ılık içecekleri gece tüketmek daha yararlıdır.
Her koşulda vücudunuzu dinlemek daha önemlidir. Hepimiz insanız ve gaz çıkarmak gayet doğal bir durumdur. Evet toplum içerisinde nasıl hareket edeceğimize dikkat etmek önemlidir ama diğer taraftan bu tutumun vücudun doğal süreçlerine müdahil olmamasına özen gösterin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- León Barúa Raúl. Flatulencia. Rev. gastroenterol. Perú [Internet]. 2002 Jul [citado 2018 Dic 15] ; 22( 3 ): 234-242. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292002000300007&lng=es
- Ramos Zabala F., Moreno Almazán L.. Meteorismo. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2005 Feb [citado 2018 Dic 15] ; 97( 2 ): 137-137. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082005000200009&lng=es
- National Institute of Diabetes and Digestion and Kidney Diseases. Los síntomas y las causas de gas en el tracto digestivo. (2016). Recuperado el 16 de enero de 2021. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/gas-tracto-digestivo/sintomas-causas#medico
- Better Health. Flatulence. Recuperado el 16 de enero de 2021. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/flatulence