Gebelikte Eklem Ağrısı Tedavisi
Bir kadının hamilelik sırasında geçirdiği hormonal ve bedensel değişikliklerin, her türlü rahatsızlıkta büyük ölçüde etkisi vardır. Hamilelik sırasında sıvı tutulumunu, sırt ağrısını ve eklem ağrısını tedavi etmek zor olabilir. Bu nedenle, rahatlamanın bazı yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Hamilelik sırasında eklem ağrısı genellikle kilo alımına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu fazla kilolar dizlere çok büyük bir baskı uygular ve ağrıya neden olur. Aynısı diğer vücut eklemleri için de geçerlidir. Bu nedenle artrit sorunu olan kadınların semptomları hamilelikte daha belirgin hale gelir.
Ayrıca sıvı tutulumundan muzdarip olmanız durumunda, parmaklarda karıncalanma, uyuşma ve ağrı da yaşayabilirsiniz. Şiddetli ağrı söz konusu olduğunda, ellerde ve ayaklarda uyuşmanın yanı sıra ellerde veya yüzde şişlik de oluşur. Preeklampsiye bağlı olabileceği için bu semptomlardan herhangi birini hissederseniz, mutlaka doktorunuza danışın.
Hamilelik sırasında eklem ağrısı tedavisi
İşte hamilelik sırasında eklem ağrısını tedavi etmenin en iyi yollarından bazıları. Yukarıda söylediğimiz gibi, bu sorundan muzdaripseniz, fiziksel durumunuza, tıbbi geçmişinize ve kişisel ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmiş bir tedavi planı almak için bir uzmana danışın.
1. Düzenli fiziksel egzersiz
Eklemlerinizi esnek tutmanın iyi bir yolu olduğu için hamileyken aktif bir yaşam sürmelisiniz. Bu amaçla rahatsızlığı da azaltabilecek bazı iyi seçenekler şunlardır:
- Yürüme
- Yüzme
- Yoga ve pilates yapmak
2. Terapötik masajlar
Terapötik masajlar, sıvı tutulumunu önlemenin yanı sıra eklem ağrısını en aza indirmeye de yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında size ne tür masajların uygun olduğunu doktorunuza danışın.
3. Sıcak-soğuk tedavisi
Hamilelik sırasında eklem ağrısını hafifletmek için sıcak bir duş alın. Diğer bir seçenek de, eklemleri rahatlatabileceği için elektrikli pedler veya battaniyeler kullanmaktır. Ayrıca bir buz torbasını da tercih edebilirsiniz.
4. Ayakları kaldırmak
Bacaklarınızı kaldırmak, onları gevşetmenize ve sıvı tutulumunu azaltmanıza yardımcı olabilir. Bunu yapmanın iyi bir yolu, bacaklarınızı duvara yaslayarak yatakta uzanmaktır. Pozisyon değiştirmeden önce 10 dakika bekleyin.
5. Düzenli molalar eklem ağrısını tedavi etmek için iyidir
Düzenli mola vermezseniz, hamilelik sırasında eklem ağrınız daha da artabilir. Eklemleriniz ve kaslarınızdaki yükü hafifletmek için günlük rutininize molalar eklemeye çalışın.
6. Ağır şeyleri kaldırmaktan kaçının
Ağır yükleri kaldırmak vücudunuzu etkileyebilir ve eklem ağrısını şiddetlendirebilir. Hamilelik sırasında kemiklerinizin, kaslarınızın ve eklemlerinizin zaten birkaç kilo daha taşıdığını unutmayın, bu nedenle vücudunuza daha fazla ağırlık eklemeyin.
7. Omega-3 alımı
Bazı araştırmalar, Omega 3 bakımından zengin yiyeceklerin veya takviyelerin düzenli tüketiminin eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
8. Rahat ayakkabılar giyin
Rahat ayakkabılar ayaklarınıza daha fazla gerginlik eklemekten kaçınmanın en iyi yoludur, bu nedenle yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının. Spor ayakkabı veya diğer rahat ayakkabıları tercih edin.
Eklem ağrısını tıbbi olarak tedavi etmek
Yukarıda belirtilen tavsiyelere uyarak düzelmezseniz doktorunuza danışın. Size asetaminofen veya parasetamol gibi hamilelik sırasında almanız güvenli olan ilaçlar yazabilirler.
Hamilelik sırasında metil salisilat, gama-linolenik asit (GLA) ve zerdeçal içeren kremlerin kullanılması önerilmez.
Ayrıca reçetesiz herhangi bir ilaç kullanmayın. Hamilelik sırasında kullandığınız ilaçlar ve topikal kremler konusunda ekstra dikkatli olmalısınız.
Hamilelik sırasında eklem ağrısı oldukça can sıkıcı olabilir, bu nedenle ağrınızı tedavi etmek için doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- A.D.A.M, Inc. (2013). Gamma-linoleic acid. Retrieved from https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/gammalinolenic-acid
- Bernstein, S. (n.d.). Benefits of massage. Retrieved from https://www.arthritistoday.org/arthritis-treatment/natural-and-alternative-treatments/remedies-and-therapies/benefits-of-massage.php
- Ellis, M. E. (2013, Julio 30). Natural relief from arthritis pain. Retrieved from https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/arthritis-natural-relief#Overview1 Gruenwald, J., Brendler, T., & Jaenicke, C. (Eds.). (2007). PDR for herbal medicines (4th ed.).
- Montvale, NJ: Thomson Healthcare Inc. KidsHealth. (2012). Questions and answers. Retrieved from https://kidshealth.org/parent/question/infants/ankles.html#cat20230
- Pietrangelo, A. (2014). Arthritis during pregnancy: Symptoms, treatments, and remission. Retrieved from https://www.healthline.com/health-slideshow/pregnancy-arthritis#1
- University of Washington Department Orthopaedics and Sports Medicine. (n.d.). Pregnancy and arthritis. Retrieved from https://www.orthop.washington.edu/?q=patient-care/articles/arthritis/pregnancy-and-arthritis.html