Lumbago Durumunun (Bel Ağrısı) Nedenleri Nelerdir?

Lumbago ya da bel ağrısı sinir bozucu bir problemdir. Daha ciddi vakaları, çözülene kadar felç edici hale gelebilir. Çalışırken ya da egzersiz yaparken duruşunuz genellikle bir nedendir, ancak tek neden değildir. Bu yazımızda size bu konudaki her şeyi anlatacağız.
Lumbago Durumunun (Bel Ağrısı) Nedenleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Lumbago ya da bel ağrısının nedenleri çeşitlidir, ancak bu rahatsızlık her zaman kas yapısı ve omurga ile ilgilidir. Çoğu zaman insanların bir doktora gitmelerinin ya da çalışamamalarının nedeni budur.

Bu durumlarda ağrı, sırtın alt kısmında yer alır. Hayatlarımız boyunca neredeyse herkes bir noktada bundan muzdarip olacaktır. Uzmanlar, vakaların çoğunu iyi bir prognoz ile teşhis eder ve bunların çözülmesi kolaydır. Bununla birlikte, lumbago vakalarının %15’i kronik hale gelir.

Bu yazımızda, lumbago durumunun en yaygın nedenlerini sizlere açıklayacağız. Bunlardan bazıları önlenebilirdir, bu nedenle bu durumdan kaçınmanıza yardımcı olabilecek bazı basit önlemleri de tartışacağız.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Sırt Ağrısı Nedeni Olan 10 Alışkanlık

Lumbago Nedenleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi lumbago, sırtın alt kısmında oluşan bir ağrıdır. Bu rahatsızlık yayılabilir ve uzuvlarınıza kadar uzanabilir. Bu, her yaştan insanı etkileyebilecek çok yaygın bir hastalıktır.

Öyle ki, Tıbbi-Cerrahi Araştırma Merkezinin (el Centro de Investigaciones Médico-Quirúrgicas) yaptığı bir çalışmaya göre, bu durum genel halkın %60 ila %90’ını etkilemektedir. Bunlar arasında vakaların %80’i akut, geri kalanı ise kroniktir.

Ağrının kendine özgü özellikleri vardır. Örneğin, genellikle acı çeken kişi eğildiğinde ya da bir şeyi kaldırmaya çalıştığında yoğunlaşır. Ayrıca yayılabilir; bacaklara ulaşmayabilir, ancak kalçalara ulaşabilir.

Bazı durumlarda lumbago siyatik ile ilişkilidir; bu durum siyatik sinirin sıkışmasına neden olan bir patolojidir. Bu durumlarda ağrının alt ekstremitelere yayılması yaygındır.

Bel ağrısının nedenleri genellikle omurganın işleviyle ilgili bir problemle ilgilidir. Kosta Rika ve Orta Amerika Tıp Dergisinde (la Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica) yayınlanan gözden geçirilmiş bir makalede; uzmanlar yaş, cinsiyet, genetik, spor ve iş gibi faktörlerin bu sorunun gelişimini etkileyebileceğini onaylamıştır.

Bel ağrısı yaşayan bir kişi.
Lumbago, çeşitli nedenlerden dolayı her yaştan insanı etkileyebilir.

Fiziksel Aşırı Efor

Miguel Hernandez Üniversitesi (la Universidad de Miguel Hernández) tarafından yapılan bir araştırmanın açıkladığına göre, kendinizi fiziksel anlamda aşırı zorlamak bel ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir; burada, sırtınıza ani bir yük bindiren her türlü spor faaliyetinden bahsediyoruz.

Bunun bir örneği, buna alışık olmadığınızda kuvvet antrenmanı yapmak ya da fiziksel sağlığınız iyi olduğunda ancak aniden omurgadaki bağları yaralayacak şekilde hareket ettiğinizde gerçekleşen durumlar olabilir.

Bununla birlikte, bel ağrısının tek nedeni egzersiz değildir. Özerk Metropolitan Üniversitesi (la Universidad Autónoma Metropolitana) tarafından yürütülen bir araştırmanın göstermeye çalıştığı gibi, aşırı efordan kaynaklanan bel ağrısının işyerinde yaygın olduğunu vurgulamak önemlidir.

Bir Bel Ağrısı Nedeni Olarak Disk Yaralanmaları

Omurlar arası diskler, omurgalar arasında bir tür tampon görevi görür; herhangi bir şoku yumuşatmaya yardımcı olurlar. Kıkırdak dokusundan oluşurlar ve vücudun diğer tüm kısımları gibi yaşlanmaya duyarlıdırlar.

Bununla, yaşlandıkça bu disklerin yırtılmasının giderek daha yaygın hale geldiğini kastediyoruz. Eğer bu gerçekleşirse, sinirleri tahriş eden, iltihap ya da ağrıya neden olan kimyasal maddeler salgılanır.

Fıtıklaşmış diskler, lumbago ve siyatik ile ilgili başka bir patolojidir. Fıtıklaşmış bir disk, diskin merkezinin dışarı çıkması durumudur, bu omurganın içinden çıkıntı yapan yerdir. Bu olduğunda, oradan geçen sinirlere baskı yapar.

Disk Dejenerasyonu 

Yukarıda, yaş ile birlikte disklerdeki kıkırdak dokusunun yıpranmaya başladığını ve dokunun herhangi bir şoku hafifletme yeteneğinin azaldığını belirtmiştik. Bu olduğunda, omurgalar birbirlerine çarparak sertliğe ve bel ağrısına neden olabilir.

Buradaki problem, disk dejenerasyonunun, spinal stenoz ya da spinal osteoartrit gibi diğer omurga hastalıklarını şiddetlendirebilmesidir.

Dejeneratif Spondilolistezis

Spondilolistezis, bir omurun sanki kaymış gibi anormal bir şekilde diğerinin üzerine istiflenmesi durumudur. Burada olan omurgaların hareket ettiklerinde sinirlere baskı yapması durumudur, bu da ağrıya ve hareket edememeye neden olur.

Navarra Üniversitesi Tıp Merkezi (la Clínica de la Universidad de Navarra) tarafından açıklandığı üzere, dejeneratif spondilolistezis, omurları stabilize eden doku parçalandığında meydana gelir; bu ligamentler ya da intervertebral diskler olabilir.

Yine de tek neden bu değildir. Spondilolistezis, bir travmadan sonra, bir tümörün bir sonucu olarak ya da bir tür konjenital deformiteye bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Spinal Stenoz

Spinal stenoz, spinal kanalın daraldığı bir patolojidir. Çok sayıda periferik sinir bu kanaldan geçer. Bu nedenle, bu kanal daraldığında sinirlere baskı yapılır ve ardından sinirler hasar görür.

Lumbago Yaşamayı Engellemek İçin Öneriler

Bel ağrısının bazı nedenleri önlenebilir, ancak yönetilemeyen bazı faktörler de vardır. Bununla birlikte, omurganın sağlığını iyileştirebilecek bir dizi basit önlem bulunmaktadır.

Her şeyden önce, egzersizin en faydalı aktivitelerden biri olduğunun altını çizmek önemlidir; özellikle sırttaki kasları güçlendirmeye yardımcı olan orta derecede egzersiz için bu geçerlidir. Ancak, bağlara zarar verebileceği için sert hareketlerden ya da çok fazla ağırlık kullanmaktan kaçınmalısınız.

Benzer şekilde, hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmak da en iyisidir, çünkü bu şekilde aynı pozisyonda çok uzun süre kalmaktan kaçınırsınız. İşyerinde sırt ağrısını önlemek açısından uzmanlar, molalarımızda esnememizi ve özellikle ağırlıklar ile çalışıyorsak kendimizi eğmekten ya da aşırı germekten kaçınmamızı tavsiye etmektedirler.

Obezite, bel ağrısından muzdarip olma riskini artırabilecek başka bir faktördür. Bu nedenle kilo vermek, omurga üzerindeki baskıyı azaltabilir.

Doktorunun muayene ettiği obez bir hasta.
Kilonuzu kontrol etmek, obeziteye bağlı lumbago yaşamayı önlemenin anahtarıdır.

Eğer Lumbago Nedenlerinden Birinden Muzdaripseniz Aksiyon Alın

Bel ağrısının birçok nedeni vardır ve bu tür ağrılar oldukça yaygındır. Eğer bir epizot yaşarsanız, bazı hususları aklınızda tutmanız gerekir: bir uzmana danışmak her zaman en iyisidir.

Ayrıca, bel ağrısı ile uğraşırken, profesyoneller uzun süre yatak istirahati yapılmamasını tavsiye eder. Aslında, kendinizi zorlamaksızın aktif kalmak daha etkilidir.

Bazı insanlar, etkilenen bölgeye ılık ya da soğuk su ile kompres uyguladıklarında ağrıda bir miktar iyileşme yaşarlar. Ilık su bir süre orada tutulduğunda genellikle ağrıyı hafifletir ve soğuk kompresler incinmenin enflamasyonunu azaltmak açısından iyidir.

Hatırlanması gereken en önemli hususlardan bir tanesi, sırt ağrılarının çoğunun kötü duruşlar ile ilgili olduğudur. Bu nedenle, duruş alışkanlıklarımızın farkında olmak ve onları iyileştirmeye çalışmak iyi bir başlangıç noktasıdır.

Çalışırken, ders çalışırken, hatta rahatlarken sırtınızı dik tutmaya çalışmalısınız. Uzmanlar, bir nesneyi yakalamak ya da kaldırmak gibi herhangi bir çaba sarf ederken, vücudun bacaklar gibi diğer kısımlarını da dahil etmemizi tavsiye etmektedir. Bu şekilde, sırt gerginliğin yükünün büyük kısmını taşımaz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Espondilolistesis: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/espondilolistesis
  • Noriega-Elío, M., Barrón Soto, A., Sierra Martínez, O., Méndez Ramírez, I., Pulido Navarro, M., & Cruz Flores, C. (2005). The debate on lower back pain and its relationship to work: a retrospective study of workers on sick leave. Cadernos de Saúde Pública / Ministério Da Saúde, Fundação Oswaldo Cruz, Escola Nacional de Saúde Pública, 21(3), 887–897. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2005000300023
  • Hernández, Gabriel A., and Juan D. Zamora Salas. “Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia.” Revista de Salud Pública 19 (2017): 123-128.
  • Lumbalgia: Causas, diagnóstico y manejo. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=51255
  • Ibarra, Javier Ernesto Matta, et al. “Relación entre lumbalgia y sobrepeso/obesidad: dos problemas de salud pública.” Revista Med 27.1 (2019): 53-60.
  • Delgado, J. G., Delgado, J. Á. G., Lara, G. V., Torres, J. del C. M., & Morales, I. P. (2014). Epidemiología del dolor de espalda bajo. Investigaciones Medicoquirúrgicas, 6(1), 112–125. Retrieved from http://www.revcimeq.sld.cu/index.php/imq/article/view/275
  • Ocaña Jiménez, Úrsula. “Lumbalgia ocupacional y discapacidad laboral.” Revista de fisioterapia 6.2 (2007).
  • Gil Huayanay, Delia, Vicente Benites Zapata, and Carlos Alberto Ramirez La Torre. “No toda hernia lumbar causa lumbalgia.” Horizonte Médico (Lima) 17.4 (2017): 58-62.
  • Vega, John Chancasanampa, and Anibal Diaz Lazo. “Patologías de columna lumbar diagnosticadas por radiografía convencional.” revista desafios 8 (2017): 21-26.
  • Pérez, Alberto Aceves. “Diagnóstico diferencial en la estenosis espinal lumbar.” Ortho-tips 14.1 (2019): 17-21.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.