Gebelikte Tiroid Sorunları: Önemli Olan Nedir?

Gebelikte tiroid sorunları, bazı komplikasyonlara ve bebeğiniz için sağlık sorunlarına yol açabilir.
Gebelikte Tiroid Sorunları: Önemli Olan Nedir?

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Hamilelikte tiroid bezi problemlerini kaç kez duydunuz? Peki ne olduklarını biliyor musunuz? Gebelikte endokrin sistemdeki komplikasyonların ikinci nedeni tiroid bozukluklarıdır.

MSD Kılavuzunda yayınlanan bilginin de işaret ettiği gibi, bu komplikasyon riski hem hipotiroidizmli (tiroid bezi yeterli tiroid hormonu üretmez) hem de hipertiroidizmli (aşırı tiroid hormonu) kadınlarda artmaktadır.

Tiroid bezi boynun önünde yer alır. Hem metabolizmayı hem de büyümeyi etkileyen hormonların salgılanmasından sorumludur. Bu hormonlar triiyodotironin (T3) ve tiroksindir (T4).

Ayrıca beyin, kalp ve kasların düzgün çalışmasından da sorumludurlar. İlginç bir şekilde, hamileliğin gelişimi ve bebeğinizin nörolojik sistemi de bunlara bağlıdır.

Birden fazla işlevi ve hamilelikteki önemi nedeniyle hamilelik sırasında tiroid bezinde ortaya çıkabilecek olası sorunları açıklayacağız.

Gebelikte tiroid bezine ne olur?

Bu bezdeki bozukluklar hamilelikten önce ortaya çıkabilir, ancak hamilelik döneminde anormalliklerin gelişmesi oldukça yaygındır.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu bezin işlevleri çeşitlidir ve bebeğin gelişimi ile yakından bağlantılıdır. Her şeyden önce, tiroid doğurganlığı etkileyebilir. Bu, içindeki herhangi bir şefkatin hamile kalma olasılığınızı azaltabileceği anlamına gelir.

Bunun nedeni, International Journal of Applied and Basic Medical Research‘te yayınlanan bir çalışmada belirtildiği gibi, düşük düzeyde tiroid hormonlarının adet döngüsünün değişmesiyle ilişkili olmasıdır.

Aslında, Endocrine Journal’da yayınlanan çok sayıda çalışma, menstruasyon eksikliğini (amenore) tiroid patolojileriyle ilişkilendirmektedir.

Öte yandan, T4 hormonu, fetüsün nörolojik gelişiminin baş kahramanlarından biridir. Bu, anahtar noktalardan biridir çünkü tiroid beziniz düzgün çalışmazsa, bebeğinizin hayatını etkileyebilecek nörolojik sorunlar olabilir.

Hamilelik sırasında, bu bezin işlevinin değişme riski vardır. Olabilecek iki ana şey vardır:

  • Tiroid bezi aktivitesini artırır: hipertiroidizm. Normalden daha yavaş bir fetüs büyümesine neden olur. Ek olarak, bebeğin ölümüne yol açabilir.
  • Tiroid bezi daha az aktif hale gelir: hipotiroidizm. Bebeğin zihinsel gelişimi doğru bir şekilde gerçekleştirilmemiştir. Aynı zamanda düşüklere de neden olabilir.
Gebelikte tiroid takibi yapılan kadın

Gebelikte hipertiroidizm

Bu durumda bez aşırı aktiftir ve normalden daha fazla tiroksin üretir. Hipotiroidizm kadar sık ​​karşılaşılmaz; gebeliklerin yaklaşık %0.2’sinde görülür.

Semptomlar genellikle annede gerginlik ve anksiyetedir. Ayrıca genellikle hipertansiyona ve kilo kaybına neden olur. Ancak komplikasyonlar çok daha ciddi olabilir.

Hipertiroidizm, fetüsün daha yüksek kalp hızına sahip olmasına neden olur. Sonunda bebeğin büyümesi yavaşlar ve sağlıklı bir duruma ulaşmaz. Bebeğin erken doğmasına ve hatta rahimde ölmesine neden olabilir. Bütün bunlar Cuban Journal of Endocrinology‘de yayınlanan bir çalışmada kanıtlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelikte hipotiroidizm

Gebelikte tiroid bezi hem büyüklük hem de hormon üretimi açısından artar. Bu, bezin aşırı yorulmasını gerektirir.

Gebe kadının tiroid rezervi sınırlı veya iyot eksikliği olduğunda, tiroid hormonlarını sentezlemek için hamilelik sırasında iyot tüketilmesi gerektiğinden hipotiroidizm oluşabilir. Bu, Medical Annals of the ABC Medical Center Medical Association‘dan alınan bilgilerde kanıtlanmıştır.

Bu, hamile kadınların neredeyse % 4’ünde görülür. Tiroid yavaş çalışır ve gereken sayıda hormon üretmez. Semptomlar genellikle diğer rahatsızlıklarla karıştırılır, bu nedenle şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Kilo alma
  • Kabızlık
  • Deride kuruluk, saç ve tırnaklarda güçsüzlük
  • Kaslarda ve eklemlerde ağrı

Hipotiroidizmin fetüs üzerindeki etkisi ciddi olabilir. Tespit edilmezse, bebeğin kendisi hipotiroidizmle doğabilir ve bu da zihinsel gelişimde sorunlara yol açabilir.

Boğazına dokunan kadın

Gebelikte tiroid problemlerinden nasıl kaçınılır

Neyse ki, günümüzde hamilelik sırasında olası komplikasyonları tespit etmek için çok sayıda kontrol var. Öncelikle, hamile kalmayı düşünüyorsanız önce doktorunuza gitmelisiniz.

Doktorunuz tiroid fonksiyonunuzu kontrol etmek için bir kan testi isteyecektir. Tıp uzmanınızı ziyaret etmeyi planlamıyorsanız, hamileliğiniz sırasında birçok farklı testten geçmeniz gerekecektir. Jinekoloğunuz, tiroid hormon seviyenizin sabit olup olmadığını rutin olarak kontrol edecektir.

Hamilelik sırasında tiroid sorunları hakkında

Gördüğünüz gibi, gebelikte tiroid sorunları, gebelik diyabeti ile birlikte en sık görülen komplikasyonlardan biridir. Yapabileceğiniz en iyi şey, doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmek ve ilgili tüm testleri yaptırmaktır.

Ek olarak, bu hastalıkların tespit edilmesi kolaydır ve bunu yaparak, hamileliğinizi ve bebeğinizin sağlığını riske atabilecek çeşitli komplikasyonlardan kaçınmış olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.