Hamilelik Sırasında Çay İçmeli Misiniz?

Çay içmek yaygındır, ancak bunu hamilelik sırasında yapmak bir risk oluşturabilir. Belirli bitkisel infüzyonların etkileri hakkında daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin.
Hamilelik Sırasında Çay İçmeli Misiniz?
Florencia Villafañe

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Florencia Villafañe.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Durumları için tipik olan rahatsızlığı hafifletmeye çalışan kadınların hamilelik sırasında çay içmesi yaygındır. Ancak, bazı bitkisel infüzyonların onların üzerinde ortaya çıkarabileceği negatif yan etkilerin de farkında olmalıdırlar.

İnsanlar yüzyıllardır tıbbi bitkilerin faydalarından bitkisel infüzyonlar kullanarak yararlanmaktadır. Ancak, bu karışımları içen hamile kadınların pek çoğu genellikle bir bitkinin üzerlerinde yaratabileceği etkilerin farkında değildir. Bazı bitkiler pek bir sonuca neden olmaz, ancak belirli bitkilere dikkat edilmesi gerekir.

Hamilelik Sırasında Çay İçebilir Misiniz?

Bir bardak çay içmek hamile bir kadın için zararlı değildir. Vaktinde bir infüzyon içmek, o kadar da büyük bir sonuca neden olmaz.

Ancak, spesifik tıbbi bitkiler ile yapılmış çayları sık sık ve aşırı bir biçimde içmek hamilelik sırasında bir risk oluşturur.

Bir çalışmanın tahminlerine göre hamile kadınların %55 kadarı bitkisel infüzyonlar içerler. Korkunç olan şey, bu kadınların pek çoğunun bu bitkilerin bebekleri üzerindeki olası etkilerinin farkında olmamalarıdır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hamilelikte İştahsızlık

Hamilelik

Bir kadının vücudu, hamilelik sırasında plasenta gibi yeni organik yapıların ortaya çıkması dolayısıyla geçici değişikliklere uğrar. Bundan dolayı, bu aşamanın fizyolojik süreçlerini değiştirebilecek herhangi bir doğal ya da sentetik madde kesinlikle kontrendikedir.

Hamileliğin ilk üç ayındaki çay tüketiminin buradaki en önemli kısım olduğunu söylemeliyiz. Bunun nedeni, fetal gelişimin çevresel faktörlerin etkisine en duyarlı olduğu aşamanın bu olmasıdır.

Bu bağlamda herhangi bir ilaç, kimyasal madde, metabolit ya da tıbbi bitki, ya da herhangi bir hastalık hamileliğin ikinci haftasından üçüncü ayına dek fetüsün normal gelişimini etkileyebilir ve buna hasar verebilir. Çeşitli aktif metabolitlerin özellikleri ile birleştiğinde, bu durum pek çok rahatsızlığa yol açar.

Teratogenez, sitotoksisite, genotoksisite ve diğer terimler embriyonun hücrelerinin oluşumları sırasında maruz kaldıkları zararlı değişiklikleri ifade eder. Hamile kadınlar, bu sürreçler ile en çok ilişkili olan maddelere aşina olmak durumundadır.

Alkol ve tütünün embriyogeneze müdahale eden kimyasallar oluşu gibi tıbbi bitkiler de bu durumun üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Buradaki esas olan şey, bitkisel infüzyonlar tüketirken önlem almaktır.

Ultrason yaptıran hamile bir kadın.
Hamileliğin ilk üç ayı özellikle hassastır çünkü embriyo hala gelişim aşamasındadır.

Hamile Kadınlar Ne Türde Çaylar İçebilir?

Bitkisel ürünler, sentetik ürünlere kıyasla daha geniş terapötik etkilere ve daha az yan etkiye sahiptir. Ne yazık ki, bu gerçek doğal olan herhangi bir şeyin zararlı olamayacağı algısına katkıda bulunmuştur. Bitkilerin pek çoğunun hamile bir kadının sağlığı üzerinde negatif bir etkisi yoktur, bu tür bitkilerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Nane. Bu bitki koliği rahatlatmak için kullanılmıştır ve hamilelik sırasında özellikle kullanışlıdır çünkü memeleri emzirmeye hazırlar.
  • Kidron. Bu bitki; bulantı, insomnia, kolik ve diğer sindirim rahatsızlıklarının yanı sıra yemek borusundaki yanma hissini de giderebilir.
  • Zencefil. Bu köksap, bulantı ve kusmayı hafifletmek açısından harikadır.
  • Biberiye. İnsanlar bu bitkiyi yüzyıllardır bir kas gevşetici olarak kullanmaktadır.
  • Limon otu ya da Melissa. Bu bitki sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir ve bir kas gevşetici olarak da yardımcı olur.

Hamilelik sırasında güvenli olan başka tıbbi bitkiler de vardır, ancak az önce bahsettiklerimiz en sık kullanılanlarıdır. Bundan dolayı herhangi bir kontrendikasyonları yoktur ve hamile kadınlar bunları, doktorları aksini belirtmedikçe, güvenli bir şekilde tüketebilir.

Tavsiye EDİLMEYEN Bitki Çayları

Bazı çaylar nasıl hamilelik sırasında içmek için güvenliyse, bu aşama sırasında tüketmemeniz gereken bitkiler de vardır. Bunlar en alakalı olanlardır.

  • Papatya ve incir doğumu tetikler ve yüksek dozlarda alınırsa rahim ağzını genişletebilir.
  • Yarpuz sancılara neden olabilir.
  • Ruda doğumu tetikler ve uterusun büyümesi ve şişmesi ile ilişkilidir. Bu bir çocuk düşürme aracıdır.
  • Aloe vera rahim kanamasına neden olur, bundan dolayı pek çok insan bunu da bir çocuk düşürme aracı olarak kabul eder.
  • Pelin otu, rahimdeki kan akışını harekete geçirerek kendiliğinden düşüklere neden olur.
  • Boldonun aktif maddelerinden biri tüjondur ve spontan düşüklere neden olabilir.
Aloe veralı bir içecek ve aloe vera yaprakları.
Aloe vera, yüksek dozlarda olduğunda kürtaja neden olabilecek aktif metabolitler içerir.

Eğer Hamilelik Sırasında Çay İçiyorsanız Aklınızda Bulundurmanız Gereken Şeyler

Pek çok insan bunları eski zamanlardan beri kullandığı için çoğu insan da tıbbi bitkilerin sağlıklı olduğuna inanıyor. Unutmayın ki “doğal” her zaman güvenli ve sağlıklı anlamına gelmez.

Bitkisel infüzyon tüketmek isteyen kadınlar öncelikle sağlık uzmanlarına danışmalı ve bunu hamilelik sırasında, hamilelikten sonra ve emzirme sürecinde yapmalıdır. Çünkü, iyi olanlar da bunun içerisinde olmak üzere bu bitkilerin hamilelik üzerindeki etkileri hala tam olarak belli değildir.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Macarro Ruiz D, Miguelez L, Martínez M, Martínez G, Manrique T. Fitoterapia en el embarazo y lactancia: ¿Beneficio o riesgo?.RECIEN. 2014. 1-7.
  • Pulido Acuña G, Vásquez Sepúlveda P, Gómez L. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). 2012. 21(4);199-203.
  • Souza M, Tangerina M, Silva V, Vilegas W, Sannomiya M. Plantas medicinales abortivas utilizadas por mujeres UBS: análisis de etnofarmacología y cromatografía por CCD y CLAE. Rev. bras. plantas med. 2013;15 (4); 763-773.
  • Rev. peru. biol. 13(3): 223 – 225.
  • Macías-Peacok B, Pérez-Jackson L, Suárez-Crespo M, Fong-Domínguez C, Pupo-Perera E. Consumo de plantas medicinales por mujeres embarazadas. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2009; 47 (3): 331-334.
  • Zinn, Tigua, and Ericka Beatriz. Consecuencias del consumo de infusiones de plantas medicinales en el primer trimestre de gestación. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Obstetricia, 2019.
  • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
  • Tisné, Luis, and Antropología Teosófica. “Infusiones, tisanas o té de hierbas permitidas y nocivas durante el embarazo y la lactancia.” Antropología 14.1 (2019).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.