Menstrüel Kramplar İçin Doğal Bir Çözüm: Zencefil

Zencefil kökünün anti-enflamatuvar ve antispazmodik özellikleri menstrüel krampların rahatlatılmasına katkıda bulunabilir. Ağrılı adet dönemleri canınızı mı sıkıyor? Menstrüel kramplar için zencefili nasıl kullanacağınızı öğrenin.
Menstrüel Kramplar İçin Doğal Bir Çözüm: Zencefil

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Menstrüel kramplar kadınlar için çok yaygın bir rahatsızlıktır. Bunlar tipik olarak menstrüel dönemin öncesinde ve bu dönem sırasında alt karın bölgesinde ortaya çıkan şiddetli ağrılardır.

Bu acıyı nasıl doğal bir şekilde tedavi edebileceğinizi öğrenmek ister misiniz? Menstrüel kramplar için bu doğal zencefil tedavisini kaçırmayın.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Adet Görememe Sorunu için Papatya ve Maydanoz Çaresi

Menstrüel Kramplar İçin Zencefil

Zencefil.
Bu kök geleneksel tıp tarafından pek çok şey için kullanılmıştır.

Zencefil eski zamanlardan beri gastronomik ve tıbbi amaçlar için kullanılmakta olan doğal bir baharattır. Genellikle farklı yiyecekler ve yemeklerin lezzetini arttırabilen ya da ortaya çıkarabilen hafif baharlı bir tada sahiptir. Ayrıca, zencefilin içindeki bileşenler çeşitli rahatsızlıklar ve sağlık sorunlarının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Menstrüel ağrı ya da dismenore genellikle yumurtlama döngüsü sonrasında uterusta gerçekleşen hormonal değişiklikler ile ilişkilidir. Sıklıkla fiziksel rahatsızlık, kötü ruh hali ve zaman zaman yüksek ateş ile birlikte ortaya çıkar.

Peki neden menstrüel kramplar için zencefil kullanmalısınız?

Zencefil, zerdeçalın da bir parçası olduğu Zingiberaceae ailesine aittir. Geleneksel olarak insanlar zencefili belirli rahatsızlıkların semptomlarını azaltmak için kullanmıştır çünkü zencefil ağrı kesici ve anti-enflamatuvar olarak hareket eden aktif bileşenler içerir. Doktorlar ve bilim insanları zencefili mide bulantısını sakinleştirmek ve sindirimi iyileştirmek için de önerirler.

Zencefil menstrüel kramplarla ilişkili olan ağrıları azaltmaya yardım etmek için de kullanışlıdır, çünkü ağrının rahatlatılmasına katkıda bulunan antispazmodik bir etkiye sahiptir. Zencefilde konsantre miktarda gingerol vardır. Gingerol, zencefile önemli özelliklerini veren biyoaktif bir bileşiktir.

Zencefilin menstrüel kramplar ya da dismenore üzerindeki etkileri ile ilgili bir çalışmada 150 kadın menstrüel dönemlerinin ilk üç günü boyunca günde 1 gram zencefil tozu tüketmiştir. Sonunda araştırmacılar bu baharatın mefenamik asit ve ibuprofen gibi ilaçlara benzer bir şekilde ağrıyı azalttığı sonucuna varmıştır.

Menstrüel Kramplar İçin Zencefil İlacı Nasıl Yapılır

Menstrüel kramplar için zencefilden yararlanmanın en iyi yolu taze kökü sıcak suda demlemektir. Elbette zencefili smoothie’lere, meyve sularına ve diğer içecek ya da yiyeceklere de katabilirsiniz. Tercihen, bu infüzyonu adet döneminizin başlamasından 2 ya da 3 gün önce tüketmeye başlamalısınız.

Malzemeler

Hazırlanışı

  • Öncelikle taze zencefili rendeleyin.
  • Sonrasında bir bardak kaynar suya ekleyin.
  • Karışımın üstünü kapatın ve 10 dakika boyunca dinlenmesine izin verin.
  • Son olarak bir süzgeç yardımıyla süzün ve servis edin.

Nasıl Uygulanır

  • Menstrüel döneminizin başlamasından önce bir bardak çay için.
  • Adet döneminiz sırasında tüketiminizi arttırın.
  • İhtiyaçlarınıza bağlı olarak günde bir ya da iki bardak içebilirsiniz.

Menstrüel Kramplar İçin Zencefilli Limonata

Limon ve zencefilli çay.
Limon zencefilin karakteristik olan güçlü tadını azaltır, böylece zencefilli içecekler daha ulaşılabilir ve tüketimi daha kolay bir hale gelir.

Menstrüel kramplar için zencefilin özelliklerinden yararlanmak için bir başka kullanışlı tarif ferahlatıcı bir zencefilli limonatadır. Bazı insanlar bu seçeneği tercih eder çünkü lezzeti daha hoştur.

Malzemeler

  • Yarım limonun suyu
  • 1 bardak su (200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil (5 g)
  • Bal (15 g)

Hazırlanışı

  • Öncelikle yarım limonun suyunu sıkıp bir bardak kaynar suyun içerisinde seyreltin.
  • Sonrasında rendelenmiş zencefili ekleyin, içeceğin üstünü örtün ve demlenmeye bırakın.
  • Daha ferahlatıcı bir içecek elde etmek için karışımı soğuyana kadar buzdolabına koyun.
  • Son olarak, eğer isterseniz içeceğinizi bir yemek kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz.

Nasıl Uygulanır

  • Menstrüel krampların ilk belirtisinde bu karışımı için.
  • Eğer tercih ederseniz daha iyi sonuçlar elde etmek için karışımı adetiniz başlamadan önce tüketin.
  • Günde iki bardaktan fazla tüketmekten kaçının.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Öksürük İçin 6 Zencefilli Tarif

Riskleri ve Kontrendikasyonları

Sağlığa birden fazla faydası olan bir baharat olmasına rağmen, zencefil tüketmek istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Bundan dolayı, bunun diğer ilaçlarla etkileşime girebileceğini akılda tutmak önemlidir.

Benzer şekilde, çok fazla zencefil tüketmek aşırı asidikliğe, gaza, mide yanmasına ve diğer problemlere yol açabilir. Bundan dolayı önerilen miktarları aşmamak çok önemlidir. Eğer kalp hastalığından ya da safra taşlarından muzdaripseniz ya da hamileyseniz öncesinde doktorunuza danışmanız da önemlidir.

Sinir bozucu ve ağrılı menstrüel kramplardan mı muzdaripsiniz? Eğer henüz bunun için zencefili bir tedavi olarak kullanmadıysanız şimdi deneyin! Geleneksel ilaçlardan ve ağrı kesicilerden kaçınmak istiyorsanız bu iyi bir seçenektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ozgoli, G., Goli, M., & Moattar, F. (2009). Comparison of Effects of Ginger, Mefenamic Acid, and Ibuprofen on Pain in Women with Primary Dysmenorrhea. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0311
  • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
  • Shirvani, M. A., Motahari-Tabari, N., & Alipour, A. (2015). The effect of mefenamic acid and ginger on pain relief in primary dysmenorrhea: a randomized clinical trial. Archives of Gynecology and Obstetrics. https://doi.org/10.1007/s00404-014-3548-2
  • Lakhan, S. E., Ford, C. T., & Tepper, D. (2015). Zingiberaceae extracts for pain: A systematic review and meta-analysis. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0038-8
  • Okonta, J., Uboh, M., & Obonga, W. (2009). Herb-drug interaction: A case study of effect of ginger on the pharmacokinetic of metronidazole in rabbit. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.4103/0250-474x.41462

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.