Gece Yeme Sendromu Nedir?
Gece vakti hiç aşırı yemek yediniz mi? Eğer bu oluyorsa, sizde de gece yeme sendromu olabilir. Bu sendromdan muzdarip kişiler, gecenin ortasında yemek yemek için uyanırlar. Genelde de yerler çünkü kontrol edemeyecekleri bir yeme isteği ile uyanmış olurlar.
Bu sadece geceleri olur. Gün boyu iştahları kapalı olabilir veya sıkı bir diyette oldukları için yemeyebilirler. Gece yiyen bu kişiler yalnız değildir. Gece yemek aslında çok yaygın bir durumdur. Ortalama 100 kişiden 1’inde gece yeme sendromu vardır.
Gece Yeme Sendromu Nedir?
Aşırı yemek ciddi bir problemdir ve şu 2 özelliğiyle ayırt edebilirsiniz:
- Kişi çok fazla yiyecektir, benzer bir durumda birinin yiyeceği miktardan çok daha fazla.
- Kontrolünü kaybetme hissi vardır. Kişi yemeyi durduramaz ve o anda herhangi bir şeye karşı kontrolsüzdür.
Gece Yeme Sendromu: Karakteristik Özellikleri
Anoreksi ve bulimi gibi yeme bozukluklarını duymamış olan var mı? İster inanın, ister inanmayın, bu bahsettiğimiz sendrom, bunlardan daha yaygındır. Bu sendromdan muzdarip birisi, duygularını kontrol altına almakta zorluk yaşar ve sık sık şu durumları yaşıyor olabilir:
- Anksiyete
- Depresyon
- Uykusuzluk
- Düşük özsaygı
Bazı psikologlara göre, gece yeme sendromu olan kişilerin genelde kilo problemi vardır. Bunun olası sebebi ise, yediği yemeklerin çoğunu uyumaları gereken zamanda yiyor olmalarıdır.
Dahası, obez insanların %20’si gece yemekten daha fazla zevk aldıklarını ve daha fazla doyduklarını söylüyor. Benzer olarak da, %75’inden fazlası bu arzuya göre hareket ediyor. Bu durum obeziteden muzdarip ve fazla kilosu olan kişilerde daha yaygın olsa da, herkesin başına gelebilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Duygusal Açlık: İnsanlar Neden Duygularını Yerler?
Gece Yeme Sendromu: Semptomları
Bu durumun semptomları ve şeması çok açıktır ve daha çok yeme bozukluğu olan kişilerde tekrar eder. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, gece yeme sendromu olan kişiler gün boyu neredeyse hiçbir şey yemez. Gün boyu iştahsızdırlar.
Dahası, bu kişiler sabahları daha enerjik olurlar fakat enerjileri günün sonuna doğru söner. Bu kişiler için uyku bozuklukları yaşıyor olmak da çok yaygındır.
En çok tükettikleri yiyecekler genelde karbonhidratlar bakımından zengin şeker, unlu mamüller, ekmek, pirinç ve makarna gibi şeylerdir.
Gece yeme sendromu olan kişiler genelde bir problem olduğunun farkındadırlar. Bu yüzden de sık sık depresif hissederler ve kendilerinden utanırlar. Ne yazık ki, durum, stres altında daha da kötüleşmektedir.
Gece Yeme Sendromunu Önlemek ve Tedavi Etmek İçin İpuçları
Sağlıksız yeme alışkanlıklarının esas sebebini bulmak ve bunlarla başa çıkmak için terapinin yardımı dokunabilir. Bu sendromun temel sebepleri ve tedavisi hala araştırılmaktadır. Bildiğimiz şey ise, problemi belirlemek için aşırı kilo konusunu kullanmanın iyi bir fikir olmadığıdır. Bu çok hassas bir konudur ve gece yeme sorunu olan kişi bunu zaten biliyordur ve bu konuda utanç duyuyordur.
Ayrıca, diğer yeme bozukluklarından farklı olarak, bu kilo veya kendini beğenmeyle alakalı değildir. Bu kişiler vücutlarından memnuniyetsizlik duymak zorunda değildir. En azından bu onların ana meselesi değildir.
Bu yüzden önceliğimiz, anksiyete hislerinin nereden geliyor olduğunu ve neden bunu yemekle yatıştırmaya çalıştıklarını anlamak olmalıdır. Çözüme ulaşmak için genellikle, psikoloji, psikiyatri ve beslenme alanındaki profesyonellerle multidisipliner bir müdahale gerekmektedir. Bu yüzden farklı bakış açıları içeren tavsiyelere dikkat edin.
Besinsel Bakış Açısı
- Gece yeme sendromundan muzdarip kişiler uygun bir diyet takip etmeli ve kendi durumlarına göre bunu uygulamalıdır.
- Her gün en az 30 dakika egzersiz yapılmalıdır.
- Dinlenmek hem kalitesi hem de süresi açısından kişinin sağlığı için önemlidir. Yeterli dinlenmeyi sağlamak için teknikler öğrenilmelidir.
- Zevk alınan şeylerle zaman geçirerek stres azaltılmalıdır. Sosyal hayat ve paylaşımlı aktiviteler sağlıklı olmak için anahtardır.
Psikolojik Bakış Açısı
Bilişsel davranışçı terapinin, gece yeme sendromu olan kişiye yardımı dokunabilir ve bu terapi ile gün geçtikçe davranışlarını değiştirmesine yardımcı olabilir. Düşünceleri organize etmeye, yaşanan durumla ilgili stresi ve anksiyeteyi yönetmeye yardımcı olur.
Bu yazımızı da okuyun: Yatmadan Önce Yiyebileceğiniz 6 Sağlıklı Atıştırmalık
Sonuç
Gece yeme sendromu oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumu tetikleyen, anksiyeteye yol açan şeyi bulmaya odaklanmak tedavinin ilk aşamasında çok önemlidir. Anksiyeteniz yoğunsa ve kendinizi gece vakti aşırı yemekten alıkoyamıyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breafkast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
- Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
- Lao XQ., Liu X., Deng HB., Chan TC., et al., Sleep quality, sleep duration, and the risk of coronary heart disease: a prospective cohort study with 60,586 adutls. J Clin Sleep Med, 2018. 14 (1): 109-117.