Uykudan Önce En Kötü Gece Atıştırmalıkları

Tükettiğiniz besinleri günün saatlerine göre düzenlemeniz oldukça önemlidir. Protein açısından zengin besinleri akşam yemeklerinizden çıkarmanızda fayda var, çünkü bu besinler enerji seviyenizi yükselterek kaliteli bir dinlenmeyi daha zor hale getirirler. Çikolata sizi uykunuzdan dahi edebilir.
Uykudan Önce En Kötü Gece Atıştırmalıkları
Eliana Delgado Villanueva

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sindirimi zor besinlerin verdiği ağırlık sebebiyle, uykuya dalmakta genellikle zorluk yaşarız. Bazı gece atıştırmalıkları, yeni bir güne başlayabilmek için gerekli olan uyku ihtiyacımızdan çalarlar. Bu makalede, sizlere, geceleri yiyebileceğiniz en kötü besinlerden bazılarını göstereceğiz.

Günlük beslenme düzeniniz, sağlığınızı doğrudan etkiler. Doğru besin diyeti size sağlıklı bir yaşam temin eder. Bu noktada, vücudunuza geri dönülmez zararlar vermemek adına dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; hangi yiyecekleri, hangi porsiyonlarda yemeniz gerektiğini bilmektir.

Vücut fonksiyonlarınızın doğru şekilde işlemesi için tüketilmesi gereken birçok besleyici gıda bulunmaktadır, ancak bu noktada önemli olan şey bu gıdaları günün doğru saatlerinde tüketmektir. Vücut fonksiyonları gün içinde değişiklik göstermektedir, dolayısıyla hangi besini ne zaman yemek gerektiğini bilmek önemlidir.

Uykudan Önce Kaçınmanız Gereken Gece Atıştırmalıkları

  • Makarnanın tüm çeşitlerinden, akşam saatlerinde kaçınmak gerekmektedir çünkü; sindirim esnasında yağa çevrilecek olan makarna, ağırlığa ve kan şekeri seviyesinin yükselmesine sebep olur. Bu da, uyuyamama rahatsızlıklarına yol açarak, dinlenme sürenizden çalar.
  • Kahvaltılık gevrekler hafif yiyecekler olarak bilinmelerine rağmen, şeker değeri yüksek gıdalardır, ve bu da sizi, geceleri derin bir uykuya dalmaktan alıkoyar. Uyumadan önce kahvaltılık gevreklerden yiyecekseniz, lif oranı yüksek ve şeker oranı düşük olanlarından tercih etmelisiniz. İçerisine az miktarda meyve ilave etmeyi de deneyebilirsiniz.
yulaf
  • Ağır aromalı yiyeceklerden kaçının, özellikle sarımsak ve baharatlı olanlarından. Bu tür yiyecekler asidik reflüye yol açabilirler, sindirimi engelleyerek kaliteli bir gece uykusuna engel teşkil edebilirler.
  • Çikolata içerisindeki besleyiciler, moralinizi yükselterek enerji seviyenizi arttırır, bu da uykuya duyulan ihtiyacı azaltır.
  • Geceleri dondurma yediğinizde, dondurma sindirim esnasında yağa dönüşür ve kilo almanıza yol açar. Ayrıca, yüksek yağ ve şeker alımı, sindirimi yavaşlatıp beyinsel aktivitenizi arttıracağından, uyanık kalmanıza yol açacaktır.
limonlu dondurma
  • Yağda kızartılmış besinler gibi, yüksek yağ oranına sahip gece atıştırmalıkları uyku rahatsızlıklarına yol açabilirler çünkü bunlar ağır ve sindirimi zor yiyeceklerdir.
  • Derin ve kaliteli bir uyku için, vücut günlük aktivitelerden sıyrılmalı ve rahatlamalıdır. Yüksek protein içeren besinlerden akşam saatlerinde kaçınılmasını öneriyoruz çünkü bu besinler enerji seviyesini arttırır ve uykuya duyulan ihtiyacı azaltır.
  • Kırmızı et, çözünmesi zor olan protein ve yağı yüksek oranda içerdiğinden, tüketimi sonrası vücut uzun süre onları sindirmekle meşgul olur. Bu tarz besinleri gece saatlerinde tüketmek, kramp ve spazm gibi mide huzursuzluklarına yol açarak sizi kaliteli bir gece uykusundan alıkoyar.

Alkol ve Kafein

  • Uykusuzluğa sebep olan bir diğer etken de; hiç şüphesiz kafeindir. Ancak alımı sonrası, kafeinin vücutta 8-10 saat arası varolduğunu ve bu süreçte bizi enerjik ve tetikte tuttuğunu da bilmekte fayda var.
kahve
  • Alkol her ne kadar uykuya dalmanızı kolaylaştırsa da, uyku kalitesini ciddi oranda düşürmektedir. Çünkü sirkadiyen ritminizi yani vücudunuzun biyolojik saatini degiştirerek uykuda bölünmelere yol açmaktadır.

Uykudan önce en az iki saat boyunca, yukarıda belirttiğimiz gece atıştırmalıkları tüketilmemelidir. Geceleri vücut besine gereksinim duymaz, çünkü dinlenme halindedir ve herhangi bir aktivite icin enerji ihtiyacı yoktur.

Günün sonunda, önemli olan şey, en az sekiz saatlik bir uykuya olanak verecek şekilde zamanınızı kontrol edebilmiş olmanızdır. Çünkü bu süre boyunca vücut kendisini yeni bir gün için şarj eder ve gün içinde alınan toksinlerden arındırır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
  • Slavin JL., Dietary fiber and body weightl. Nutrition, 2005.
  • Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017 Feb;31:70-78. doi: 10.1016/j.smrv.2016.01.006. Epub 2016 Jan 30. PMID: 26899133.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.