Genital Bölge Hijyeni İle İlgili En İyi Tavsiyeler
Genital bölge hijyeni çok önemlidir. Genital sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Genital bölge hijyeninizin düzgün olması enfeksiyonlara ve kadınları etkileyen hastalıklara yakalanmanızı önleyecektir.
Ancak aşırıya kaçmak hiçbir zaman iyi değildir. Hijyeninizi ihmal etmemelisiniz ancak ona takıntılı bir hale de gelmemelisiniz. Aslında her iki durum da özel bölgeniz açısından kötü sonuçlara yol açabilir.
Bu yazıda günlük yaşantınızda kişisel hijyeninizi sağlamak için neler yapmanız ve neler yapmamanız gerektiğinden bahsedeceğiz. Böylece hastalıkların veya can sıkıcı enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz.
Genital Bölge Hijyeni İçin En İyi İpuçları
1. Doğru sabunu kullanın
Genital bölgenizi yıkamak için paraben içermeyen ve pH değeri nötr olan sabunları kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun nedeni çok güçlü sabunların o bölgedeki doğal asit seviyesini değiştirme ve enfeksiyonlara neden olma ihtimalidir.
Bu nedenle vücudunuzun geri kalan kısmında sıradan sabunları kullanabilirsiniz ancak genital bölgeniz için onları tercih etmeyin.
Bugünlerde marketlerde kadınların genital bölgelerini temizlemeleri için özel sabunlar satılıyor. Onlardan birini tercih etmenizi tavsiye ederiz. Cildinize daha nazik bir şekilde etki ederler. Ayrıca kötü kokuları önlemeye de yardımcı olurlar.
2. Genital bölgenizi günde bir kere yıkamanız yeterlidir
Temiz ve bakterisiz tutmak için genital bölgenizi günde bir kere yıkamanız yeterlidir. Unutmayın, aşırı temizlik de pH seviyenizi değiştirip sizi bakterilere ve mantara yakalanmaya daha yatkın bir hale getirebilir.
Cinsel anlamda aktifseniz seksten önce ve sonra genital bölgenizi yıkamanızı tavsiye ederiz. Cinsel aktivite sırasında kolaylıkla bakteriyle temas edebilirsiniz. Bu yüzden idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için olabildiğince çabuk bir şekilde kendinizi yıkayın.
3. Sıkı kıyafetler giymekten kaçının
İç çamaşırınızın çok sıkı olması tahrişe yol açabilir. Kıyafetleriniz sürekli cildinize sürtündüğünde yalnızca rahatsız hissetmekle kalmazsınız. Aynı zamanda terleme miktarınız da artar. Bu durum bakteriye ve kötü kokulara yol açabilir. Bu genellikle çok sıkı kot pantolonlar tercih edildiğinde gerçekleşir.
Dar kıyafetler cildinize sürtündüğünde yanmaya veya küçük yaralara yol açabilirler. Bunlar da sonradan enfeksiyona yol açabilir. Normalde vulva tamamen bakteri doludur. Sürekli nem ve sürtünme olması enfeksiyon riskinizi artırır.
4. Vajinanızı dezenfekte etmekten kaçının
Vajinayı dezenfekte etmek genellikle kadınların sağlığı için kötüdür. Bu ürünleri yalnızca doktorunuz yazarsa kullanmanızı tavsiye ederiz.
Vajinayı dezenfekte etmek vajinal floranızı değiştirir. Bu da enfeksiyon riskini artırır. Bu yüzden bundan kaçınmalısınız. Genital bölgeniz çok hassastır ve belli bir pH seviyesi vardır. Bu bölgede kullandığınız herhangi bir ürün bu seviyeyi değiştirebilir.
5. Doğru yönde temizlik yapın
Tuvalete gittiğinizde peçeteyle arkadan öne doğru mu silersiniz, önden arkaya doğru mu? Silme işlemini önden arkaya doğru yapın. Aksi takdirde anüsteki bakterileri idrar yoluna taşımış olursunuz.
Bu, sistit gibi enfeksiyonlara neden olabilir. Sistit tipik olarak mide bağırsak yolunda biriken E.Coli bakterisi nedeniyle oluşur. Bu enfeksiyonun komplikasyonları varsa böbreklere kadar çıkabilir. Bu yüzden genital bölge hijyeninize dikkat ederek onu önlemeniz önemlidir.
6. Adet döneminizde genital bölgenizin hijyenine dikkat edin
Zaten bilinen bir şey gibi görüneilir ancak adet döneminizde genital bölge hijyeninize çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Adet nedeniyle oluşan kötü kokularla başa çıkmanın yanında asidite seviyesinin arttığını da unutmayın. Bu, enfeksiyonlar için ideal bir senaryodur.
Daha önce belirttiğimiz gibi genital bölgenizi günde birden çok kez yıkamanıza gerek yoktur. Ancak pedinizi veya tamponunuzu 4 ile 6 saat arasında değiştirmeniz çok önemlidir.
7. Genital bölgenizi süngerle yıkamayın
Vulvanızı süngerle ovalamaktan kaçının. Bu tür malzemeler ne pahasına olursa olsun kaçınmanız gereken bakteri yuvalarıdır. Ayrıca genital bölgenizdeki deri çok hassastır. Çok fazla ovalarsanız tahriş edebilirsiniz. Bu da daha sonra enfeksiyonlara neden olabilir.
Temiz oldukları sürece bu bölgeyi ellerinizle yıkamanızı öneriyoruz. Bu esnada tırnaklarınızı kullanmaktan kaçının. Aksi halde kendinizi incitip enfeksiyona yol açabilirsiniz.
Bunu da okuyun: Genital Bölgenin pH Dengesi: Düzenleyici 5 Çare
8. Çok dikkatli bir şekilde tıraş edin
Tıraş olurken genital bölgenizde yaralanmalara yol açmamaya dikkat etmelisiniz. Açık yaralar bakterileri ve enfeksiyonları çekebilir. Ağda yapıyorsanız veya başka bir yöntem kullanıyorsanız, tahrişe yol açmamak için de dikkatli davranmalısınız.
Ayrıca pubik kıllarını tamamen yok etmemenizi öneririz. Aslında onlar sizi pek çok bakteriden korurlar. Onlar olmadığında enfeksiyon kapma riskiniz artar.
9. Pamuklu iç çamaşırları giyin
Pamuklu iç çamaşırları nemi emer ve havalanmayı destekler. Böylece sizi serin tutar. Bakterileri önler. İyi havalandırmadığı ve bakterilerin barınmasına yol açabileceği için naylon iç çamaşırlarını önermeyiz.
Daha önce hiç genital bölgenizden kötü bir koku geldiğini fark ettiğiniz oldu mu?
Bunun sebebi naylon iç çamaşırı olabilir. Pamuklu olmayan herhangi bir kumaştan yapılan iç çamaşırları da kokuya neden olabilir. Kötü kokuları engellemenin anahtarı neme yer bırakmamaktır.
Hijyenle ilgili bu basit ipuçlarını takip edin. Sonuçlarını hemen göreceksiniz. Kendinizi daha ferah ve daha sağlıklı hissedeceksiniz. Daha iyi kokacaksınız. Bu şekilde enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz. Bu yüzden genital bölgenizin hijyeniyle özel bir şekilde ilgilenmeyi ihmal etmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana. Encuesta epidemiológica latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.
- Guaschino S , Benvenuti C , SOPHY Study Group. SOPHY project: an observational study of vaginal pH, lifestyle and correct intimate hygiene in women of different ages and in different physiopathological conditions. Part II. https://europepmc.org/abstract/med/18854801
- Chen, Ying. Bruning, Elizabeth. Rubino, Joseph. Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. https://doi.org/10.1177%2F1745505717731011