Gluteal Tendinopati Nedir?
“Trokanterik bursit” olarak da bilinen gluteal tendinopati, kalça ağrısının nedenlerinden bir tanesidir. Farklı faktörlerin neden olabileceği, bölgenin tendonlarındaki iltihaplanmalardan kaynaklanır. Bu bursit türü neden ortaya çıkar? Bu durumu nasıl düzeltebilirsiniz?
Gluteal tendinopati genellikle tekrarlayan mikrotravmalar dolayısıyla gerçekleşir. Bu nedenle maraton koşucuları gibi pek çok sporcu bu durumdan muzdariptir.
Bölgenin sürekli sürtünmesi, acı çekilmesine ve seröz torbaların (bursa) iltihaplanmasına neden olur. Ancak, trokanterik bursitten muzdarip olmak için sporcu olmanız zorunlu değildir. Bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilecek başka faktörler de vardır.
Gluteal Tendinopati Kimlerde Olur?
Bir sporcu olmak, maraton koşmak ya da futbol oynamak sizi trokanterik bursit yaşamaya yatkın hale getirebilir. Bununla birlikte, sizi buna duyarlı hale getirebilecek başka faktörler de vardır. Hadi doğru tedavi uygulanırsa bu durumun ortaya çıkmasını engelleyebilecek bazı şeylere bir göz atalım.
- Obezite. Bölgedeki aşırı yağ nedeniyle oluşan basınç bursitin daha kolay ortaya çıkmasına yol açabilir.
- Fibromiyalji. Bu hastalıktan kaynaklanan kas sertliği, bölgenin sürtünmesine ve gluteal tendinopati yaşanmasına neden olabilir.
- Kalça artriti. Şüphesiz ki, bölgedeki eklemlerin iltihaplanmasına neden olan bu problem, trokanterik bursit durumunun ortaya çıkmasını destekleyebilir.
- Gonartroz. Kıkırdak dejenerasyonu bu tendinopati türünün ortaya çıkmasına neden olabilir.
Eğer bu faktörlerden herhangi birine sahipseniz, bu durumdan muzdarip olma riskiniz daha yüksek olabilir, ancak bu kesinlikle gerçekleşeceği anlamına gelmez. Bununla birlikte, sizi ortaya çıkması ile ilgili uyaracak semptomların neler olduğunu da bilmeniz gerekir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Stres Kırığı Nerede Oluşur?
Gluteal Tendinopati Semptomları
Gluteal tendinopatiden muzdarip olduğunuzda, başka problem türleri ile karıştırılma riski olan bir dizi semptom yaşarsınız.
Bu nedenle rahatsızlık ilk başta çok ciddi olmasa da her zaman bir sağlık uzmanına gitmenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde rahatsızlığın zamanla artmasını önleyebilirsiniz. Buna ek olarak, durumunuzun kötüye gitmemesi için tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlayabilirsiniz. Aşağıda yaygın semptomlardan bazılarını görebilirsiniz:
- Bölgeden tıklama sesi gelmesi ve ağrı
- Bölgede eklem sertliği
- Rahatsızlık hissetmeden yürümede zorluk
- Uyluğun ön tarafına uzanan ağrı
- Uyluğun iç kısmına ulaşan ağrı hissi
- Kalçaya kadar uzanan iskiyatik tüberoziteye (oturak kemikleri) yakın ağrı
Gördüğünüz gibi, bölgedeki bazen bir tıklama ile birlikte ortaya çıkan ağrı, ana semptomdur.
Uyluğun önüne, arkasına ya da içine ve hatta bazen dize kadar uzanıp uzanmayacağı, bursada sürtünme ve iltihaplanmaya neden olan faaliyetlere ya da hareketlere bağlı olacaktır.
Örneğin, uyluğun önüne kadar uzanan kasık ağrısı yaşayan hastalar, kalçalarını aşırı uzattıklarında bunu yaşarlar. Ayrıca, oturarak çok fazla zaman geçiren kişiler, genellikle listedeki son semptomlardan muzdariptir.
Bu yazımız da okuyun: Diz Problemleri için Doğal Tedaviler
Mevcut Tedaviler
Doktorlar gluteal tendinopatili bir hastayı teşhis ettiklerinde (röntgen, ultrason, gammagrafi, tomografi ya da MRI yolu ile), bursitin nedeni kilo ise kilo vermenizi önerebilirler. Bununla birlikte, ağrı ve iltihabı hafifletmek için analjezikler de reçete edebilirler.
Ayrıca kalçayı güçlendiren özel egzersizler yapmanızı da tavsiye ederler. Aynı şekilde, doktorlar tendinopatiden muzdarip olduğunuz tarafta uyumamanın önemini vurgulamaktadır, çünkü bu durumunuzu daha da kötüleştirecektir.
Bazı durumlarda, bursadan sıvı çekebilirler ya da tedavi etmek için bir anestezik ve kortikosteroid karışımı enjekte edebilirler.
Gluteal Tendinopati Semptomlarınız Olduğunda Ne Yapmalısınız?
Artık gluteal tendinopati hakkında biraz daha fazla şey bildiğinize göre, bu yazımızda bahsettiğimiz semptomlardan herhangi biri için doktora gitmekten çekinmeyin.
Bu durum kolayca tedavi edilebildiğinden, doktorunuz ağrı ve rahatsızlık hissetmekten kaçınabilmeniz için ilgili testleri yapacaktır. Peki ya size hiç trokanterik ya da kalça bursiti teşhisi konuldu mu?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García, M. F., Pérez, C. E., & De Paz, M. P. (2003). Programas de ejercicios en tendinopatías. Rehabilitación, 37(6), 354-362.
- Medrano San Ildefonso, M., Mauri Llerda, J. A., & Bruscas Izu, C.. (2007). Tendinopatías por fluoroquinolonas. Anales de Medicina Interna, 24(5), 227-230. Recuperado en 28 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992007000500005&lng=es&tlng=es.
- Pruvost, J. (2012). Tendinopatías del deportista. EMC-Podología, 14(2), 1-10.
- Schvartzman, P., Salgado, D., Buteler, J., Alonso, P., Ríos, A., & Mondello, E.. (2016). Utilidad de la resonancia magnética en el diagnóstico de lesiones musculares de localización atípica. Revista argentina de radiología, 80(1), 27-38. Recuperado en 27 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1852-99922016000100005&lng=es&tlng=es.
- Vittecoq O, Lequerré T, Michelin P, Dujardin F. Actitud diagnóstica y tratamiento ante un dolor de cadera en el adulto. EMC – Tratado Med. 2018;