Göğüs Sağlığı: Göğüs Ucundaki Tümsekler Normal Mi?
Kadınlar geliştikçe, çok çeşitli değişiklikler yaşarlar. Bu değişiklikler ilerleyen zamanla ortaya çıkabilir ya da yok olabilirler ve çoğu fark edilmeden gidebilir. Göğüs uçları da bunun bir örneğidir.
Bu tip değişiklikler göğüs bölgesinde daha sık görülür. Bu nedenle, bu bölgedeki herhangi bir anormalliğe dikkat etmek önemlidir, örneğin:
- Akne
- Terleme
- Yumrular
- Kızarıklıklar
- Duyarlılık
- Göğüs ucundaki tümsekler
Bunların çoğu sağlığınız için herhangi bir risk anlamına gelmese de, geri dönüşü olmayan bir hasar oluşmadan önce bu sorunlarla ilgili bilgi sahibi olmak ve tedavi etmek iyi bir fikirdir.
Bu nedenle, göğüs uçlarındaki tümseklerin ne anlama gelebileceğini merak ettiyseniz, bugün sorunuza bazı cevaplar vereceğiz. Kaçırmayın!
Göğüs ucu tümsekleri tam olarak nedir?
Bu göğüs ucu tümsekleri Morgagni veya Montgomery tüberkülleri olarak daha iyi bilinir ve hem kadın hem de erkeklerde yaşam boyunca görülebilirler.
Montgomery tüberkülleri, göğüs ucunun çevresinde bulunan küçük yağlı göğüs bezleridir.
Montgomery tüberküleri ne işe yarar?
Montgomery tüberküllerinin antibakteriyel fonksiyonu olduğu bilinmektedir.
PH’ı kontrol eden ve göğüs ucunuzu herhangi bir enfeksiyondan koruyan doğal yağlar üretirler.
Ayrıca, göğüs uçlarınızı yağlı ve iyi durumda tutarlar.
Size şunu da okumanızı tavsiye ediyoruz: Sarkan Göğüsler için 8 Tedavi ve Öneri
Göğüs ucunda Montgomery tüberküllerinin olması normal midir?
Tüm insanlar göğüs ucu ya da çevresinde 4 ila 28 adet bu tüberküllere sahiptirler ve kişiye göre büyüklükleri değişir.
Montgomery tüberkülleri ne zaman ortaya çıkıyor?
Göğüs ucundaki bu tümsekler bir gecede meydana gelmez. Onlar doğduğunuzdan beri göğüs ucu ve çevresinde bulunurlar.
Kişiye veya bulundukları sürece bağlı olarak boyut ya da kalınlık açısından değişebilirler, örneğin:
- Hamilelik: Montgomery tüberkülleri göğüs uçlarını ilk üç aylık döneminizden itibaren emzirme ve süt üretimi için hazırlarlar.
- Hormonal değişiklikler: Göğüs uçlarını doğal yağlarıyla korurlar.
- Stres: Yüz gözenekleriniz gibi, stres altında olduğunuzda bu tüberküller de daha belirgin hale gelebilir.
- Regl döngüsü.
Bu durumlar yaşanırken, göze daha çok görünürler ve dokunduğunuzda daha fazla hissedilmeye eğilimlidirler. Ancak, hassas değildirler ve herhangi bir acıya neden olmazlar.
Aynı şekilde, yukarıdaki süreçler sona erdiğinde, tüberküller normal boyutlarına geri dönerler.
Montgomery tüberküllerine nasıl dikkat edebilirsiniz?
Bu tümsekler oldukça doğal olmasına rağmen, işlevlerini etkilememek ve göğüs uçlarınızı mümkün olduğunca korumak için bazı şeylere dikkat etmelisiniz.
1. Sutyeninizi değiştirin
Göğüslerinizin ya da göğüs ucu tümseklerinizin büyümeye başladığını fark ettiğiniz anda sutyeninizi değiştirmek önemlidir.
- Bu, göğüs uçlarınızı herhangi bir tahrişten ya da iritasyondan korumanıza yardımcı olacaktır.
- Göğüslerinizin sağlığı için, serbest olmaları en iyi seçenektir, bu nedenle sutyeninizi sıkmaya başladığını fark ettiğiniz anda değiştirmenizi öneririz.
Gebe olan ve göğüs uçlarının daha hassas olduğunu fark eden kadınlar için, konforu artırmak amacıyla askısız sutyen kullanmaları daha iyi bir fikirdir.
2. Hijyen temel bir gerekliliktir
Göğüslerin etrafındaki bölge genellikle sıcaklığa ve harekete bağlı olarak çok fazla terleme ve sivilcelenme problemi yaşar.
Göğüs bezlerine ve Montgomery tüberküllerine zarar vermemek için bu bölgeyi nötr pH sabunu ile yıkamanız önemlidir.
Bu önlem sadece bu bölgeyi temiz ve bakterilerden uzak tutmakla kalmayacak, aynı zamanda ter, yağ ve sivilce sorunlarını da ortadan kaldıracaktır. Benzer şekilde, tüberküllerin şişmesini de önleyecektir.
Bunu da okumanızı öneririz: Aşırı Terlemekten Nasıl Kaçınabiliriz
Bu oluşumların sağlığınızı herhangi bir şekilde tehlikeye atmadığını vurgulamak istiyoruz. Aksine, oldukça yararlıdırlar.
Bu ipuçlarını takip etmek, herhangi bir hasarı önlemek ve göğüslerinizin ve göğüs uçlarınızın sağlığını korumak için size yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ackerman B, Penneys N (1971). Montgomery’s tubercles. Sebaceous glands. Obstet Gynecol, 38(6):924-7. Disponible en: https://journals.lww.com/greenjournal/abstract/1971/12000/montgomery_s_tubercles__sebaceous_glands.25.aspx
- An H, Kim K, Yu I, et al (2010). The nipple-areolar complex: a pictorial review of common and uncommon conditions. Jounnal of Ultrasound Medicine, 29(6):949-62. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.7863/jum.2010.29.6.949
- Baldeón C, Salinas D (2015). Incidencia de los factores de riesgo en cáncer de mama en mujeres entre los 20 a 80 años de edad en el Hospital de SOLCA de la Ciudad de Guayaquil entre el 2012 al 2014.
- Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Cambios en las mamas con la edad. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003999.htm
- Churo M (2014). Elaboración de folleto acerca del puerperio. Universidad Pública de Navarra. https://academica-e.unavarra.es/handle/2454/11317
- Comité de Nutrición y Lactancia Materna. Inflamación tubérculo montgomery. Disponible en: https://www.aeped.es/foros/dudas-sobre-lactancia-materna-profesionales/inflamacion-tuberculo-mon
- Luna C (2020). Sexualidad y embarazo. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(5):244-246. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207220300396
- Lyons D, Wahab R, Vijapura C, et al (2021). The nipple-areolar complex: comprehensive imaging review. Clin Radiol, 76(3):172-184. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009926020304050
- MayoClinic. Erupción en el pecho. Retrieved January 9, 2023, from Mayo Clinic website: https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/breast-rash/basics/causes/sym-20050817
- Naeslund J (1957). The function of Montgomery’s tubercles. Acta Obstet Gynecol Scand, 36(4):460-7. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00016345709157417?journalCode=iobs20
- Sánchez A, Álvarez C, Durán C (2018). La técnica correcta para la exploración de mama. Rev Fac Med UNAM, 61(2):44-50. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=77594
- Tincopa O (2014). Urticaria y angioedema: una visión general. Acta méd. peruana, 31( 2 ): 111-124. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1728-59172014000200008&script=sci_arttext&tlng=en