Sütyen Takmak İyi Midir Kötü mü?

Bazıları daima sütyen takmanız gerektiğini söylüyor. Bazıları ise sütyeni sadece günün belirli zamanları takmanız gerektiğini söylüyor. Hiç sütyen takmamanız gerektiğini söyleyenler de var. Peki, hangisi doğru? Cevabı yazımızda!
Sütyen Takmak İyi Midir Kötü mü?

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Sütyen takmak ya da takmamak… Bugünkü meselemiz bu. Bir tarafta sütyenin et ve tırnak gibi olduğunu savunanlar var, öte yanda sütyeni sadece günün belirli zamanları takmanız gerektiğini söyleyenler ve sütyenin hiçbir işe yaramadığını düşünenler var. Peki, bunlardan hangisi doğru?

Sütyenin Kadınlar Üzerindeki Etkileri

sütyen takan kadın

Frenche-Comte Üniversitesi’nde doktor Jean Denis Rouillon, yıllardır sütyenin kadınlar üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırması gönüllü katılımcıların göğüslerini analiz etmek, gözlemlemek ve ölçmek üzerine kuruludur.

Doktor, bu katılımcıların her birinden sütyen taktıklarındaki ve takmadıklarındaki deneyimlerini paylaşmalarını istemektedir. Bazı insanlar sadece spor yapmak gibi belirli durumlarda sütyen takmak isterken, bazıları ise asla sütyen takmamayı yeğler.

Kısa bir sürede alınan sonuçlara göre, sütyen takmadığınızda göğüsleriniz yıllık ortalama 7 mm daha büyük olmaktadır. Bunun nedeni ise, bu süre zarfında göğüslerinizin güçlenmiş olmasıdır.

Çalışmaya katılan gönüllülerin bazıları için sütyen takmadan spor yapmak problem olmamıştır. Aynı şekilde işe gitmek, evde olmak ya da bir partiye katılmak da herhangi bir sıkıntı yaratmamıştır. Günün sonunda göğüslerinde bir incinme olmamış, herhangi bir baskı ya da rahatsızlık da hissetmemişlerdir.

Bahsettikleri tek “dezavantaj”, garip bir şekilde onlara bakan ya da direkt sütyen takmalarını söyleyen çevrelerindeki insanların tepkileri olmuştur. Böyle durumlarda, rahatsız edici bakışlardan ve yorumlardan kaçınmak için telsiz sütyen takmayı tercih ettiklerini söylemişlerdir.

Ancak 30 yaş üstü, iri göğüslü, kilolu veya çocuk sahibi olan kadınlar yani kadın nüfusunun büyük bir kısmına bu araştırmada yer verilmediği düşünülmektedir.

Bu koşullardan biri bile yerine getirilirse her şey değişebilir. Örneğin hamilelik boyunca, göğüsler büyür ve meme bezleri aşağı doğru hareket eder. Bu gibi durumlarda, sütyen takmanın iyi olduğu söylenir.

Sütyen Takmak ile İlgili Gerçekler ve Yanlış Bilinenler

Kadınların her zaman sütyen taktığını düşünüyor olabilirsiniz; ancak konu bundan biraz daha farklıdır. Bu, daha çok moda temelli modern bir icattır. Şimdi sütyen takmakla ilgili en yaygın bilinen 6 efsaneye ve gerçeğe bir göz atalım:

1. “Sütyen takmak gereklidir.”

Bu iddia için tekrar Profesör Rouillon’un araştırmasına bakmamız gerekiyor. Rouillon’a göre sütyen, memelerde sıkışmaya ve meme dokusunun sertliğini kaybetmesine neden olabilir. Bu yüzden, aslında bu iddia yanlış bir varsayımdır.

2. “Yer çekimine yenik düşmemek için sütyenlere ihtiyacınız var”

Isaac Newton’un bu konuda ne söyleyeceğini bilmiyoruz; ancak pek çok kadın sütyen takmanın göğüslerin sarkmasını önlemeye yardımcı olacağını düşünüyor.

Bu kadınsı bir yöntem olarak düşünülse de, gerçek şu ki, bu iç çamaşırı aslında göğüsleri destekleyen dokunun büyümesini sınırlayabiliyor. Bu nedenle, sütyenin hiçbir anatomik ya da psikolojik faydası yoktur.

3. “Balenli sütyenler çok daha iyidir”

sütyen takmak meme kanseri

Bu tür balenli sütyenlerin göğüsleri çevrelediği ve çok hoş gösterdiği doğrudur. Ancak bu sütyenlerin bazı dezavantajları vardır. Balenli sütyenlerin fazla kullanımı, hem iç hem de dış yaralanmalara sebep olabilir. Hatta bu sütyenler meme kanseri riskinde artışla bile ilişkilendirilmiştir.

4. “Gece yatarken de sütyen takmalısınız”

Bazı kadınlar göğüslerinin sarkacağından endişe duydukları ya da sütyen taktıklarında yüz üstü daha rahat uyuyacaklarını düşündükleri için gece yatarken sütyenlerini çıkarmazlar. Bu sebeplerden ilki tamamen yanlış bir düşüncedir. İkincisi ise kişisel bir alışkanlık ya da inançtır.

Amerika Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’ne göre, mikroskobik bağlar göğüsleri dik tutar. Ancak bu mikroskobik bağlar, sütyen gibi dış bir etkenin bunu yapmasına alıştığında zayıflar ve sertliğini kaybeder.

5. “Göğüsler büyüdükçe sütyen askıları da daha sıkı olmalıdır”

Askıları nasıl ayarlamanız gerektiğini düşünmeden önce, göğüs çevresi ve göğüs ölçünüze uygun bir sütyen satın almak daha önemlidir. Eğer büyük göğüsleriniz varsa, daha geniş kalıplı sütyenlere ihtiyacınız vardır.

Küçük göğüslü kadınlar için de daha dar kalıplı sütyenler idealdir. Ayrıca, askılarınız ve sütyen kalıbınız ne kadar sıkı olursa, göğsünüzdeki mikroskopik bağların da o kadar az çalıştığını bilmenizde fayda vardır.

Sıkı sütyeninizi çıkardığınızda, tıpkı saatlerce gerildikten sonra serbest bırakılan elastik bantlar gibi, göğüsleriniz de normalden daha fazla sarkacaktır.

Okumanızı öneriyoruz: Göğüs Ağrısının 5 Sebebi

6. “Egzersiz yaparken ve hamilelik boyunca ekstra desteğe ihtiyacınız var”

egzersiz yaparken sütyen takmak

Bu tamamen doğru olabilir; çünkü hamilelik boyunca olduğu gibi, egzersiz yaparken de göğüsleriniz her zamankinden daha fazla büyür ya da şişer.

Elbette özel bir sütyen takmalısınız;ancak gece yatarken ya da sizi terleten bir spordan sonra daima sütyeninizi çıkarmanız gerektiğini unutmayın. Göğüsleriniz için ekstra desteğe ihtiyaç duyabileceğiniz diğer durumlar şunlardır:

  • Kilo fazlanız varsa,
  • Vücut ölçülerine göre fazla büyük göğüslere sahipseniz,
  • Emziriyorsanız ya da menopoza girmişseniz.

Son olarak, 7 ya da 8 saatten fazla sütyen takmamalısınız. İşteyken ya da dışarıdayken sütyen takıyorsanız bile eve döndüğünüzde sütyeninizi çıkarın.

Bu şekilde, göğüsleriniz rahatlar ve sütyen takmanın risklerini azaltmış olursunuz. Ve tabii ki, uyumadan önce de sütyeninizi çıkarmayı unutmayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.