Göz Sağlığı: Farkında Olmadan Yapabileceğiniz Hatalar
Gözler aslında insanın gelişimi için tamamlayıcı bir araçtır. Bazı insanlar çeşitli nedenlerden dolayı ciddi görüş sorunları yaşamış olabilir; ancak doğuştan beri gözlerini kullanmaya alışkın insanlar için gözlerimiz hayati önem taşır. Peki göz sağlığı için farkında olmadan yanlış yaptığımız şeyler nelerdir? Okuyun!
Birçok insan sahip oldukları göz sağlığının mükemmel durumda kalmasını arzu eder; çünkü sağlıklı gözler insanlara büyüme, fiziksel ve zihinsel çalışma için bir çok avantaj sağlar.
Sorun şu ki, diğer vücut sistemlerinde de olduğu gibi gözleri bozabilecek ve bazı hastalıkların gelişmesine neden olabilecek birçok faktör vardır. Bu yüzden gözlerimize özel ilgi göstermemiz ve farkında olmadan yaptığımız, gözlerimize zarar veren hatalardan kaçınmamız çok önemlidir.
1. Göz sağlığı: Güneş gözlüğü takmamak
Güneş gözlüğü kullanmak gözleri korumak ve genel göz sağlığı için gerekli bir alışkanlık haline gelmiştir. Bu basit aksesuar, güneşten yayılan ultraviyole ışınlarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırır. Bu radyoaktif ışınlar katarakt, kornea ülseri, retinanın yerinden oynaması gibi bir çok soruna yola açabilir.
Morötesi ışınları zamanla biriktiği için sonuçlar zararın oluşumundan çok uzun süre ortaya çıkabilir. Bu yüzden kendinizi erkenden korumalısınız ve güneş gözlüğünüzün camlarının yüksek kalite olduğuna emin olmalısınız.
2. Göz Sağlığı için yapılan yanlışlar: Kontakt lenslerini çıkarmadan uyumak
Bazı kontakt lensler uyurken çıkarılmazsa herhangi bir probleme yol açmaz. Ama birçok lens uyurken takmak için uygun değildir; çünkü korneanın ihtiyacı olan oksijeni almasını önler. Bu ayrıca korneada ödeme ve ülserlere neden olabilir.
Lensler günlük olarak temizlenmediği zaman gözler mikrop kapabilir ve böylece bakteriyel ve viral hastalıklar oluşabilir. Yani, lensler uzun süre kullanıma uygun olsa da, görsel problemleri artırma konusunda taşıdığı risk yüzünden lenslerle uyumak iyi bir fikir değildir.
İdeal olarak oksijen geçirgenliği olan kontakt lensler kullanmalısınız ve elbette bunların temiz olduğundan emin olmalı ve mutlaka düzenli olarak dezenfekte etmelisiniz.
Ayrıca okuyunuz: Gözlerinizde problem olduğunu gösteren 5 işaret
3. Gözleri ovmak
- Gözleri ovmak göz sağlığı açısından zamanla olumsuz sonuçlara yol açabilecek kötü bir alışkanlıktır. Gözleri ovmak kaşıntılı gözleri rahatlatıyor olabilir; ama bu hareket enflamasyona ve çeşitli alerjilere yol açabilir.
- Öte yandan, parmaklarınızın ve ellerinizin zararlı mikroplar taşıdığını unutmayın. Göz, bu mikropların çoğalması için harika bir ortam oluşturur.
4. Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak
Bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet ya da mobil telefonlar gibi elektronik cihazları aşırı kullanmak, son yıllarda bir çok göz hastalığı ile bağlantılı hale geldi. Gözler bu cihazların yaydığı ışıkla başa çıkmak için tasarlanmamıştır; çünkü bu durumda araç ile gözler arasındaki mesafe çok kısadır.
Uzun süre ekran önünde durmak görüşünüzde strese yol açar, ayrıca puslu görmeye ve baş ağrılarına sebep olabilir. Bunlara ek olarak kırmızı ışık kullanımı dokuların değişimine neden olabilir ve böylece hastalıkların oluşumunda etkili olabilir.
5. Makyajı çıkarmadan uyumak
Yüzde makyaj ile yatağa girmek sadece cildiniz üzerinde değil, aynı zamanda gözleriniz üzerinde de olumsuz etkilere yol açıp rahatsızlığa neden olabilir. Makyaj malzemelerinde yer alan kimyasallar ciltte akne, tahriş ve lekeler gibi sorunlara yol açabilir.
Şu makaleyi de ziyaret edin: Göz altı torbaları için ev yapımı tedaviler
Göz kalemi ve maskara gibi makyaj malzemeleri bölgenin ihtiyacı olan oksijeni almasını önler ve enflamasyon ile göz altı halkalarına sebep olabilir. Ayrıca belirtmeliyiz ki, göz kapağının iç kenarlarına göz kalemi uygulamak iyi bir fikir değildir. Çünkü bu bölgede gözyaşı üretmeye yarayan meibomian bezleri bulunur.
Sonuç olarak başta zararsız gözükseler de, göz sağlığı açısından yukarıda bahsettiğimiz göz bakımı hatalarından mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Buna ek olarak herhangi bir problem olup olmadığını teşhis etmek için düzenli olarak doktorunuza görünün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hearne, B. J., Hearne, E. G., Montgomery, H., & Lightman, S. L. (2018). Eye care in the intensive care unit. Journal of the Intensive Care Society. https://doi.org/10.1177/1751143718764529
- Elliott, D. (2007). Clinical Procedures in Primary Eye Care. Clinical Procedures in Primary Eye Care. https://doi.org/10.1016/B978-0-7506-8896-3.X5001-9
- Watson, J. R. (1979). The Eye of the Beholder. Landscape Research. https://doi.org/10.1080/01426397908705902
- Smerdon, D. (2000). Anatomy of the eye and orbit. Current Anaesthesia and Critical Care. https://doi.org/10.1054/cacc.2000.0296