Grip Belirtilerini Rahatlatan 3 İnfüzyon
Tıbbi tedavileri tamamlayıcı olması için infüzyon gibi doğal alternatiflerle grip belirtilerini rahatlatmak isteyen pek çok insan vardır.
Grip veya soğuk algınlığı durumunda tedaviye belirtilere göre karar verilir. Doktorunuz balgamı ve rahatsızlığınızı yatıştırmak için size en uygun seçeneği tercih edecektir. Bu yüzden her zaman uygulanan tedavinin yanında semptomları yatıştırmaya yardımcı olması için infüzyonları kullanabilirsiniz.
Daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!
Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip, soğuk algınlığı virüsü veya influenza olarak bilinen bir grup virüsün yol açtığı bir hastalıktır.
A, B ve C olmak üzere 3 grip virüsü türü vardır. Soğuk algınlığı salgınlarının çoğu A tipi soğuk algınlığı virüsü sonucu ortaya çıkar. B tipi virüs ise daha az yaygın ve daha hafif olan hastalıklara yol açar. C tipi virüse ise çok sık rastlanmaz ve geçicidir.
Grip virüsü, genellikle öksürme ve hapşırma yoluyla oluşan solunum yolu salgıları nedeniyle kişiden kişiye geçer. Bu nedenle solunum sistemini etkileyen akut bir bulaşıcı hastalıktır. Ayrıca bir dizi genel özellik taşıyan semptom üretir. Bu semptomlardan bazıları şöyledir:
- Baş ağrısı
- Ateş
- Öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi solunum yollarıyla ilgili belirtiler
- Sindirim sistemiyle ilgili belirtiler
- Genel bir halsizlik
Normalde kendini sınırlayan hafif bir hastalık olsa bile, belli durumlarda şiddetli hale gelebilir. Daha yaşlı olan hastalar veya kronik hastalığı olan – solunum yolları rahatsızlıkları veya diğer hastalıklar – kişiler için bu hastalık tehlikeli olabilir.
Viral bir kökeni olması nedeniyle, antibiyotik kullanımı tamamen kontraendikedir, komplikasyonların riskini artırır.
Bunu da okuyun: Evde Grip Olmuş Yatıyorken Ne Yapmalısınız?
Grip Nasıl Önlenir?
Kış mevsiminde bu yaygın hastalığı önlemek için uygulayabileceğiniz pek çok ipucu vardır.
Düzenli olarak C vitamini tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz için iyidir. Böylece vücudunuz farklı bulaşıcı mikro organizmalarla uğraşmaya hazır hale gelecektir.
Ayrıca grip virüsüne karşı bir de aşı vardır. Bu aşı, bir önceki kış salgına yol açan virüs tiplerine dayanan pasif virüslerle her yıl sentezlenme özelliğine sahiptir. 65 yaşını geçmiş yaşlı kimseler, solunum yolları hastalıkları olan kişiler veya sağlık görevlileri gibi yüksek risk taşıyan grup için önerilirler.
Bu aşıyla, virüse karşı yüzde 50 ile yüzde 80 arası bir koruma elde etmiş olacaksınız. Aşılama işlemi, ilk vakaların ortaya çıkış tarihine ve virüsün evrimine göre genellikle Eylül ve Kasım arası yapılır.
Bazen virüs kırıcı ilaçların kullanılmasından oluşan grip önleme yöntemleri de kullanılır. Bu tür ilaçlar genellikle kişinin hastalanmasının üzerinden geçen iki gün içinde alındıklarında en iyi şekilde etki gösterirler.
Grip Belirtilerini Rahatlatmak İçin 3 İnfüzyon
Semptomatik tedavilerin yanı sıra gripten kurtulmak için iyi beslenmek ve dinlenmek de gereklidir.
Geleneksel tedavinin yanında aşağıdaki 3 infüzyon, bazı grip belirtilerini yatıştırmaya ve gribin en kötü günlerinde onunla başa çıkmaya yardımcı olabilir.
1. Mürver İnfüzyonu
C vitamini içeriği sayesinde bu infüzyon, yukarıda bahsettiğimiz grip belirtilerini yatıştırmak için iyi bir iş birlikçidir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özellikler taşır.
Ayrıca mürverde sambunigrin isimli aktif bir madde bulunur. Bu madde müthiş anti-enflamatuvar özellikler taşır. Bu yüzden grip benzeri belirtileri iyileştirme konusunda faydalıdır. Ayrıca “sambucina” isimli bir başka aktif madde daha içerir. Bu aktif madde sıvıların atılmasını destekler.
Ancak mürver hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Mürverin çiçekleri ve tohumları zehirli değildir ancak bu bitkinin kök, kabuk, gövde, yaprak ve olmamış meyve gibi kısımları zehirlidir.
2. Limon Çayı
Limonda, bağışıklık sistemini güçlendirici bir madde olan C vitamini bulunur.
Tıpkı mürver gibi limonda da bol miktarda C vitamini vardır. Bu madde grip gibi süreçlerin hem önlenmesinde hem de tedavisinde çok faydalıdır.
Savunmanızı artırmanın yanında limon antiseptik özelliklere de sahiptir. İdrar söktürücü etkileri, grip sürecinde toksinleri atmaya yardımcı olur.
Bu çayı hazırlamak için şunlara ihtiyacınız vardır:
- Bir bardak kaynar su
- 1 adet sallama limon çayı
- 1 adet sıkılmış limon
- Tatlandırmak için bal
3. Zencefil Kökü İnfüzyonu
Son olarak zencefil sağlıklı özellikleri nedeniyle bilinir.
Virüs kırıcıdır, balgam söktürücüdür ve anti-enflamatuvar özellikleri vardır. Bu yüzden tıkanıklığı ve boğaz ağrısını yok etmeye yardımcı olur.
Ancak bu infüzyonu içmeden önce doktorunuza veya eczacınıza danışmanız önemlidir. Çünkü bu infüzyon, belli farmakolojik tedavilerle bir arada kullanıldığında onların etkisine müdahil olabilir.
Grip Belirtilerine Karşı Diğer Tavsiyeler
Soğuk algınlığı veya grip geçirilen dönemde, savunmanızı güçlendiren mineraller ve vitaminlerle dolu bir programla hafif ve sağlıklı bir şekilde beslenerek sağlıklı bir yaşam sürdürmeniz önemlidir. Vücudunuzun bu enfeksiyonla savaşabilmesi için dinlenmek de çok önemli olacaktır.
Herhangi bir endişeniz varsa mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışın. Onlar size bu hastalık için olası çözümleri sunacaklardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Davis, L. E. (2014). Influenza Virus. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00381-X
- Atkinson, M. D., & Atkinson, E. (2002). Sambucus nigra L. Journal of Ecology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2745.2002.00698.x
- Roxas, M., & Jurenka, J. (2007). Colds and influenza: A review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-012096
- González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
- Rehman, R., Akram, M., Akhtar, N., Jabeen, Q., Saeed, T., Shah, S. M. A., … Asif, H. M. (2011). Zingiber officinale Roscoe (Pharmacological Activity). Journal of Medicinal Plants Research. https://doi.org/10.1016/j.ejso.2010.09.012