Grip Olduğunuzda Beslenmenize Neler Eklemelisiniz?
Dışarısı soğuduğunda, kapalı alanlarda ve bize soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüsleri bulaştırabilecek diğer insanların yakınında daha fazla zaman geçirme eğilimindeyiz. Grip veya soğuk algınlığınız olduğunda iyi bir diyet, hastalanmaktan kaçınmak veya semptomları hafifletmek için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Rahatsız edici soğuk algınlığı veya grip semptomlarıyla olabildiğince çabuk savaşabilmeniz için hangi yiyeceklerin savunmanızı güçlendirmenize yardımcı olacağını bilmek önemlidir. Bu yazıda, grip olduğunuzda beslenmenize neleri dahil etmeniz gerektiğini açıklayacağız.
Yemek ve sağlık
Hipokrat 2500 yıl önce şöyle demişti: “Bırakın yiyecekler ilacınız, ilaç da yemeğiniz olsun.” Bu, birçok kişinin tıbbın babası diyen Hipokrat’ın, beslenmenizin sağlığınız üzerinde büyük bir etkisi olduğunu çok iyi bildiğini göstermektedir.
Gün içinde yediğiniz yiyecekler sağlığınızı olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Aslında, bakır, folatlar, demir, selenyum, A, B12, B6, C, D ve çinko gibi bağışıklık sisteminizin normal işleyişine katkıda bulunan birçok mikro besin (vitamin ve mineral) vardır.
Grip olduğunuzda yedikleriniz vücudunuza nasıl yardımcı olur?
Vücudunuzun hastalıkla savaşmak için tüm kaynaklarına ihtiyacı vardır, bu nedenle sindirimi kolay, yüksek besin içeriğine sahip kaliteli yiyecekler yemek bu konuda yardımcı olur. Büyük öğünlerden ve hayvansal yağlar, sosisler, atıştırmalıklar veya endüstriyel ürünler bakımından zengin gıdalardan kaçınmalısınız.
Grip olduğunuz zamanki beslenmeniz, sindirimi daha kolay olduğu ve semptomlardan daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacağı için meyve, yeşillik ve sebzelerle dolu hafif bir diyet olmalıdır.
Grip olduğunuzda beslenmenize neler eklemelisiniz?
1. Sarımsak
Sarımsak, sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilecek antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Öksürük, soğuk algınlığı ve sinüzitle savaşmaya yardımcı olabilir. Taze, çiğ sarımsak sağlık için en faydalı yiyeceklerden bir tanesidir. Önleyici bir önlem olarak günde 1 veya 2 diş sarımsak yiyebilirsiniz.
2. Probiyotikli yoğurt ve grip
Probiyotikler, sağlığa faydalı etkilere sahip canlı mikroorganizmalardır. Probiyotiklerin soğuk algınlığı ve grip semptomlarının süresini azaltabileceğini doğrulayan birkaç bilimsel makale de mevcut. Bu nedenle düzenli olarak yoğurt yemenizi tavsiye ederiz. Bağışıklık hücreleriniz size teşekkür edecek!
3. Zencefil
Zencefil, dünya çapında geleneksel tıpta kullanılan sağlıklı bir bitkidir. Güçlü ve baharatlı tadı ile zencefil, solunum yollarınızı temizlemeye ve tıkanıklık semptomlarını hafifletmek adına balgam gidermeye yardımcı olur. Ayrıca solunum yolu hastalıklarına neden olabilecek virüslerle savaşmaya yardımcı olan fitokimyasallar içerir.
4. Çinko içeren yiyecekler
Yüksek düzeyde çinko içeren yiyecekler bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve enfeksiyonları önleyebilir. Zaten soğuk algınlığınız varsa, çinko semptomların şiddetini azaltmaya ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir.
Çinko içeren bazı yaygın gıdalar: baklagiller (kuru fasulye, nohut, börülce, mercimek, bezelye ve soya), kabak çekirdeği, kepekli tahıllar, fındık, sığır eti ve yumurta.
5. Bal
Ulusal Tıp Kütüphanesinden alınan verilere göre, bu yiyecek doğrudan boğazınıza etki eder çünkü balgamın ortadan kaldırılmasına yardımcı olan doğal bir balgam söktürücüdür. Bu nedenle, özellikle antiseptik özellikleri sayesinde enfeksiyonları kontrol altına almak ve bunlarla savaşmak için çok faydalı bir besindir.
Grip olduğunuzda diğer beslenme ipuçları
İyileşmek için bolca su için
Zaten semptomlarınız varsa ve aç değilseniz, ilk birkaç gün çok fazla katı yiyecek yemenize gerek yoktur, ancak kesinlikle ev yapımı meyve suları, püreler veya çorba gibi sıvıları tüketmelisiniz. Mukozayı gidermek ve mukoza zarlarınızı nemlendirmek için yeterli miktarda sıvı (günde 8 ila 10 bardak su) içmeniz önemlidir.
Grip olduğunuzda tavuk suyu tüketin
Nebraska Üniversitesinden yapılan bir araştırma, her büyükannenin zaten bildiği şeyi doğruladı: Tavuk çorbası, tıkanıklığı azalttığı ve boğazınızı yağlayarak tahrişi hafiflettiği için kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Besleyici ve nemlendirici olduğundan bahsetmiyorum bile. Ek olarak, anti-inflamatuar özellikleri hakkında bazı bilimsel kanıtlar da mevcut.
Beyaz et ve bakliyat tüketin
Görünüşe göre günde 75 mg çinko tüketmeniz, soğuk algınlığı süresini % 20-40 oranda düşürmeye yardımcı olur. En fazla çinko içeren yiyeceklerin beyaz etler, deniz ürünleri, kuru meyveler, tam tahıllar ve baklagiller olduğunu unutmayın.
Son olarak, görebildiğiniz gibi, grip olduğunuzda diyetiniz dengeli olmalıdır. Ek olarak, yeterince uyumak ve ölçülü egzersiz, enfeksiyonun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- López de Romaña Daniel, Castillo D Carlos, Diazgranados Doricela. EL ZINC EN LA SALUD HUMANA -1. Rev. chil. nutr. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182010000200013&lng=es.
- Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI. Chicken soup inhibits
neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7. PubMed PMID:
11035691. - Villena Ferrer Alejandro, Téllez Lapeira Juan Manuel, Ayuso Raya Mª Candelaria, Ponce García Isabel, Morena Rayo Susana, Martínez Ramírez Miriam. Cinco preguntas clave en la Gripe: una Revisión de Guías. Rev Clin Med Fam