Grip Vücudu Nasıl Etkiler?
Grip, mevsimsel de olan viral bir hastalıktır. Çoğu insan bundan muzdarip olmuştur ve grip ile deneyimleri nedeniyle vücudu nasıl etkilediğini bilir. Bazı bedensel mekanizmalar enfeksiyona karşı harekete geçer ve semptomlardan sorumludur.
Klasik olarak, grip belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluktur. Herhangi bir komplikasyon olmadan normal olarak geliştiğinde, bu belirtiler kalıcı sorunlara neden olmadan kendi başlarına çözülür. Bununla birlikte, bazı grip vakaları daha şiddetlidir. Virüs, ilerlemiş yaş veya altta yatan diğer hastalıkların varlığı nedeniyle bağışıklığı baskılanmış vücutlara saldırdığında, ölüme bile neden olabilir.
Grip ve soğuk algınlığının aynı olmadığını da bilmelisiniz. Soğuk algınlığı çok daha hafiftir ve sonuçları küçük ve yüzeyseldir. Gribin vücudu etkileyiş biçimi farklıdır çünkü çok daha agresiftir.
Grip virüsünün sosyal etkileri de vardır. Grip belirtileri olan on kişiden dördü hastalık sırasında işe gidemez ve neredeyse hepsinin spor ve sosyal aktiviteleri azaltır.
Çeşitli araştırmalara göre, bireyleri etkileyen semptomlar arasında en rahatsız edici olanı yorgunluk hissidir. Gripten muzdarip insanların neredeyse yarısı, bu letarji döneminin bir süre sürdüğünü belirtmektedir. Yorgunluk en belirgin ve rahatsız edici semptom olsa da, ateş ve kas ağrıları nedeniyle ortaya çıktığını fark edeceksinizdir. Bunun suçlusu, doku enflamasyonudur.
Gribin mikroskobik süreci
Dışsal olarak ortaya çıkan işaretler ve semptomlar, gribin vücudu mikroskopik düzeyde nasıl etkilediğinin ifadeleridir. Çeşitli hücresel mekanizmalar ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı oluşumunu açıklar.
Grip virüsü vücuda girdiğinde, insan bağışıklık sistemi onu tespit etmeden önce virüsün çoğalması yaklaşık sekiz saati vardır. Giriş kapısı hava yoludur ve kendini akciğerin epitel hücrelerine yerleştirir. İnsan hücrelerine nüfuz ettiğinde, virüs protein üreten hücre organellerini kontrol eder ve bu organelleri kendi adına çalıştırır. Kısacası, çoğalmak ve hayatta kalmak için konağın kaynaklarından yararlanır. Daha sonra, yeni viral kopyalar diğer hücreleri enfekte etmeye çalışır.
Bağışıklık sistemi grip virüsü ile mücadele etmek için harekete geçtiğinde, birkaç reaksiyonu tetikler. Bu reaksiyonlar bilinen grip semptomlarını belirler ve gripin vücudu etkileyiş biçimini açıklar.
İlk aktive olan beyaz kan hücreleridir. Bu hücreler, enflamatuar mediatörler olan sitokinlerin sonraki aktivasyonu için ilk satırı oluşturur. Bunlar bağışıklık sisteminde bir mesaj taşıyan küçük hormonlardır. Görevleri, virüsü vücuttan mümkün olan en kısa sürede elimine etmek için organların ve dokuların aktivasyonuna neden olmaktır.
Okumaya devam edin: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin ve Gripten Korumanın 7 Doğal Yolu
Grip Vücudu Nasıl Etkiler: Ateş
Tabii ki, gribin vücudu nasıl etkilediğini açıklamaya gelince ateş hakkında konuşmalıyız. Hastalık, ayırt edici özelliklerinden biri olan ateşe neden olur.
Ateş, hipotalamus vücut sıcaklığını artırma emri verdiğinde ortaya çıkar. Hipotalamus emri verir çünkü pirojen adı verilen maddelerin varlığını algılar. Pirojenik maddeler arasında bakteri, virüs ve sitokin bileşenleri bulunur.
Vücut ısısı arttığında, beyaz kan hücreleri daha verimli hale gelir. Aslında, ateş patolojik bir sonuçtan ziyade bir savunma mekanizmasıdır. Ek olarak, yüksek sıcaklıklarda mikroorganizmaların çoğalması daha zordur.
Grip Vücudu Nasıl Etkiler: Baş ağrıları
Gribin neden baş ağrısına neden olduğu tamamen açık değildir. Bununla birlikte, ateş varsa baş ağrısının mantıklı olduğu anlaşılmaktadır; fakat bu sadece grip özelliği değildir.
Sitokinler ayrıca baş ağrılarıyla da ilişkilendirilmiştir. Özellikle interlökin-1 olarak adlandırılan bir sitokin, tıpkı interferon gibi, enflamatuar bir sitokindir. Hem sitokinler hem de yüksek vücut sıcaklığı vazodilatasyona yol açar. Vücut damarları genişler ve bu kan akışı, baş ağrısını, migrenlere benzer içsel bir mekanizma ile açıklayabilir.
Bu makalede keşfetmeye devam edin: Gribi Yatıştıran 3 Farklı Ballı Çözüm
Grip vücudu nasıl etkiler: kas ağrıları
Son olarak, miyalji veya kas ağrıları da gribin karakteristiğidir. Bilimsel çalışmalar, bu kas ağrısı için genetik bir açıklama keşfetti ve sitokinlerin etkisi de bunu açıklıyor.
Enfeksiyon sırasında vücut, miyositlerin yok edilmesini destekleyen belirli genlerin ekspresyonunu arttırır. Miyosit hücreleri kas doku hücreleridir.
Aynı zamanda, enflamatuar sitokinler kasları virüsle savaşmaları için şişirir. Kas enflamasyonu ağrılıdır ve kasları tüketir, çünkü hücreler virüsle savaşmaya odaklanmıştır. Bu yüzden grip hastaları tükenme yaşar.
Sonuç
Gribin vücudu nasıl etkilediğini açıklayan mekanizmalar hakkında yeterince şey biliyoruz, ancak araştırılacak daha çok şey var. Gerçek şu ki, enfeksiyona maruz kaldığınızda ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları yaşarsınız.
Semptomlar bağışıklık sisteminin virüsle savaştığını ifade eder. Aynı zamanda, süreci uygun dinlenme ve zamanında tıbbi konsültasyon ile hızlandırmak için üzerinize düşeni yapmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Nicholson, K. G. “Clinical features of influenza.” Seminars in respiratory infections. Vol. 7. No. 1. 1992.
- Stöhr, Klaus. “Influenza—WHO cares.” The Lancet infectious diseases 2.9 (2002): 517.
- Bouvier, Nicole M., and Peter Palese. “The biology of influenza viruses.” Vaccine 26 (2008): D49-D53.