Guillain-Barré Sendromunu Tedavi Etmek

Guillain-Barre Sendromu, dünyada demiyelinizan nöropatinin en yaygın formudur
Guillain-Barré Sendromunu Tedavi Etmek
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Guillain-Barré Sendromu, kasların güçsüzleşmesine sebep olan polinöropatinin bir formudur. Bu sendrom aynı zamanda Landry’nin yükselici felci (Landry’nin asendan paralizisi) olarak da bilinir. Bu güçsüzlük zaman içinde kötüleşebilir ve sonra herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir.

Demiyelinizasyon olarak bilinen miyelin kılıfındaki ağrının sebebi genellikle otoimmün sorunudur. Semptomlar bacaklardaki güçsüzlükle başlar. Ardından, güçsüzlük gövdeye ilerler.

İltihabın sebep olduğu bu polinöropati, belirgin kas güçsüzlüğüyle karakterize edilir. Bu semptom enfeksiyonun, yapılan cerrahi işlem ya da aşının ardından genellikle birkaç gün sürebilir.

Guillain-Barré Sendromu hakkında detaylar

yorgun bir kadın

Bu hastalığın en olası sebebi vücudun bağışıklık sisteminin kendi sinirlerine karşı reaksiyon göstermesidir. Bu nedenle, kişinin acil olarak tıbbi yardım alması çok önemlidir. Görülen semptomlar hızla kötüleşebilir. Semptomlar şunları içerir:

  • Genel güçsüzlük.
  • (Bazı vakalarda) hassasiyet kaybı.

Semptomlar görülmeye başladıktan yaklaşık 8 hafta sonra ortadan kalkıyormuş gibi görünebilir. Bu semptomlardan muzdarip olan kişilerin yaklaşık %30’unda hastalık bazen yıllar sonra nüksediyor. Tedaviyle hastalığın çok daha hızlı iyileşebileceğini hatırlatmak önemli.

Guillain-Barré Sendromu hastalarının yalnızca %2’si ölümle sonuçlanıyor.

Tanı

doktor ve kadın

Bu hastalığın tanısı semptomların incelenmesiyle başlar. Doktor fizik muayene yapar ve hastanın klinik geçmişine bakar.

Ardından, hastanın sağlığı hakkında daha iyi değerlendirme yapılabilmesi için bir dizi ayrıntılı test istenir. Bu durumlarda, reflekslerin kaybını kontrol etmek için yapılan nörolojik test oldukça faydalı olacaktır.

Kulağa çok fazla test yaptırmak gerekiyormuş gibi gelse de bu testler aslında oldukça hızlı tamamlanabiliyor. Bu testler sayesinde, hastanın sağlığını değerlendirmek ve ihtiyacı olan tedaviyi doğru zamanda verebilmek mümkün hale gelir.

Guillain-Barré Sendromu’nun tedavisi

medikal ekipmanlar

Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler için alınacak ilk tedbir hastaneye yatmaktır. Bunun sebebi, solunum kaslarını etkileyebilen ve ölüme neden olabilen semptomların çok hızlı ilerlemesidir.

Bu nedenle, Guillain-Barré Sendromu’nun tedavisi mekanik ventilasyonuna ve yaşam desteği tedbirlerine dayanır. Hastanede kas elastikiyetini ve hareketlerini korumak için fizyoterapi uygulanmalı ve böylece ülserin önüne geçilmelidir.

Tedavi, enfeksiyonun önlenmesine odaklanmalı ve şunlar izlenmelidir:

  • Nefesi,
  • Kalp hareketleri (ritim bozukluklarını ya da diğer sorunları izlemek için),
  • Hipertansiyon ya da hipotansiyon olup olmadığını kontrol etmek için damarlar takip edilmelidir.

Dahası, Guillain-Barré Sendromu’nun tedavisi damar içi immunoglobülini yönetmekle ilgilidir. Plazmaferez (kanı bileşenlerine ayıran bir metod) iyi bir tercihtir. Bu tedaviler oldukça güvenilirdir. Ayrıca hastanede kalış süresini kısaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak konusunda oldukça etkilidir.

Guillain-Barré Sendromu’nun tedavisi için kortikosteroidlerin önerilmediğini ve hastanın durumunu daha da kötüleştirebileceğini hatırlatmakta fayda vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.