Günde Beş Öğün Yemeli Misiniz?

Bu ilginç yazıda, günde beş öğün yemek isteyip istemediğinizi keşfedin. Bu durumda nitelik, nicelik kadar önemlidir!
Günde Beş Öğün Yemeli Misiniz?
Marta Guzmán

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Marta Guzmán.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Günde beş öğün yemeniz gerektiğini çünkü muhtemelen, kilo vermenize yardımcı olduğu, metabolizmanızı hızlandırdığı veya aç hissetmemeniz için her üç saatte bir yemek yemeniz gerektiğini duymuşsunuzdur.

Fakat bu doğru mudur?

Bu ilginç soruyu bu yazıda cevaplayacağız.

Günde kaç öğün yemek zorundasınız?

Günde beş öğün yemek zorunda olmanız tamamen doğru değildir, çünkü bu, diğer faktörlerin yanısıra kişiye ve iştahına, rutinlerine, çalışmalarına, programlarına ve fiziksel aktivite seviyesine bağlıdır.

Kendinizi sabahın ortasında ve öğleden sonra bir atıştırmalık yemeye zorlarsanız, bu, tatlılar, meyve suları, alkolsüz içecekler, cipsler, sosisler, şekerli süt ürünleri gibi tüketmemeniz gereken yiyeceklere dönüşebilir. Çoğu zaman, insanlar daha sağlıklı seçimler yerine bu atıştırmalık yiyecekleri seçerler. Bu nedenle, yemek kalitesi miktardan daha önemlidir. Günde üç sağlıklı öğün yemek, beş sağlıksız gıdadan daha iyidir.

Peki en önemli yemekler neler? Kahvaltıyı atlamak kötü müdür? Hiçbir yemek diğerlerinden daha önemli değildir. Ayrıca, aç olmadığınız için kahvaltı etmemeniz ya da sabah yedi yerine öğle saatlerinde kahvaltı etmeniz önemli değildir.

sağlıklı yaşam için günde beş öğün

Günde beş öğün yemek metabolizmayı hızlandırır mı?

Bu fikir, yemek yediğinizde, yiyecekleri tüm bileşenleriyle sindirmek ve parçalamak için enerji harcamanızdan kaynaklanır. Buna yiyeceğin termik etkisi denir.

Bununla birlikte, sindirim için kullandığınız kalorilerin, yediğiniz yiyeceklerin hacmi ve makro besinlerin türü ile az çok orantılı olduğu ortaya çıkıyor. Bu, günde 2.000 kalorilik bir diyet uygularsanız, termik etki aynı olacağı için üç veya beş öğün yemeniz önemli değildir.

Journal of Nutrition, yazarların artan yemek sıklığının kilo kaybına yardımcı olabileceğini söyleyen sağlam bir bilimsel kanıt bulunmadığı sonucuna varılan bir çalışma yayınladı.

Peki ya oruç tutmak?

Aç olduğunuzda yemek yemek önemlidir. Bunun nedeni, grelin ve leptin hormonları tarafından kontrol edilen bir açlık ve tokluk mekanizmanızın olmasıdır. Çocukların da yediklerinden emin olmanız önemlidir.

Sporcu olmak veya hamile olmak gibi özel koşulların yokluğunda sağlıklı yetişkinler, saatler hatta bir bütün gün boyunca yemeden durabilir. Birkaç saat boyunca yemek yemezseniz ve kanda bulunan glikoz tüketilirse, vücut karaciğer ve kas glikojeni kullanır. Bu rezervler tükendiğinde, vücut glukoneogenezi aktive eder: idrarda atılan keton cisimleri üreten proteoliz ve lipolizden (kas ve yağ dokusunun tahrip edilmesi) glikoz üretimi.

Aslında, aralıklı oruç, bazı insanlar için iyi bir kilo kaybı kaynağı olabilir. Bu oruç yemek yemeden 16 saat beklemekten oluşur, bu da kahvaltıyı atlamak anlamına gelir. Ancak, bunu profesyonel gözetim altında yapmanız önerilir.

oruç tutmak

Ayrıca şunu da okumalısınız: Yemek Yeme Hızı Kilonuzu Etkiler mi?

Günde beş öğün yemek ne zaman uygundur?

  • Kaygı ve açlığı kontrol altına almak için. Günde beş öğün yerseniz, daha az aç kalma ve yemek porsiynonlarını daha iyi kontrol etme olasılığınız daha yüksektir. Ancak, bir öğünü atlarsanız, çok aç hissedebilir ve aşırı yiyebilirsiniz, yani gerekenden daha fazla yemek yiyeceğiniz anlamına gelir.
  • Diyabet gibi bazı hastalıklardan muzdaripseniz, hipoglisemiyi engellemek ve kandaki glikoz seviyelerini sabit tutmak için.
  • Eğer büyük miktarda yemek yemek zorunda olan bir sporcuysanız. Bunu üç öğün yerine beş öğün halinde yapmak daha kolaydır gıda alımının uygun zamanlamasını kontrol etmeyi kolaylaştırır.

Sonuç

Yemek zamanı rutini oluşturmak tercih edilir. Günde beş kez yemek yemeye alışkınsanız, üç öğün yemeniz zor olacaktır. Bu nedenle, her vaka farklıdır.

En önemli şey sağlıklı ve doyurucu yiyecekler yemektir. Sağlıklı yiyecekler tüketirseniz, gün içinde yediğiniz öğünlerin sayısı o kadar da önemli olmayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
  • Leidy, H. J., & Campbell, W. W. (2010). The effect of eating frequency on appetite control and food intake: brief synopsis of controlled feeding studies. The Journal of nutrition141(1), 154-157.
  • Tinsley GM., Bounty PM., Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutr Rev, 2015. 73 (10): 661-74.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.