Güneş Yanığı ve Zararlarından Nasıl Korunabiliriz?

Güneş Yanığı ve Zararlarından Nasıl Korunabiliriz?

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çoğu insan ciltlerinin sağlığı ve güzelliği konusunda endişelenirler ve küçük hataların estetik görünümün ötesinde sorunlara yol açabileceğinin farkındadır. Güneş yanığı bu hataların arasındadır.

Her gün cildiniz onu zayıflatan ve kurutan farklı faktörlere maruz kalarak yüzeyde görünenden daha fazla zarar görmektedir. Neyse ki, uygun önlemlerle cildinizin sağlığını derinlemesine etkileyen güneş yanığı ve zararlarını da önlemeniz mümkündür.

Günümüzde güneşin zararlarının önlenmesine yardımcı olacak çeşitli cilt bakım ürünü mevcuttur. Ancak cildinizin sağlıklı kalması için pahalı ürünlere bir servet harcamanız gerekmez. İşte bugün sizlerle cildinizi güneş yanığından korumanız için son derece etkili birkaç ipucu paylaşacağız.

Aldığınız ilaçları tanıyor musunuz?

Çoğu kişi bunu bilmez ancak antidepresanlar, doğum kontrol hapları, iltihap sökücü uygulamalar veya kortikosteroidler ve antibiyotikler ışığa duyarlıdır; yani siz gün ışığına maruz kaldığınızda güneş yanığı ve zararları riskini arttırırlar. Bu ilaçlardan birin kullanıyorsanız, zararı en aza indirmek için iyi bir güneş kremi  kullanmanızı öneririz.

Güneşe çıkmadan 24 saat önce ağda veya sir yapmak

sir ağda yapmak

Epilasyon için hangi yöntemi seçerseniz seçin, sağlıklı ve temiz bir cildiniz olmasını istediğiniz konusunda hemfikiriz. Cildinizi epilasyon işleminden sonraki 24 saat içinde güneşten korumalısınız. İyi bir nemlendirici kullanın ve güneş kremini unutmayın!

Antioksidan ve omega-3 asidi tüketiminizi arttırın

Beslenme cilt sağlığıyla beraber güneşin cildiniz üzerinde yaratacağı etki üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Antioksidan tüketiminizi arttırmak vücudunuzun kolajen ve elastini zayıflatan serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olacaktır.

En iyi bilinen ve en sağlıklı antioksidanlar betakareton ve A, B, C ve E vitaminleridir. Bunları domates, kayısı, ıspanak, erik ve yabanmersini gibi gıdaların içinde bulacaksınız.

Sağlıklı bir cilt için diğer temel bir besin maddesi ise omega-3’tür. Bu tür sağlıklı bir gıda çeşidi cildi besler, tahrişleri yumuşatır ve güneş yanığı riskini azaltır. Omega-3 alımınızı yağlı balık ve fındık yiyerek arttırabilirsiniz.

Benlerinizi düzenli aralıklarla kontrol edin

ben kontrolü

Güneş benin melanomaya veya cilt kanserine geçişini etkileyen önemli bir faktördür. İşte bu yüzden benlerinizin değişip değişmediğini kontrol etmeniz büyük önem taşır.  Yamuk veya belirsiz kenarları, tuhaf renkli ya da kanayan benlerin olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir farklılık gözünüze çarparsa dermatoloğnuzdan randevu almanın zamanı gelmiştir.

Cildinizi güneşten koruyan maskeler

Yoğurt ve yulaf ezmesi maskesi

Bu maske ölü hücreleri yok eder ve güneş lekelerini azaltırken bir yandan da cildinizi nemlendirir. Bu maskeden en iyi sonuç almak için gece yapmanız önemlidir.

Malzemeler

  • ½ bardak sade yoğurt (125 g)
  • 3 yemek kaşığı limon suyu (45 ml)
  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi (10 ml)
  • 2 çilek, ezilmiş

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri bir kasenin içinde karıştırın ve yüzünüzü yıkadıktan sonra maskeyi uygulayın. Soğuk suyla durulmadan önce 10 dakika boyunca bekleyin.

Yulaf ezmesi ve muz maskesi

Cildinizi güneşten ve güneş yanıkları ve lekelerden korumanın diğer harika bir yolu da muz, yulaf ve balı karıştırarak elde edeceğiniz maskedir. Bu üç malzeme cildi besler ve nemlendirirken yüzeyde birikmiş ölü hücreleri yok eden koruyucu bir bariyer oluşturur.

Malzemeler

  • 1 küçük muz
  • 5 yemek kaşığı yulaf ezmesi  (125 g)
  • 1 yemek kaşığı bal (25 g)

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri blenderden veya mutfak robotundan geçirip püre kıvamına getirin. Bu maskeyi temiz cilde uygulayın ve 15 dakika boyunca bekleyin. Soğuk suyla durulayın. Bu tedaviden en iyi sonuç almak için haftada üç kez uygulamanızı öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hill, K. O., Fujii, Y., Johnson, D. C., & Kawasaki, B. S. (1978). Photosensitivity in optical fiber waveguides: Application to reflection filter fabrication. Applied Physics Letters. https://doi.org/10.1063/1.89881
  • Lluria-Prevatt, M., Dickinson, S. E., & Alberts, D. S. (2014). Skin cancer prevention. In Fundamentals of Cancer Prevention, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-642-38983-2_12
  • Food and Agriculture Organization. (2016). Influencing food environments for healthy dietsInfluencing food environments for healthy diets. https://doi.org/10.1006/nimg.2001.1006

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.