Güneş Yanıkları İçin En İyi Tedaviler
Cildimiz her gün güneş ışınlarına maruz kalır. Eğer bu ışınlara çok uzun süre boyunca maruz kalınırsa güneş yanıkları oluşur. Ultraviyole ışınları cilde nüfuz edip deri altındaki dokuların zedelenmesine yol açtığı zaman bu tipte bir yanık meydana gelir ve ciltte göze hoş görünmeyen ağrılı kızarıklıklar oluşur.
Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmaktan dolayı ciltte bozulmalar olduğunda, bu durum sağlığınızı ve cildinizin görünümünü olumsuz yönde etkileyeceği için hızlı bir şekilde gerekli tedavinin uygulanması çok önemlidir.
Marketlerde güneş yanıklarını önlemek için çeşitli ürünler olmasına rağmen güneş yanıkları oluştuktan sonra yapılabilecek en doğru şey cildinizi rahatlatmak ve yenilemek için doğal bir tedavi yöntemi uygulamaktır.
Bu yazımızda güneş yanıklarına karşı kullanılabilecek en iyi yöntemlerden birkaç tanesini açıklayacağız.
Ayrıca bakınız: Bu 5 Doğal Çözümle Güneş Yanıklarını Tedavi Edin
Gölgede kalmaya çalışın
Eğer güneş yanığı oluştuysa yapılabilecek en iyi şey gölgede kalmaktır, çünkü güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmak durumu sadece daha kötü hale getirir.
Eğer dışarı çıkmak zorundaysanız her yerinizi güzelce kapatan kıyafetler giyin ve mümkünse yüzünüzü güneş kremi ve şapkayla koruyun.
Soğuk su
Cildiniz güneş ışınlarından zarar gördüğünde yapmanız gereken ilk şey, yanık bölgeyi serinletmek ve rahatlatmak için bölgeye soğuk su tutmak ya da soğuk suyla duş almaktır.
Mümkünse yanık cildi yatıştırmak için birkaç dakika boyunca soğuk kompres uygulayın.
Vücudunuz güneşe uzun süre maruz kalmaktan dolayı su ve tuz kaybetmiştir. Bu nedenle, bol bol su içmeniz çok önemlidir.
Soğuk süt kompresi
Süt, güneş yanıklarını tedavi etmek için harika bir çözümdür. Sütün içinde bulunan yağ asitleri ve laktik asit ciltteki güneş yanıklarını rahatlatır.
Güneş yanıkları için sütü nasıl kullanabilirim?
Temiz ve yumuşak bir bez parçasını bir miktar tam yağlı sütün içine batırın. Yanık bölgeye çok nazik bir şekilde sütlü bezi koyarak masaj yapın ve 20 dakika bekledikten sonra soğuk suyla durulayın.
Papatya çayı
Papatya, yatıştırıcı tıbbi özellikleri sayesinde, güneş yanıkları sonucunda oluşan acıları dindirmek için harika bir bitkidir.
Papatyayı nasıl kullanabilirim?
Papatya çayını hazırlayın ve tamamen soğuyana kadar bekleyin. Daha hızlı soğuması için içine bir kaç buz atabilir ya da bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz. Soğuyan çayı bir pamuk veya bez yardımıyla güneşten etkilenmiş bölgeye sürün.
Aloe Vera
Güneş yanıkları için en çok kullanılan tedavilerden biri aloe veradır. Sadece yanık acısını hafifletmekle kalmaz, ayrıca dokuların yeniden oluşmasını sağlayarak daha hızlı iyileşmenize yardım eder.
Güneş yanıkları için aloe verayı nasıl kullanabilirim?
Aloe vera bitkisinden elde ettiğiniz jeli ezip direkt olarak yanık oluşan bölgeye uygulayın. Ayrıca aloe vera smoothie’si hazırlayarak içilmesi de tavsiye edilir.
Yulaf Ezmesi
Güneş yanığı oluşan bölgenin nemlenmesini sağlamak için yulaf ezmesi idealdir, çünkü güneşe nedeniyle ortaya çıkan deformasyonun yok edilmesine yardım eder.
Yulaf ezmesini nasıl kullanabilirim?
Hamur kıvamı elde edene kadar yulaf tanelerini bir miktar suyla karıştırın. Hazırladığınız karışımla yanık bölgeye nazikçe masaj yapın ve birkaç dakika beklemeye bırakın, ardından soğuk suyla durulayın.
Ayrıca bakınız: Evde Kendi Güneş Enerjili Gıda Kurutma Sisteminizi Yapın
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, güneş yanıklarına karşı kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Acıyı dindirmekle kalmaz, aynı zamanda derinin su toplamasını ve soyulmasını engeller.
Elma sirkesini nasıl kullanabilirim?
Asetik asit negatif bir etki yaratabileceği için elma sirkesini direkt olarak cilde uygulamayın. Elma sirkesini öncelikle eşit miktarda suyla seyreltmeniz tavsiye edilir.
Seyreltilmiş elma sirkesiyle yanık bölgeye 15 dakika boyunca kompres uygulayabilirsiniz. 15 dakika sonra bezi tekrardan sirkeli suya batırın.
Elma sirkesini banyoda kullanmak bir diğer seçenektir. Banyo suyuna 2 kaşık elma sirkesi eklemeniz yeterlidir.
Unutmayın…
Güneş yanıklarına karşı yapılacak ilk şey bu durumdan kendinizi sakınmaktır. Güneş kremi kullanarak güneşin zararlı ışınlarına karşı kendinizi korumak, bol bol su içip cildinizi nemli tutmak, sağlıklı bir diyet uygulamak ve günlük cilt temizliği yapmak çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Titscher, A., Lumenta, D. B., Kamolz, L. P., Mittlboeck, M., & Frey, M. (2010). Emotional associations with skin: Differences between burned and non-burned individuals. Burns. https://doi.org/10.1016/j.burns.2010.05.020
- Auger, F. A., Lacroix, D., & Germain, L. (2009). Skin substitutes and wound healing. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000178868
- Barret, J. P. (2015). The burned hand. In Disorders of the Hand: Volume 3: Inflammation, Arthritis and Contractures. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6557-6_11