Hafıza Kaybıyla Savaşan Doğal Yiyecekler
Herkes hafıza kaybı konusunda endişeli. Aslında hafıza kaybı Alzheimer hastalığının ilk işareti. Ancak hafızanın kötüleşmesi yaşlanmanın sebep olduğu normal bir durum.
Hayatın bu döneminde, beyin dahil vücudun tüm bölümlerinde değişiklikler meydana gelir. Bazı insanlar yeni şeyler öğrenmelerinin daha fazla zaman aldığını veya bazı şeyleri eskisi kadar iyi hatırlayamadıklarını fark ederler.
Hafıza kaybının sebepleri
Bazı hafıza problemleri tedavi edilebilen sağlık sorunlarıyla ilişkilidir:
- B12 vitamini eksikliği
- Kronik alkolizm
- Tümörler
- Enfeksiyonkar
- Beyinde kan pıhtılaşması
- Olası demans
- Kafa yaralanmaları
- Kanser tedavileri (kemoterapi veya radyasyon terapisi)
- Stres
- Anksiyete veya depresyon
Bu sorunlar bir insanın daha unutkan biri hale gelmesine neden olup ruhsal hastalıklara yanlış tanı konmasına yol açabilir. Başka bir etken de hayattaki ani değişikliklerdir. İşte hafıza kaybının en yaygın belirtileri:
- Kişisel eşyaları sıklıkla kaybetmek.
- Doğru kelimeleri bulmakta zorluk çekmek.
- Sohbet esnasında aynı soruları tekrar tekrar sormak veya aynı hikayeyi defalarca anlatmak.
- Yaptığınız bir şeyi hatırlamamak, ilaç alıp almadığınız gibi.
- Tanıdık yerlerde yönünüzü bulamamak veya kaybolmak.
- Hangi, yıl, gün veya hafta olduğunu bilmemek.
- Randevu veya etkinlik tarihlerini hatırlamakta zorluk çekmek.
- Yönleri takip etmekte veya karar vermekte zorlanmak.
Kısa veya uzun dönemli hafıza kaybı
Kısa dönemli hafıza kaybı, bazı bilgileri unutup amnezi krizinden sonra tekrar hatırlamaktır.
- Bir ismi hatırlamamanız ancak bir saat sonra aklınıza gelmesi veya sabah uyandığınızda bir önceki gece birkaç içkiden sonra neler olduğunu unutmanız kısa dönemli hafıza kaybının örnekleridir.
Öte yandan kalıcı hafıza kaybı bazı bilgileri unutmanız ve yeniden hatırlayamamanız anlamına gelir. Anahtarlarınızı nerede bıraktığınızı veya birkaç gün önce annenizin sizi ziyaret etmeye geldiğini, birisi size defalarca söylemiş olsa da hatırlayamazsınız.
Hafıza kaybı nasıl engellenebilir
İşte Alzheimer hastalığının veya diğer hafıza problemlerinin ilerlemesini yavaşlatacak veya engelleyecek en etkili faktörler:
- Yeterince uyumak
- İyi beslenmek
- Fiziksel egzersiz
- Aktif sosyal yaşam
- Bilişsel aktiviteler
Beyin, kaslarınıza benzer. Ne kadar çok kullanırsanız o kadar iyi şekillenir. Ancak yeterince iyi büyütmez veya düzgün bir şekilde oksijen vermezseniz körelebilir. Bu yüzden aktif ve sağlıklı bir yaşam hafızanız için çok faydalı olabilir.
İyi uyumak ve sık sık kitap okumak gibi diğer faktörler de beyninizi sağlıklı tutar. Ayrıca hafızanızın ve genel sağlığınızın iyi olması için içki içmek, sigara içmek ve uyuşturucu kullanmak gibi zararlı alışkanlıkları da bırakmalısınız.
Ne zaman yardım alınmalı ve hafıza kaybı nasıl değerlendirilmeli
Çoğu insan hafızasızla ilgili problemleri olduğunun farkına varmaz. Bu problemler genellikle önce kişinin ailesi tarafından fark edilir. Endişeli ve depresif insanlar hatalarına odaklanmaya yatkındırlar. Bu onları daha unutkan yapar. Durum öyle olmasa da hafızalarıyla ilgili bir sorun olduğunu düşünebilirler.
Ancak eğer kişi günlük aktivitelerini yaparken zorluk çekiyorsa veya kafası karışık ve dikkati dağınıksa, bir doktora görünmenin zamanı gelmiş demektir.
Ayrıca okuyunuz: Doktorunuza Söyleyebileceğiniz 5 En Kötü Yalan
Doktor doğru tanıyı koyacak ve hastanın hafızasıyla ilgili bir sorunu olup olmadığına, eğer varsa türünün ne olduğuna karar verecektir. Şüpheleriniz olduğunda bir uzmana görünmek en iyisidir.
Hafıza kaybıyla savaşan doğal yiyecekler
Hafıza sorunları doğal çarelerle çözülebilir. Böylece hayatlarımız daha katlanılır hale gelecektir.
Kuru yemiş
Kuru yemişlerdeki doğal yağlar iltihap giderici özelliklere sahiptirler. İçlerindeki koruyucu besinler beyninizin sağlığını korumanıza ve böylece hafıza kaybıyla savaşmanıza yardımcı olur.
Malzemeler
- Badem (50 g)
- Şeftali (30 g)
- Avustralya fındığı (50 g)
- Ceviz (20 g)
Hazırlanışı
- Tüm malzemeleri bir kasenin içinde karıştırın.
- Her gün kuru yemiş tüketmenizi tavsiye ederiz.
Havuç
Sağlıklı bir beynin ihtiyaç duyduğu besinlerden biri olan karoten açısından zengindirler. Havuç yemek hafıza kaybına iyi gelir ve beyninizi sağlıklı tutar.
Ne yapmalı
- Hafızanızı iyileştirmek için günde en az bir havuç (pişmiş veya çiğ) havuç yiyin.
Elma
Bu meyve demir ve vitamin açısından zengindir. Kabuğunda yaşla ilgili hafıza sorunlarını engellemeye yardımcı olan kersetin maddesi bulunur.
Ne yapmalı
- Her gün bir elma yemek hafızanızın güçlenmesine yardımcı olacak. Tüm özelliklerinden faydalanabilmek için yediğiniz yiyeceklerin içine elma eklemeyi unutmayın.
Fesleğen
Sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde strese çok iyi gelen doğal bir çözümdür. Yaprakları güçlü adaptogenlerdir. Adaptogen vücudun hem zihinsel hem de fiziksel açıdan en iyi performansı yakalamasına yardımcı olan bir maddedir. O halde fesleğenli bir çay içerek tüm özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 çay kaşığı fesleğen (5 g)
- ½ bardak su (125 ml)
Hazırlanışı
- Suyu kaynatın, fesleğeni ekleyin ve 3 dakika demlenmeye bırakın.
- Sonra ocaktan alın ve 5 dakika bekletin.
- Her yemekten sonra bu çaydan yarım fincan için.
Hafıza beyninizin en önemli işlevlerinden biridir. Bu yüzden uyanık davranmalı, hafızanıza iyi bakmalı ve ona zarar verebilecek her şeyden kurtulmalısınız.