Hamburger: Neden Yapıldığını Biliyor Musunuz?

Hazır yemekleri yemeden önce bir kez daha düşünün.
Hamburger: Neden Yapıldığını Biliyor Musunuz?

Son Güncelleme: 04 Aralık, 2018

Abur cuburları hazırlamak için kullanılan ana maddeler hakkında bir çok efsane var. Bu yüzden gerçekten neden yapıldıklarını ortaya koymak için bir çok araştırma yapılıyor. Fast food restoranlarında satılan hamburger ve patatesler de bu yiyeceklerden biri. 

Siz de hamburger tutkunlarındansanız ve bu yiyeceğin neden yapıldığını merak ediyorsanız, bu yazı tam size göre!

Hamburger gibi yiyecekler, beslenmemizde giderek daha fazla yer alıyor

Fast food olarak da bilinen hazır gıdaların vücuda bir çok zararı vardır. Özellikle günümüz toplumunun yaşam tarzını düşündüğümüzde, bu tür yiyeceklerin beslenme düzenimizde ne kadar yaygın olduğunu görebiliriz. 

Ama bunun ötesinde, her yerde sunulan yiyecekler içinde sağlıklı olanlarını bulmak gerçekten zor. Bugün bir çok ülkede hamburger bulmak, salata bulmaktan çok daha kolay. 

Bu tür yiyecekleri nadiren yiyorsanız veya ayda bir kere farklı bir şey yemek için tüketiyorsanız, bu problem değil. Sorun insanların haftada iki veya daha fazla fast food ve hazır yemek tüketmesi.

Hamburgerler, hazır yemek örneklerinden biridir. Yüksek oranda hayvansal protein, katkı maddesi, koruyucu, boya, tatlandırıcı, şeker, rafine yağ, sodyum içerir ve çok yüksek kalorilidir. Ayrıca lif veya vitamin içermez.

Hazır yiyeceklerdeki bu malzemeler bağımlılık yapar. Bu kelime ağır gelebilir ama etrafınıza bakarsanız insanların sürekli olarak fast food tükettiğini ve bunun bağımlılık hâline geldiğini rahatlıkla görebilirsiniz.

Bu yüzden çocuklar böyle yerlere bir kez gittikten sonra anne ve babalarının yaptıkları sebze ve diğer yemekleri yemek istemezler. Yetişkinlerde de benzer bir şey olur. Özellikle öğlen hızlıca yemek yemek veya akşam yemeği hazırlamaktan kaçınmak için fast food yiyeceklere başvururuz.

Bu tür yiyecekleri sık sık tüketirseniz, kolesterol seviyeniz yükselir. Ayrıca kemik problemleri, kardiyovasküler hastalıklar, ağır ve yavaş sindirim, beslenme tercihinizde olumsuz değişiklikler ve beyninizde (tıpkı bir uyuşturucu almış gibi) biyokimyasal değişiklikler ortaya çıkar. 

Neden Fast Food Restoranlarında Hamburger Yememeliyiz?

Sağlıklı beslenmek istemenin yanı sıra çevreyi de önemsiyor ve ekolojiye değer veriyorsanız, popüler fast food restoranlarında yemek yemeye son vermek için çok daha fazla sebebiniz var.

Kansere ve kronik hastalıklara yol açan kimyasal zehirlerin yanı sıra gezegende yarattığı sonuçları düşünürseniz, bu tür yerlerde satılan hamburger ve benzeri yiyecekleri tüketmemek için ikna olmanız kolaylaşacaktır.

hamburger

Karbon hidroksit, hamburger yaparken kullanılan malzemelerden biridir. Bu madde, bakterileri öldürür. Pembe renklidir ve bu renk farklı etlerdeki atıkların işlenmesiyle oluşur. Başka bir deyişle, yenilebilir değildir.

Bir öğünde veya kombo menüde, tonlarca katkı maddesi vardır. Bunlar sağlığınız için çok zararlıdır. Tek bir yazıda hepsini sıralamak çok zor.

Katkı maddeleri, hamburger gibi fast food yiyeceklerin vücuda zararlı olmasının nedenlerinden bir diğeridir.

Ünlü aşçı Jamie Oliver’ın yemek programında tavuk nugget ve sosislerdeki pembe akışkan sıvıyı gösterildiğinde, hamburger içinde de bu maddenin olduğuna dikkat çekildi.

Hamburger etinin hazırlanışı

Hazır yemek satan restoranlarda kullanılan etleri elde etmek için hayvanları yapay şartlarda yetiştiriyorlar. Yani bu hayvanlar hareket edemiyor ve sadece yem yiyip kilo alıyorlar. Hayvanların öldürülme yöntemleri de genelde yavaş ve acılı oluyor.

Örneğin; tavuklar aşırı beslenir, küçücük kafeslerde yumurta bırakırlar. İneklere  ise hızlı kilo almaları için k mısır veya soya yedirilir (hatta bazen midelerine bu besinler enjekte edilir).

burger

Ete olan büyük talebi karşılamak için, şirketler ormanlık arazi ve yağmur ormanlarını yok ediyor. Bunun sonucunda açılan alanlarda, büyükbaş hayvanlara yem üretmek için soya yetiştiriyorlar. Ayrıca hamburger ve patatesleri paketlemek için binlerce okaliptüs ağacı kesiliyor.

İnek ve benzeri hayvanların dışkıları metan gazı üretir ve bu da küresel ısınmadan sorumludur. Bunun yanında, hamburger ve benzeri fast food yiyeceklerin sunulduğu paketler doğada çözünmeyen maddelerden yapılmaktadır. Ayrıca bu yiyecekler yüzünden çok fazla çöp ortaya çıkmaktadır.

İneklere çok fazla miktarda antibiyotik ve hormon enjekte ediliyor. Diğer yandan, hamburgerlerin %50’si sudur. Ayrıca tendonlar, dil, damak, burun, göz kapağı, kuyruk, bağırsak ve kan gibi malzemeler bu etlerin yapımında kullanılmaktadır.

Hamburger ve Diğer Hazır Yiyecekler Ne İçeriyor?

Hazır yemek restoranlarında çalışan insanlar en popüler etlerin içinde ne olduğunu anlatacak pozisyondadır. Mesela, Reddit adlı internet sitesinde yayınlanan bir araştırmaya göre hazır yemeklerin sırrı artık ifşa edildi.

Örneğin, hamburger yapımında kullanılan et, gerçek ete hiç benzemez. Ayrıca reklamlarda gördüklerinizle de hiç alakası yoktur.  Restoranlar, kahverengi renk vermek için bu etlere bir çok sos ekler.

hamburger ve zararları

Diğer yandan, restoranların temizlik ve hijyen kuralları çok sıkı olsa da çalışanlar yiyecekleri kızartmak için aynı yağı kullanırlar. Bunun sebebi siparişleri olabildiğince hızlı şekilde servis etmektir. 

Dünyanın en popüler hamburger zinciri yayınladığı resmi bildiride hamburgerlerin içine hiç bir katkı maddesi katmadıklarını söylese de bu yiyeceklerin içinde okuması ve anlaması zor bir çok madde var. Mesela; trikloretan, dieldrin, etilbenzen vb.

Bir deney yapmaya ne dersiniz? Restorandan aldığınız bir hamburgeri iki gün dışarıda bırakın. Ette bir değişim olmadığını göreceksiniz. Bunun nedeni, etin içine katılan koruyucu maddeler.

Bu yüzden hamburger yemeden önce iyi düşünün!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.