Hamilelik Sırasında Ne Yemelisiniz?

Hamilelik, vücudun çok daha fazla besine ihtiyaç duyduğu özel bir dönemdir. Bundan dolayı meyve ve sebze yemek, ya da yağsız proteinler yemek hem annenin hem de fetüsün gelişimine yardımcı olacaktır.
Hamilelik Sırasında Ne Yemelisiniz?

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hamilelik sırasında kendinize iyi bakmak ve yediklerinize dikkat etmek önemlidir, çünkü bunlar bebeğinizin sağlıklı doğma ihtimallerini arttıracaktır. Sağlıklı gıdalar yemek gelecek annelerin hamilelik sırasında vücutlarını riske atmalarını önlemeye yardımcı olur ve ayrıca sağlıklı bir bebek için gerekli şartları da sağlar.

Genel olarak, bu bakım şunları içerir:

  • Her 15 ya da 30 günde bir tıbbi muayene
  • Günlük fiziksel aktivitelerin kontrol edilmesi
  • Sağlıklı bir beslenme düzeni

Bu son noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Hamilelik sırasında beslenme düzeninize yakından dikkat etmeniz önemlidir. Bu kalori yakmak ya da kilo vermek üzerine odaklanmanız gerektiği anlamına gelmez. Hatta bu fetüsün gelişimine zararlı olabilir. Peki, o zaman hamilelik sırasında takip edilmesi en çok önerilen beslenme düzeni nedir?

Çeşit Çeşit Meyve ve Sebze Yiyin

Meyve ve sebze yiyen hamile bir kadın.
Meyve ve sebzeler yüksek miktarlarda folik asit içerir, bu da fetüsün gelişimi için gereklidir.

Meyve ve sebzeler büyük miktarlarda C vitamini ve folik asit içerir. Bundan dolayı, hamileliğinizin iki ve üçüncü üç aylık dönemi sırasında büyük miktarda meyve ve sebze yemenizi öneriyoruz. Büyük miktarda meyve (portakal, kavun ve nar gibi) ve sebze (brokoli, domates ve marul gibi) yemek fetüsün büyümesini destekler.

Hamilelik sırasında bu gıdaları tüketmek fetüsün doğmadan önce olması gereken boyuta gelmesine yardımcı olur. Hamile bir kadın günde 2 ila 4 porsiyon arası meyve yemelidir.

Yağsız Proteinler

Yağsız protein içeren gıdalar.
Yağsız proteinler fiziksel bitkinliği azaltır ve demir gibi gerekli besinleri sağlar.

Bebeğin büyümesini desteklemek için, hamile kadınların yemeklerinin şunlar gibi protein bakımından zengin gıdaları da içermesi önemlidir:

  • Et
  • Yumurta
  • Peynir
  • Süt
  • Kabuklu yemişler
  • Kuru meyveler

Bu besinler ayrıca B vitamini ve demir ile doludur. Demir, hem gelişen fetüste hem de hamile annede kas oluşumu için oksijenasyon ile birlikte çalışır. Sonuç olarak gelecek anne fiziksel bitkinlik, halsizlik, sinirlilik ve depresyon gibi şeyler ile daha az problemi olacaktır. Günde 50 ila 60 mg arasında yağsız protein tüketmenizi öneririz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Anemiyle Savaşmak İçin Yemeniz Gereken 10 Yiyecek

Tahıllar ve Unlar

Tahıllar vücut için çok önemli bir enerji kaynağı olarak kabul edilir ve hamilelik döneminde bu daha da geçerlidir. Bu besinler vücuda çok miktarda lif, demir ve B vitamini sağlarlar. Un tüketmek, çok miktarda karbonhidrat ve folik asit sağlar, bu da bebeğin gelişimi için çok faydalıdır. Aşağıdaki gıdalar gibi gıdalardan 6 ila 12 porsiyon yemenizi öneririz:

  • Yulaf
  • Tam tahıllı makarna
  • Pirinç
  • Ekmek
  • Tahıllar

Kafein ve Balık Tüketiminizi Sınırlayın

Hamilelik sırasında kahve tüketiminizi azaltmalısınız. ACOG (Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologları Okulu) gibi çeşitli Amerika Birleşik Devletleri kadın doğum uzmanı ve jinekolog grupları, kafein fetüsten geçtikten sonra plasentanın içinde biriktiği için kahve tüketimini büyük ölçüde azaltmanızı önerir. Aşırı kahve tüketimi spontan düşük ve erken doğum vakaları ile ilişkilendirilmiştir.

Balık tüketiminizi de azaltmalısınız. Beyaz ton balığı gibi bazı balıklar yüksek cıva içeriklerine sahip olabilir, bu tip şeyler de fetüsün gelişimi açısından problemlere yol açar.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kafein Çekilmesi İçin Ev Reçeteleri

Alkollü İçecek Tüketiminden Kaçının

Önerilen bira bardağına hayır diyen bir kişi.
Emzirirken ya da hamileyken alkolden tamamen kaçınmalısınız.

Alkol tüketildikten sonra kan yoluyla tüm vücudu dolaşır ve önerilen seviyelerin üstüne çıktığında vücut fonksiyonlarını etkiler. Hamile kadınlarda alkol göbek kordonu yolu ile bebeğe transfer edilir.

Bu bebeğin gelişimini etkileyebilir ve çocuğun gelecek gelişiminde davranışsal problemler ve öğrenme problemlerine neden olabilir. Birçok çalışma hamilelik sırasında alkolden kaçınmanız gerektiği sonucuna varmıştır.

Hamilelik Sırasında Dikkatli Bir Beslenme Düzeninin Önemi

Kadının hamilelik sırasında yediği ve içtiği şeylerin gelişen bebek için ana besin kaynağı olduğunu vurgulamak önemlidir. Bu nedenle, birçok uzman gelecek annelerin sağlıklı ve besleyici yiyecek ve içecekler tüketmesini önerir ve tavsiye eder. Bu şekilde, bebeğinizin gelişimi ve büyümesi için önemli olan besinleri sağlayabilirsiniz.

Bu yazımızdan da görebildiğiniz üzere, hamilelik sırasında yemeniz gereken pek çok gıda olduğu gibi kaçınmanız gereken bir sürü gıda da vardır. Ancak, hamile bir kadın ortalama bir kadının tükettiğinden çok daha fazla kalsiyum, folik asit, demir ve proteine ihtiyaç duyar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Loy, S.-L., Marhazlina, M., Azwany, Y. N., & Hamid Jan, J. M. (2011). Higher intake of fruits and vegetables in pregnancy is associated with birth size. The Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health, 42(5), 1214–1223. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22299448
  • Brannon, P. M., & Taylor, C. L. (2017). Iron Supplementation during Pregnancy and Infancy: Uncertainties and Implications for Research and Policy. Nutrients, 9(12). https://doi.org/10.3390/nu9121327

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.