Hamilelikte Akıntı Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir

Hamilelik sırasında vücudunuzdaki değişiklikler sürprizlere neden olabilir ve endişeler yaratabilir. Bundan dolayı hazırlıklı olmak ve ne bekleyeceğinizi bilmek daha iyidir.
Hamilelikte Akıntı Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir
Sergio Alonso Castrillejo

tarafından incelendi ve onaylandı. eczacı Sergio Alonso Castrillejo.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bir kadının hamile kaldığı andan itibaren, vücudu büyük değişikliklerden geçmeye başlar. Fark edebileceğiniz değişikliklerden biri hamilelik sırasında artan akıntıdır. Gerçi, bu normaldir ve genel olarak bir probleme işaret etmez. Nedenleri değişiklik gösterebilir ve bazı vakalarda bir tür komplikasyonun işareti olabilir.

Ayrıca hamilelik sırasında artan vajinal akıntı olarak da bilinen lökore yumurta döllendikten sadece iki hafta sonra ortaya çıkmaya başlayan yoğun, şeffaf ya da süt renkli bir servikal mukustur. Plasenta hormonları bu sıvıyı serviksi korumak için üretir.

Haftalar geçtikçe hamilelik sırasındaki akıntı artar ve doğumdan önceki son haftalarda daha da fark edilebilir bir hale gelir. Bunun nedeni bebeğin başının baskısının servikal sıvıları dışarıya itmesidir.

Hamilelik Sırasında Akıntı İle İlgili Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Vajinal sıvı hamilelik sırasında diğer özelliklere sahipse, bu bir problemden dolayı olabilir. Bu durumlarda her zaman bir jinekologa danışmalısınız.

Vajinal Enfeksiyon

Kandidiyaz enfeksiyonu.
Kandidiyaz ya da maya mantarı enfeksiyonu vajinal mikrobiyotadaki bir dengesizlikten kaynaklanır ve kadınlarda çok yaygın bir enfeksiyondur.

Vajinal enfeksiyonlar hamilelik sırasında yaygındır, bu özellikle de ikinci üç aylık dönemin sonrasında yaygındır. Gerçekleştiklerinde akıntı yeşilimsi ya da sarı olur, güçlü bir kokuya sahiptir ve yanında tahriş ve bir kaşıntı hissi de gelir. Ayrıca idrar yaptığınızda ya da seks yaptığınızda da yanma hissi görülebilir.

Vajinal enfeksiyon ya da kandidiyaz mukozanın pH seviyelerindeki bir dengesizlik dolayısıyla ortaya çıkar, bu da Candida (bir tür maya) adlı mantarın gelişimini destekler. Ayrıca normal vajina sıvılarındaki yüksek şeker seviyeleri de mantar için uygun bir ortam yaratır.

Bir vajinal enfeksiyon herhangi bir tehlikeyi temsil etmese de tedaviye başlamak için en kısa zamanda doktora gitmenizi öneriyoruz. Eğer tedavi edilmezse bu enfeksiyonu doğum sırasında bebeğe geçirebilirsiniz.

Hamilelik sırasında en yaygın tedavi kremler ve fitiller iledir, çünkü bilim insanları oral ilaçların fetüs üzerinde yaratabileceği etkilerden emin değildir.

Vajinal enfeksiyonları engellemek için Amerikan Hamilelik Derneği bazı ipuçlarını takip etmenizi önerir:

  • Bol, pamuk iç çamaşırı giyin
  • Nötr ve esanssız sabunlarla yıkanın
  • Genital bölgenizi düşük ısıdaki bir saç kurutma makinesi ile kurutun
  • Tuvaleti kullandıktan sonra önden arkaya temizlik yapın
  • Yüzdükten sonra ıslak bir mayoyu giymeye devam etmeyin
  • Egzersiz yaptıktan sonra yıkanın, kendinizi iyice kurulayın ve kıyafetlerinizi değiştirin
  • Vajinanız için ilaçlı sular ya da spreyler kullanmayın
  • Probiyotik içeren yoğurtlar yiyin ve şeker tüketiminizi azaltın

Hamilelik Sırasında Bakteriyel Vajinoz ve Akıntı

Bu, vajinadaki bakteri nüfusu normal seviyelerin üstüne çıktığında gerçekleşir. Bakteriyel vajinozun tam sebebi bilinmemektedir ancak cinsel ilişki yoluyla tetiklenebileceğine inanılır. Çok yaygın olmasa da, kadınların yaklaşık %10’u bu durumdan muzdariptir.

Bakteriyel vajinoz her zaman semptomlara yol açmaz ancak bazen grimsi, balık gibi kokan bir sıvının üretimine neden olur. Genel olarak, doktorlar hamilelik sırasında bakteriyel vajinozunuz olup olmadığını belirlemek için çeşitli testler yaparlar.

Bu enfeksiyon prematüre doğumlara ve hatta düşüklere neden olabilir. Doktorlar bunu genellikle oral ya da krem formundaki antibiyotikler ile tedavi ederler.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Jinekolog muayenesinde hamile bir kadın.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kadının ve bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek akıntılara yol açabilirler.

Eğer bel soğukluğu, klamidya, frengi ya da trikomoniyaz gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız varsa bunlar da vajinal sıvıların üretilmesine neden olabilir. Bu durumlarda, akıntı genellikle sarımsı ya da yeşilimsidir ve güçlü kokulara sahiptir.

Bu hastalıklar prematüre doğumlara ve düşüklere neden olabilir ve ayrıca doğum sırasında bebeğe de bulaşabilir ve bazen bebeğin sağlığı için ciddi sonuçlara neden olabilir.

Plasenta Previa

Hamileliğin son haftaları sırasında plasenta rahime doğru hareket etmek yerine alt uterusta serviksi bloklarsa  plasenta previa olarak bilinen şey gerçekleşir.

Bu durum hamilelik ve doğum sırasında anormal kanamalara yol açabilir. Bir plasenta previa durumu genellikle hamileliğin 20. haftasının başlangıcında yapılmaya başlanılan rutin ultrasonlar ile tespit edilir.

Genel olarak, plasenta previa yaşayan kadınlar hamileliklerine yatakta ve normalden daha sık kontrollerle devam etmelidir. Ekstrem durumlarda kadının hastaneye yatmasını ya da sezaryen yoluyla erken doğum gerektirebilir.

Hamilelikte Akıntı İle Nasıl Başa Çıkılır?

Hamile bir kadın.
Düzgün genital hijyen hamileliğin başından itibaren çok önemlidir.

Normal lökore durumlarında bundan kaçınmak için yapabileceğiniz çok fazla şey yoktur. Ancak, diğer komplikasyonlardan kaçınmak için genital hijyeninize daha fazla dikkat etmenizi öneririz.

  • Genital bölgenizi temiz ve kuru tutun
  • Her zaman önden arkaya kurulayın
  • Pamuklu iç çamaşırı kullanın

Son olarak, eğer hamilelik sırasında yaşadığınız akıntının miktarı, rengi ya da kokusunda bir değişim fark ederseniz doktorunuzu en kısa zamanda bilgilendirmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.