Hamilelikte Alınacak Beş Güvenli İlaç

Hamile kadınların çoğunda hamilelik sırasında ilaç kullanımına ilişkin şüpheler ve kaygılar vardır. Kendi kendinize ilaç seçmemeniz her zaman daha güvenlidir, böylece ilaçların bebeği etkileme riskleri azalır.
Hamilelikte Alınacak Beş Güvenli İlaç

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hamilelikte hangi güvenli ilaçları alacağınızı bilmek, bazıları bebeğin sağlığına zarar verebileceğinden çok önemlidir.

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en anlamlı deneyimlerden biridir. Vücudunuz ilk andan itibaren, doğal bir değişim süreci başlatır. Bulantı, baş dönmesi, kusma ve ağrı bu durum için oldukça yaygın olan rahatsızlıkların bir kısmı olduğu gibi hem fiziksel hem de psikolojiktir.

Ayrıca anne adayı hormonal değişiklikler yaşamaya başlayacaktır. Bunların hepsi, özellikle hamileliğin ilk üç ayında göreceli olarak normaldir.

Bununla birlikte, vajinal enfeksiyonlar ve böbrek enfeksiyonları, yüksek tansiyon, Gestasyonel diyabet, preeklampsi, erken doğum ve diğer sık ​​görülen rahatsızlıklar gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunların birçoğu için, ilaca ihtiyacınız olacak ve ideal olarak, yalnızca tıbbi gözetim altında tutulacaksınız.

Hamilelikte Alınacak Güvenli İlaçlar

hamilelikte baş ağrısı
Hamilelikte alabileceğiniz güvenli ilaçlar vardır, ancak bunları daima doktorunuzun veya eczacınızın gözetimi altında almalısınız.

Hamilelik sırasında alabileceğiniz birçok güvenli ilaç vardır. Gebeliğe bağlı sık görülen rahatsızlıklara ek olarak, anne adayı, dış biyolojik ajanlarla kontaminasyon nedeniyle diğer şartlardan etkilenebilir ve bunları hafifletmek için ilaca ihtiyaç duyulabilir.

Evet, eczanelerde soğuk algınlığı, öksürük, ishal, kabızlık, mide bulantısı gibi birçok ilaç tedavisi bulunmakta… Ama bazılarını hamile kadınlar için uygun olmayacağından doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Özellikle birden fazla semptom için rahatlama sağlayan ilaçlardan kaçının. Örneğin, baş ağrısı için bir ağrı kesici kullanıyorsanız, antihistaminikler ve dekonjestanlar da içerenlerden uzak durmanız gerekir.

Şimdi size hamilelik sırasında alabileceğiniz en yaygın ve güvenli ilaçlardan bazılarını anlatacağız:

1. Parasetamol veya Asetaminofen

Bunlar ağrı kesicidir (analjezikler) ve ağrıya neden olan iltihabı azaltmak için önerilir. Her ikisi de küçük anomalilere karşı rahatlama sağlar ve hatta soğuk algınlığı semptomlarını azaltır.

2. Clotrimazole veya Miconazole

Bunlar antifungallerdir ve hamilelik sırasında vajinal mantar enfeksiyonlarından kurtulmanıza yardımcı olduklarından yaygın ilaçlardır. Yanma ve vajinal akıntı gibi semptomların mevcut olduğu durumlarda da etkilidir.

3. Magnezyum Antasitler

Magnezyum içeren en iyi bilinen antasit markaları, mide ekşimesi rahatsız edici semptomlarını hafifletmek konusunda etkili ve güvenlidir. Bu durum gebelikte, özellikle doğumdan önceki gebeliğin son haftalarında çok yaygındır.

4. Loratadin veya Klorfeniramin

Bu antihistaminikler alerjiler için en çok önerilen yöntemdir. Her iki ilaç da, anne alerjenlere maruz kaldığında burun tıkanıklığını giderir.

5. Milax veya Senna (Senokot)

Bu ilaçlar müshildir ve kabızlık tedavisinde etkilidirler – hamile kadınlar arasında başka bir yaygın semptom da kabızlıktır. Özellikle gebeliğin son aylarında yoğunlaşır.

Hamilelikte Güvenli İlaçlar ve Vitaminler

hamile kadın

Her hamile kadın diyetine B12 vitamini ve folik asit takviyelerini eklemelidir. Tabi ki bunu her zamanki gibi doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

Vitaminler ve besin takviyeleri, bir fetüsün doğru gelişimi için çok önemlidir. Doğum uzmanınız veya ebeniz, hamileliğiniz için hangisinin en uygun olduğu konusunda size yol gösterecektir.

Yine de, hamilelik döneminde en sık alınanlar bebeğin kan damarlarının doğru oluşumu için C vitaminidir; kırmızı kan hücrelerinin üretimi için folik asit; D vitamini, sağlıklı dişler, kemik dokusu ve demir üretmek için bebeğin ve plasentanın gelişimini besler.

Bununla birlikte, eczanelerdeki tezgâhta vitamin bulunmasına rağmen, aşırı doz almamak son derece önemlidir. Dahası, onları esas olarak idrarınız yoluyla yok edersiniz ve böylece yalnızca vitaminleri değil aynı zamanda parayı da harcarsınız. Çeşitli besin kaynaklarından bol miktarda vitamin alabilirsiniz ve bunlar daha yüksek kalitede vitamin takviyesi sağlar.

Hamilelikte Güvenli İlaçlar ve Doğal Çözümler

doğal tedaviler
Doğal ilaçlar, rahatsızlığı ve hatta acıyı tedavi etmenin başka bir harika yoludur. Her zaman bu konuda doktorunuza danışın.

Yukarıda belirtilen tüm ilaçların yanı sıra, doğal ev ilaçları şeklinde birçok seçenek vardır. Bazen hamilelik sırasında ortaya çıkan rahatsızlık belirtileri sadece günlük alışkanlıkları değiştirerek hafifletilebilir. Sadece sağlığınız için olumlu aktiviteler yaparak bile Bu belirtileri azaltmanız mümkün olabilir.

Hamilelik sırasında sağlıklı bir yaşam tarzı benimserseniz, aşırı ilaç kullanımına başvurmanız gerekmez. Bu tavsiyelerin çoğu eski zamanlardan beri mevcuttur ve bir çok durumda işe yararlar. Onları denemeye cesaret etmenizde fayda vardır.

Tabii ki, uygun sağlıklı bir diyet izlemeniz ve olabildiğince aktif kalmanız da önemlidir. Hamilelikte sağlıklı kalmak, sizi ilaç kullanımına yönlendiren semptomları azalttığından son derece önemlidir. Ayrıca uyumak, rahatlamak ve dinlenmek için belirli bir programın olması sağlığınız için çok önemlidir.

Kendi Kendinize İlaç Almayın!

Kadınların çoğu hamilelik sırasında yalnızca güvenli ilaçlar almaları gerektiğini bilir. Ancak hamileyseniz ve bir tür gebelik durumundan veya daha fazla komplikasyondan şikayetçiyseniz, doktorunuz kontrol altında tutulması için ilaç yazacaktır. Buradaki en önemli şey, sağlığınızı ve bebeğinizi korumaktır.

Kendi kendine ilaç almak iyi bir fikir değildir. Özellikle ilk üç aylık dönemde, fetüsün en hassas gelişim aşaması olduğu için son derece dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Her türlü ilacı, takviyeyi ve hatta doğal ev ilaçlarını, hatta hamilelik sırasında sık görülen ve zararsız olduğu düşünülen ilaçları almadan önce daima bir uzmana danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gimeno, FJ Abad, et al. “Categorías de riesgo de los medicamentos utilizados durante el embarazo: Guía rápida de consulta.” Farm Aten Prim 3 (2005): 49-61.
  • Taboada Lugo, Noel, et al. “Uso de medicamentos durante el embarazo y su posible efecto teratogénico.” Revista Cubana de Medicina General Integral 20.4 (2004): 0-0.
  • Vergel Rivera, Germán, and Alicia Zapata Martínez. “Embarazo y medicamentos en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina General Integral 15.3 (1999): 227-231.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.