Hamilelikte Sinüzit: Mücadele Etmenin 5 Yolu
Sinüzit, paranazal sinüslerin iltihaplanmasıdır. Burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarında (sinüsler) meydana gelen bir enfeksiyondur. Bu nedenle, burun tıkanıklığı ve göz çevresindeki bölgede ağrı, sinüs enfeksiyonunun semptomlarındandır. Bu hastalık özellikle hamilelik sırasında çok rahatsız edicidir. Hamileliğin rahatsızlıkları ve getirdiği sınırlamalar da eklenirse, hamile bir kadının daha da kötü hissetmesine neden olabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı, bu yazıda sizlere hamilelikte sinüzit ile savaşmak için beş ipucu öneriyoruz.
Sinüzit nedir?
Yukarıda da bahsedildiği gibi, sinüzit paranazal sinüslerin iltihaplanmasıdır. Buna karşılık, diğerlerinin yanı sıra alerji, enfeksiyon ya da genizsel problemler gibi farklı nedenleri de olabilir.
Normalde birkaç tür sinüzit vardır:
- Akut sinüzit, ortalama 4 hafta sürer
- Subakut sinüzit, 4 ila 12 hafta arası sürer
- Kronik sinüzit, 12 haftadan fazla, aylarca hatta yıllarca sürer
- Tekrarlayan sinüzit, yıl boyunca birkaç kez ortaya çıkar
Sinüzitin karakteristik semptomları, göz ve yanak çevresinde ağrı duyulması ve burun tıkanıklığıdır. Bununla birlikte, aşağıdaki gibi başka semptomlar da görülebilir:
- Öksürük
- Yorgunluk ve halsizlik
- Yüksek ateş
- Geniz akıntısı
Doktorlar, burnu ve yüzü muayene ettikten ve semptomları değerlendirdikten sonra hastalığa tanı koyar ve tanıyı koyduktan sonra tedavi olarak antibiyotik, dekonjestanlar ve ağrı kesicileri reçete edebilirler.
Bununla birlikte, söz konusu hamile kadınlar olduğunda, farmasötik (ilaç kullanımı ile) tedaviler genellikle mümkün olmaz. Bunun nedeni, hamile bir kadının belirli ilaçları almaması gerekmesidir, bu nedenle daima doktorunun talimatlarına uygun şekilde hareket etmelidir.
Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Doğal Yöntemlerle Sinüzit Tedavisi
Hamilelik riniti (burun iltihaplanması)
Öte yandan, sinüzit ile hamilelik riniti karıştırılmamalıdır. Sinüzit kemik boşluklarının – paranazal sinüslerin – iltihabı iken, rinit burun mukozasının iltihaplanmasıdır. Bu nedenle sinüzit ve rinit, karıştırılmaması gereken iki farklı durumdur.
Ayrıca, genellikle hamilelik sırasında ortaya çıktığı ve doğumdan sonra kaybolduğu için “hamilelik” riniti adı verilen bir tür rinit vardır. Bu rinitin semptomları burun tıkanıklığı, kaşıntı, hapşırma ve öksürmedir.
Uzmanlar nedenlerinden emin olmasalar da hamilelik riniti, hamile kadınlar ya da hamilelik süreci için herhangi bir tehlike oluşturmaz, ancak iyi bir uykuyu bile engelleyebilecek derecede rahatsız edicidir. Bu, hamileliğin semptomlarına ek olarak, yorgunluk, baş ağrısı ya da mide bulantısı gibi semptomlarıyla hamile kadında çok fazla rahatsızlığa neden olabilir.
Şu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz: Sinüzit Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelikte sinüzit ile nasıl mücadele edilir?
Hamile bir kadının asla kendi kendini tedavi etmemesi ve tıbbi gözetim olmaksızın ilaç almaktan kaçınması gerekir. Bu yüzden belki de daha iyi hissedilmesine ve sinüzitin rahatsız edici ve ağrılı semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilecek bazı doğal ipuçlarını düşünebilir.
Ayrıca hamile bir kadın, bitkilere, şifalı otlara veya alternatif ilaçlara dayalı doğal ilaçlar da almaktan kaçınmalıdır. Bu nedenle, aşağıda sunulan tavsiyelerin kesinlikle doğal olduğundan ve hamileliği tehlikeye atmayacağından emin olabilirsiniz.
Bol bol su için
Sinüzit tedavisi esas olarak semptomatiktir. Bu nedenle, sinüzit tedavisinin ana ipuçlarından biri sıvı tüketmektir. Uzmanlar, hamile kadınların bol su ve doğal meyve suları içmelerini önermektedir. Bu şekilde burun salgıları daha kolay akabilir ve böylece tıkanıklık giderilebilir.
Uyurken yastığınızı yükseltin
Kötü bir yatış pozisyonu daha çok öksürmenize neden olabilir. Bu nedenle, sinüzit semptomlarını hafifletmenin ipuçlarından biri, başınızın hafifçe kalkması için gece bir yastık kullanmaktır.
Yastığın yükselmesi ile beraber, nefes alış verişi kolaylaşır, mukus daha kolay akar ve öksürme ve hapşırma ihtiyacı azalır.
Hamilelikte sinüzit: rahatlamak için buharı kullanın
Burun geçişlerinizin açık kalması için geceleri bir nemlendirici kullanabilirsiniz.
Ancak su kaynatmak, başınıza bir havlu koymak ve buharı solumak için tencerenin üzerine eğilmek de başka bir seçenektir. Bu şekilde buhar, burun kanallarının açılmasına ve birikmiş göğüs mukusunun sökülmesine yardımcı olacaktır.
Tuzlu su çözeltisi
Uzmanlar, burun tıkanıklığını açmak için, burnu yıkarken doğal salin (sodyum bikarbonat ve sodyum klorür içeren distile su çözeltisi) kullanılmasını önermektedir. Bu bağlamda, eczane fizyolojik salinleri genellikle doğaldır, yani hamile kadınlar bunları gönül rahatlığıyla kullanabilir.
Bununla birlikte, evde de karıştırarak tuzlu su çözeltisi hazırlayabilirsiniz:
- 1 çay kaşığı (5 gram) iyotsuz tuz
- Bir tutam karbonat
- Yarım litre saf, filtrelenmiş ya da kaynatılmış su
Bu karışımı uygulamak tıkanıklığı büyük ölçüde giderecektir.
Hamilelikte sinüzit: Burun bantları
Sinüzit sırasında rahatsızlık hissetmemek için burun bantları da kullanabilirsiniz. Aslında, bu bantlar burun boşluklarını açmaya yardımcı olarak daha kolay nefes almanıza ve dolayısıyla tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur.
Burun tıkanıklığını gidermek ve daha iyi uyuyabilmek için bu bantları geceleri de kullanabilirsiniz.
Burun tıkanıklığını gidermek için bu ipuçlarına ek olarak, hamilelik sırasında kesinlikle doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerektiğini asla unutmamalısınız. İlaç kullanıp kullanamayacağınızı ve kullanacaksanız hangilerini kullanabileceğinizi yalnızca onlar belirleyebilir.
Ayrıca, içerikleri hamileliğe zararlı olabileceğinden bitkisel ve alternatif ilaçlardan kaçının.
Hamilelik sırasında sinüzitle baş edebilmeniz için verdiğimiz bu ipuçlarından memnun kaldığınızı umuyoruz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Devyani Lal et al. “Management of rhinosinusitis during pregnancy: systematic review and expert panel recommendations”, Rhinology. 2016 Jun; 54(2): 99–104.
- Ellegård, E. and Karlsson, G. (1999), Nasal congestion during pregnancy. Clinical Otolaryngology & Allied Sciences, 24: 307-311. doi:10.1046/j.1365-2273.1999.00264.x
- Gregg Goldstein et al. “Rhinologic issues in pregnancy”, Allergy Rhinol (Providence). 2012; 3(1): e13–e15.